Poposki iz Makedonije ocjenjuje regionalne veze i događaje

28/11/2011

Prvi čovjek makedonske diplomacije kaže da je gospodarska integracija - koja je u velikom dijelu Balkana još neostvarena - ključ regionalnog prosperiteta.

Goran Trajkov iz Skoplja za Southeast European Times - 28/11/11

photo

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki. [Goran Trajkov/SETimes]

33-godišnji ministar vanjskih poslova Nikola Poposki predstavlja novu generaciju balkanskih političara. Živio je u inozemstvu, u Francuskoj i Irskoj, te je radio u Europskoj komisiji. Prije no što je postao ministar vanjskih poslova, u Bruxellesu je obnašao dužnost stalnog predstavnika Makedonije u EU.

U ekskluzivnom intervjuu za SETimes, Poposki govori o sporu s Grčkom, suradnji s drugim susjedima, diplomatskoj ofenzivi Makedonije kako bi dobila datum početka pregovora o pristupanju EU te o članstvu u NATO-u.

SETimes: Nakon 20 godina neovisnosti, koja su najvažnija makedonska diplomatska postignuća i izazovi?

Nikola Poposki: Po pitanju uspjeha, vjerujem kako su vezani uz naše strateške ciljeve. Činjenica da smo ispunili zadane uvjete za ulazak u članstvo NATO-a svakako je među najznačajnijima. Na temelju tri posljednje godišnje ocjene EK-a, to se odnosi i na početak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Dobrobiti liberalizacije viznog režima su neprocjenjive. To je zahtijevalo izniman napor izuzetno širokog spektra naših administrativnih i diplomatskih kapaciteta. Ti nas ciljevi (članstvo u NATO-u i EU) dovode do ključnog izazova: grčke tendencije zauzimanja de facto negativnog stava prema članstvu Makedonije u obje organizacije.

photo

Makedonski premijer Nikola Gruevski (lijevo) s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Ispuštanje pridjeva "makedonski" iz posljednjeg EK-ovog izvješća o napretku potaknulo je kampanju pisanja otvorenih pisama. [Reuters]

SETimes: Je li problem između Makedonije i Grčke oko naziva dugoročno zamrznut zbog teškog stanja i nestabilnosti u Grčkoj?

Poposki: Opstruktivno ponašanje povijesno gledano ne predstavlja nepoznanicu u našoj regiji, no jedinstven je slučaj da se temelji na tako iracionalnoj osnovi i potkrepljuje potpuno nepostojećim prijetnjama. To pruža osnove za zabrinutost kako se izgledi za rješavanje možda ne čine najboljima.

Grčka dužnička kriza i njezine političke posljedice svakako nisu nešto što bi bilo tko poželio. Ipak, možda se ukazuje odlična prilika koju bi trebalo iskoristiti.

Naš južni susjed nikad nije imao vladu s tako širokom bazom u parlamentu. Uz nešto političke mudrosti, najstarija članica NATO-a i EU u regiji može postati konstruktivna predvodnica "Projekta za mir i stabilnost na Balkanu". Uvjeren sam kako je ovo povijesna prilika za odmak od politike "Blokiram jer mogu" i približavanje regionalnom konceptu koji bi promicao inkluziju i poštivanje temeljnih ljudskih europskih vrijednosti.

SETimes: Nakon EU izvješća u listopadu, koje je naglašeno ispuštalo riječ "makedonski" u svojstvu pridjeva, javnost je slala valove pisama EK-u. Kakav je učinak prosvjeda "pisma Bruxellesu"?

Poposki: Sadržaj i broj tih pisama odražava reakciju nacije kojoj se uskraćuje temeljno pravo. Grčka je uložila znatne napore kako bi postigla da iz institucionalne dokumentacije EU nestanu sve reference na parametre nacionalne samoidentifikacije. Prirodan efekt koji takva praksa ima na ljudsko biće je osjećaj duboke nepravde. Da i ne spominjemo koliko je takav instrument pritiska nesukladan s temeljnim europskim vrijednostima.

Čini se kako bi bilo za očekivati da u postmodernom europskom okruženju sveukupni nadnacionalni interes i vrijednosti odnose prevagu nad tendencijom da svojem susjedu niječemo pravo na samoidentifikaciju. Iz te sam perspektive siguran kako će Europa očuvati privlačnost koju posjeduje. "Jedinstveni u svojim različitostima" ukazuje na opciju koju je EU preferirala, što bi trebala čini i ubuduće.

photo

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov (lijevo) sastao se sa svojim bugarskim kolegom Georgijem Parvanovim prilikom posjeta Sofiji 28. svibnja. [Reuters]

SETimes: Možete li ponuditi ocjenu odnosa s preostala dva makedonska susjeda, Srbijom i Bugarskom?

Poposki: Sa Srbijom imamo kontinuirano odlične odnose još od vremena federacije. Ljudi, tvrtke i kulturna događanja uspostavili su čvrste veze među našim državama. Ključni izazov predstavlja naša odluka o priznanju neovisnosti Kosova.

Slični članci

Loading

Povijesno su odnosi s Bugarskom oduvijek bili predodređeni širim političkim kontekstom. Ipak, vjerujem kako su prevladale međuljudske i gospodarske veze koje učvršćuju naše bilateralne odnose. U početnim je etapama procesa stvaranja suvremenih država na Balkanu velik dio makedonske intelektualne elite bio obrazovan u Sofiji. To je predstavljalo i prednost i zapreku razvoju naših bilateralnih odnosa. Također, nekoliko nas je desetljeća razdvajala željezna zavjesa.

Danas naše odnose unapređuje zajednička budućnost u široj euroatlantskoj obitelji. Moramo poticati bolje infrastrukturno povezivanje, koje će jačati regionalne veze. Potencijal za gospodarsku suradnju je za obje zemlje doista golem. To je naš zajednički regionalni interes.

SETimes: Je li albansko-kosovska odluka o otvaranju zajedničkih konzularnih ureda prijetnja političkom statusu quo na Balkanu?

Poposki: Zajednički konzularni uredi su u stvari vrlo napredna opcija ako to promatramo iz perspektive regionalne integracije. Ako to nije ograničeno samo na dvije zemlje - što očito nije slučaj - skon sam to promatrati prije kao priliku nego kao prijetnju. Sadašnji status quo znači manjak integracije na Balkanu. Ono što može pomoći prosperitetu naše regije je više integracije.

Ovaj tekst poručio je SETimes.com.
Loading
Glasovanje
 
 
  • E-mail prijatelju
  • iconTiskana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se kako ćete koristiti ovaj forum za kontakt s ostalim čitateljima diljem jugoistočne Europe. Kako bi vam takvo iskustvo bilo zanimljivo, zamolit ćemo vas da pratite pravila izložena u naputcima vezanim za komentare. Šaljući komentare vi pristajete na ova pravila. Iako SETimes.com potiče raspravu o svim temama, uključujući i one osjetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stajališta osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora odobravati ili se slagati s idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu raspravu, ali ne ohrabruje korištenje materijala copy-paste metodom, linkova bez popratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocijene kao pogrdni, uvrjedljivi ili sadrže psovke možda neće biti objavljeni.

Naputci za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek predstavlja problem na Balkanu

Stručnjaci kažu kako suradnja u regiji između nevladinih organizacija i policije može pomoći u suzbijanju tog rastućeg problema.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Smatrate li da se poduzima dovoljno napora kako bi se ljude odvratilo od pomaganja nasilničkim ekstremističkim skupinama?

Da
Ne
Ne znam