Πληροφορίες Χώρας για τη Βουλγαρία

Στοιχεία

Σύντομη ονομασία: Βουλγαρία

Επίσημη ονομασία: Δημοκρατία της Βουλγαρίας

Έκταση: 110.879 τ. χλμ

Πρωτεύουσα: Σόφια

Ανεξαρτησία: 22 Σεπτεμβρίου 1908

Εθνική Εορτή: Ημέρα απελευθέρωσης, 3 Μαρτίου

Σύνταγμα: 12 Ιουλίου 1991

Πληθυσμός: 7.973.671 (2001)

Δικαίωμα ψήφου: 18 ετών, βουλγαρική υπηκοότητα

Εθνικότητα: βουλγαρική 83.9%, τουρκική 9.4%, αθίγγανοι 4.7%, άλλοι 2% περιλαμβανομένων σκοπιανών, αρμένιων, τατάρων, κιρκασίων (απογραφή 2001)

Γλώσσες: Βουλγαρική, Τουρκική, Τσιγγάνικη και άλλες.

Θρησκεύματα: βούλγαροι ορθόδοξοι 84%, μουσουλμάνοι 12%, εβραίοι 1%, καθολικοί, προτεστάντες, γρηγοριανοί-αρμένιοι

Γεωγραφία

Τοποθεσία: ΝΑ Ευρώπη, βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ Ρουμανίας και Τουρκίας

Γεωγραφικές συντεταγμένες: 43 00 Β, 25 00 Α

Έκταση: συνολική: 110.879 τ. χλμ, ξηρά: 108.489 τ. χλμ, υδάτινη: 2.390 τ. χλμ

Έκταση - συγκριτικά: λίγο μεγαλύτερη από το Τέννεση

Χερσαία σύνορα: συνολικά: 1.808 χλμ, χώρες με τις οποίες συνορεύει: Ελλάδα 494 χλμ, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 148 χλμ, Ρουμανία 608 χλμ, Σερβία 318 χλμ, Τουρκία 240 χλμ

Ακτές: 354 χλμ

Θαλάσσια δικαιώματα: γειτνιάζουσα ζώνη: 24 νμ, αποκλειστική οικονομική ζώνη: 200 νμ, χωρικά ύδατα: 12 νμ

Κλίμα: εύκρατο; ψυχρό, υγρό χειμώνα; θερμό, ξηρό καλοκαίρι

Μορφολογία εδάφους: κυρίως ορεινό με πεδιάδες στα βόρεια και τα νοτιοδυτικά

Υψόμετρο: χαμηλότερο σημείο: Μαύρη Θάλασσα 0 μ, ψηλότερο σημείο: Μουσαλά 2,925 μ

Φυσικοί πόροι: βωξίτη, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, άνθρακα, ξυλεία, αρόσιμη γη

Πολιτικό σύστημα

Η Βουλγαρία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία βασισμένη στη διάκριση των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος του κράτους.

Ο Πρόεδρος

Ο πρόεδρος είναι η κεφαλή του κράτους με γενικές εξουσίες ως ύπατος διοικητής του στρατεύματος και προεδρεύων του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η απονομή παρασήμων, η ονομασία πόλεων, χωριών και γεωγραφικών τοπωνυμιών, η δημοσίευση στο ΦΕΚ των νόμων που ψηφίζει η βουλή όπου έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο επί αυτών κτλ. Ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα βάσει πλειοψηφίας, κάθε 5 έτη, μέχρι και δύο 5-ετείς θητείες. Ο πρόεδρος συνεπικουρείται από έναν αντιπρόεδρο.

Πρόεδρος: Γκεόργκι Πάρνανοφ (από τις 22 Ιανουαρίου 2002)

Εκτελεστική εξουσία

Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από το Υπουργικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τη βουλή για μια τετραετία και έχει την ευθύνη συγκρότησης του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός δύναται να προτείνει στη βουλή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει και διορίζει τις περιφερειακές διοικήσεις οι οποίες αποτελούν σώματα της Εκτελεστικής εξουσίας στα αντίστοιχα διοικητικά διαμερίσματα (περιφέρειες). Την κυβέρνηση / υπουργικό συμβούλιο αποτελούν όλοι οι υπουργοί και οι προεδρεύοντες επιτροπών που ισοδυναμούν με υπουργεία. Εκτός του ότι είναι το ανώτερο εκτελεστικό σώμα, ψηφίζει και δημοσιεύει νομοθετικές πράξεις κατ' εξουσιοδότηση – διατάγματα, ρυθμίσεις, κανονισμούς, ψηφίσματα και οδηγίες και είναι αρμόδιο για την κατάρτιση σχεδίων νόμων προς ψήφιση συντάσσοντας, εξετάζοντας και υποβάλλοντας σχέδια νόμου στη βουλή. Η βουλή δύναται να αποπέμψει την κυβέρνηση μέσω ψήφου μη εμπιστοσύνης.

Πρωθυπουργός: Μπόικο Μπόρισοφ

Νομοθετική εξουσία

Η νομοθετική αρμοδιότητα συγκεντρώνεται στη εθνικό κοινοβούλιο το οποίο εκλέγεται βάσει συστήματος αναλογικής εκπροσώπησης από τους έχοντες το δικαίωμα ενήλικους ψηφοφόρους για μια τετραετία. Η βουλή συνεδριάζει στη Σόφια και από το Σύνταγμα και τους νόμους της παρέχεται η γενική αρμοδιότητα νομοθετημάτων και ψηφισμάτων, θέσπισης διακηρύξεων κτλ.

Δικαστική εξουσία

Το Δικαστικό Σώμα αποτελείται από τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους ανακριτές οι οποίοι διορίζονται, προάγονται, υποβαθμίζονται και απολύονται από 25-μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ). Το ΑΔΣ απαρτίζεται από τους προέδρους των δύο ανώτατων δικαστηρίων, τον γενικό εισαγγελέα και 22 μέλη, οι μισοί από τους οποίους εκλέγονται από τη βουλή και οι άλλοι μισοί από το δικαστικό σώμα, για πενταετή θητεία. Υπάρχουν τρεις βαθμίδες αναθεώρησης υποθέσεων και 182 δικαστήρια από τα οποία δύο ανώτατα δικαστήρια ασκούν ακυρωτική αρμοδιότητα επί των πολιτικών και ποινικών υποθέσεων (Ανώτερο Ακυρωτικό Δικαστήριο) και ενστάσεων κατά των κυβερνητικών αποφάσεων (Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο).

Οικονομική Ανάπτυξη

Ταξίδια, Ιστορία και παραδόσεις

thumbnail
Αγοραστές περπατούν στο ιστορικό Μεγάλο Παζάρι πρόσφατα στην Ιστανμπούλ. Η πόλη θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής τον επόμεν
thumbnail
Η μόνιμη ναυτική ομάδα 2 του NATO (SNMG2), καθώς και οι τουρκικές, βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις εκπαιδεύ
thumbnail
Οι αιτούντες άσυλο περιμένουν στο Βελιγράδι το λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στην Ουγγαρία. [Νικόλα Μπαρμπούτοφ/SETime
//map
Περισσότερα Geonews

Σημαία της Βουλγαρίας

Χάρτης της Βουλγαρίας

Βουλγαρικά Βιογραφικά

Πρόσφατα Άρθρα