Σαλί Μπερίσα

πρωθυπουργός Αλβανίας

(Επίσημη προεδρική ιστοσελίδα, VOA, Albania.com)
photo

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Αλβανίας στις 3 Σεπτεμβρίου του 2005, μετά τη νίκη του κόμματός του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου. Το κόμμα σχημάτισε συνασπισμό με άλλες ομάδες, ελέγχοντας τις 80 από τις 140 έδρες του κοινοβουλίου. Το υπουργικό συμβούλιο του Μπερίσα ορκίστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2005.

Ο Μπερίσα, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1944 στην Τροπόια, απεφοίτησε το 1967 από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Τιράνων. Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Παρίσι, διετέλεσε προϊστάμενος ερευνητικού προγράμματος για την αιμοδυναμική. Το 1968, εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας Ιατρικών Επιστημών.

Ο Μπερίσα ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία με το φοιτητικό κίνημα του Δεκεμβρίου 1990. Έγινε γνωστός για την κριτική που άσκησε δημοσίως κατά του παλαιού συστήματος και την εμμονή του για την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Αλβανίας. Το 1991, ο Μπερίσα ίδρυσε και εξελέγη αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ). Εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου το 1991, 1992, 1997 και 2001.

Στις 9 Απριλίου 1992, ο Μπερίσα εξελέγη πρόεδρος της Αλβανίας. Η διακυβέρνησή του προσπάθησε να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις, να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας του και να αναπτύξει μια πιο φιλελεύθερη και δημοκρατική διακυβέρνηση. Παρά τις διάφορες μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα, η διακυβέρνησή του κηλιδώθηκε από ευρέως διαδεδομένη διαφθορά και καταχρήσεις.

Το 1994 έλαβε χώρα δημοψήφισμα το οποίο θα έδιδε στον Μπερίσα περισσότερες εξουσίες, αλλά οι αλβανοί ψηφοφόροι το απέρριψαν φοβούμενοι ότι θα γινόταν ένας ακόμα δικτάτορας. Η πρόοδος της χώρας σταμάτησε το 1995 και είχε ως επακόλουθο την εξασθένιση της εμπιστοσύνης του λαού σε κυβερνητικά θεσμικά όργανα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, ο Μπερίσα επανεξελέγη στις 26 Μαΐου του 1996.

Αμέσως μετά, ξέσπασε οικονομική κρίση η οποία προκλήθηκε από την εξάπλωση και κατάρρευση αρκετών οικονομικών σκευωριών τύπου πυραμίδας. Πολλοί αλβανοί έχασαν όλες τους τις οικονομίες. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι υπήρξε μέτοχος στις σκευωρίες αυτές και ο Μπερίσα αναγκάστηκε να παραιτηθεί του αξιώματός του.

Αναλαμβάνοντας το νέο του αξίωμα ως πρωθυπουργός, ο Μπερίσα δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους και να απλοποιήσει την κυβέρνησή του, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι πρώτη του προτεραιότητα θα είναι η διασφάλιση ότι οι επόμενες εκλογές – οι δημοτικές εκλογές του 2006 – θα είναι δίκαιες. Υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την ευρέως διαδεδομένη διαφθορά και φτώχεια και να εντάξει τη χώρα σε διεθνή θεσμικά όργανα.

Ο Σαλί Μπερίσα είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

thumbnail
Αγοραστές περπατούν στο ιστορικό Μεγάλο Παζάρι πρόσφατα στην Ιστανμπούλ. Η πόλη θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής τον επόμεν
thumbnail
Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, όπως αυτός στο Βρουτόκ της πΓΔΜ, είναι ένας τρόπος ώστε τα βαλκανικά κράτη να εξασφαλίσουν εν
thumbnail
Η VJTF θα απαρτίζεται από τις Δυνάμεις Απόκρισης του ΝΑΤΟ, ενώ θα αποτελείται κυρίως από χερσαία μονάδα η οποία θα επικο
//map
Περισσότερα Geonews

Σημαία της Αλβανίας

Χάρτης της Αλβανίας

Αλβανικά Βιογραφικά