Kineski "Put svile" na Balkanu

26/03/2012

Kina se probija na Balkan, uslijed gospodarske krize u Europi.

Linda Karadaku iz Prištine za Southeast European Times - 26/03/12

photo

Kina širi svoj utjecaj u Europi i na Balkanu. [Reuters]

Kina je tijekom 1970-ih otvorila pristup Balkanu sklapanjem saveza s albanskom vladom, koju je tada vodio prvi tajnik albanske Radničke stranke Enver Hoxha. Nakon što je Hoxha raskinuo odnose s Kinom, Peking je razvio gospodarske i političke odnose s tadašnjom Jugoslavijom i Rumunjskom.

Kina je danas gospodarska i vojna sila, no i dalje je zanima jugoistočna Europa. Međutim, danas je njena strategija usmjerena na širenje utjecaja jačanjem trgovine i zametaka političkih saveza kroz njegovanje tješnje suradnje s vladama i poslovnim subjektima u cijeloj regiji te poučavanjem kineskog jezika u balkanskim školama.

Kina je aktivni ulagač na tržištu koje je u krizi. Unatoč određenom usporavanju, drugo najveće gospodarstvo svijeta za 2012. projicira rast BDP-a od 7,5% GDP, što je daleko bolje od rezultata europskih tržišta. Njezini se pipci protežu daleko.

Kina ima interes u elektranama u Srbiji, bugarskoj tvornici automobila, poslovnim subjektima u Bukureštu i rudnicima u Albaniji, dok s Turskom pregovara o unapređenju trgovinskih odnosa. Prema studiji iz 2011. godine, Kina u Rumunjskoj ostvaruje promet od 2,6 milijardi eura, 1,1 milijardu eura u Hrvatskoj i 630 milijuna eura u Bugarskoj.

Central Europe Watch je ekspanziju Kine na Balkan okvalificirao kao "zacrtavanje" "dugoročnih planova za suvremeni Put svile" preko euroazijskog kopna. Navode kako je Peking "usredotočen na iskorištavanje neiskorištenog poslovnog potencijala balkanskog poluotoka strateškim ulaganjima u Grčkoj i dugoročnim planovima za suvremeni Put svile preko euroazijskog kopna".

photo

Kineski potpredsjednik Xi Jinping (sredina) na sastanku s turskim ministrom gospodarstva Zaferom Caglayanom i zamjenikom premijera Alijem Babacanom. [Reuters]

U Albaniji su dužnosnici u Tirani upriličili svečano primanje "Noć Pekinga" za Liua Qia, člana politibiroa centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CPC) i tajnika Općinskog odbora CPC-a Pekinga.

Prilikom posjete 18. ožujka, albanski premijer Sali Berisha susreo se s Liuom kako bi raspravljali o suradnji na području lučke infrastrukture, energetike, rudnika i turizma. Berisha je izrazio spremnost "za podršku otvaranju slobodne zone za kineska ulaganja, koja bi pogodni položaj [Albanije] koristila za daljnji prodor na europska tržišta."

Kineski dužnosnik je potvrdio kako će skupina od 100 tvrtki u svibnju posjetiti Albaniju, u kojoj se kineski nedavno počeo poučavati kao strani jezik u školama.

"Nužno je da se u našem obrazovnom sustavu kineski u određenom postotku poučava kao drugi [strani] jezik", rekao je Berisha 15. veljače, raspravljajući sa svojim kabinetom o novom zakonu o predsveučilišnom obrazovanju.

Elidra Prenga, glasnogovornica Trgovinske i industrijske komore Tirane, izjavila je za SETimes kako se Kinu smatra ozbiljnim i dugoročnim partnerom za albanske poduzetnike "u čemu će dobiti i podršku vlade."

Prenga je potvrdila kako je komora imala opsežne sastanke s potencijalnim ulagačima iz Kine sa zanimanjem za sektore poput elektronike, proizvodnje strojeva, energetike i proizvodnje automobila.

"Trgovinska i industrijska komora Tirane radi sa svojim članovima na održavanju poslovnog foruma u Kini [ove] jeseni", rekla je Prenga.

Rastuće zanimanje Kine vezano je uz gospodarsku krizu u nekoliko država. "Poduzetnici traže nove mogućnosti u potrazi za sigurnim i dugoročnim tržištima", izjavila je Prenga za SETimes.

I Srbija napreduje na području jačanja svojih odnosa s Kinom, budući da dvije zemlje imaju sličan politički stav - Kina nije priznala neovisnost Kosova.

photo

Great Wall Motors je postao prvi kineski proizvođač automobila koji sklapa automobile u EU nakon što je ove godine otvorio pogon u Bugarskoj. [Reuters]

Srpski ministar obrazovanja Žarko Obradović i kineski veleposlanik u Srbiji Zhang Wanxue potpisali su 14. ožujka memorandum o suradnji vezano uz uvođenje poduke iz kineskog jezika za 2.462 srpska učenika u osnovnim i srednjim školama.

"Cilj ovog projekta je da se srpski učenici upoznaju s kineskom tradicijom i kulturom. Učenje kineskog važno je i zbog gospodarskih razloga", rekao je Obradović beogradskoj medijskoj kući B92.

Poduka iz kineskog jezika započela je u 31 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji. Prema Zhangu, 14 učitelja iz Kine držat će nastavu srpskim učenicima. Oni su dobrovoljci odabrani za održavanje dva nastavna sata tjedno.

Učiteljica Mengsuan Guo izjavila je kineskoj novinskoj agenciji Xinhua kako ti satovi učenike izlažu kineskoj kulturi i tradiciji, kao i jeziku. Rekla je kako je na njenom prvom nastavnom satu bilo prisutno 260 od 300 učenika.

Slični članci

Loading

"Bili su željni učenja, što je moj posao učinilo jednostavnijim od očekivanog", rekla je Guo za agenciju Xinhua.

Iako se Kina i dalje protivi neovisnosti Kosova, kineski poslovni subjekti na Kosovu odlično napreduju. Aktivna su 454 kineska poslovna subjekta, navodi kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije.

Arta Istrefi, politički savjetnik ministrice za trgovinu i industriju Mimozu Kusari-Lile, rekao je kako Kosovo nema trgovinski sporazum s Kinom, ali "[na tu zemlju trenutno otpada] 9% ukupnog izvoza [na Kosovu]".

"Izvoz je 2011. godine premašio 28 milijuna eura, što je povećanje od 90,8% u usporedbi s 2010. Uvoz iz Kine premašio je 169 milijuna eura, što je povećanje od 25,8% u odnosu na 2010. godinu", izjavio je Istrefi za SETimes.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

U regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EUU regiji i Turskoj vlada optimizam zbog izbora novih čelnika EU

Dužnosnici iz regije kažu kako će nedavne kadrovske promjene u EU pozitivno utjecati na odnose njihovih zemalja i Bruxellesa.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Bi li Grčka trebala promijeniti način na koji postupa s nelegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam