Περιφερειακοί Πόροι

Ταυτότητες, Εκλογές

Δημήτρης Χριστόφιας

Πρόεδρος, Κυπριακή Δημοκρατία

(BBC, DPA - 28/02/08, The Guardian, Independent - 25/02/08, AFP, CNN, Reuters, DPA, Bloomberg, CNA - 24/02/08, Επίσημος Δικτυακός Τόπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας)
photo

[Getty Images]

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγός του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ, ορκίστηκε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου του 2008, τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη του εναντίον του συντηρητικού, πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, σε επαναληπτικό εκλογικό γύρο για το αξίωμα. Αντικατέστησε τον Τάσσο Παπαδόπουλο του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΚΟ, ως ο έκτος πρόεδρος της Μεσογειακής νήσου από την ανεξαρτησία της το 1960.

Ο Χριστόφιας γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1946, στο χωριό Δίκωμο, στην επαρχία Κερύνεια, στον πλέον Τουρκικό βορρά της Κύπρου. Γιος οικοδόμου, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Ιστορικές Επιστήμες στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών στη Μόσχα το 1974, ενώ κατέχει διδακτορικό ιστορικών επιστημών από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Χριστόφιας άρχισε να ασχολείται με την πολιτική σε ηλικία 14 ετών, όταν έγινε μέλος της οργάνωσης νέων του ΑΚΕΛ. Το 1964, έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκυπριακής Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ), την οποία ηγήθηκε από το 1977 μέχρι το 1987.

Ο Χριστόφιας ανήλθε σταδιακά στα κλιμάκια του ΑΚΕΛ προτού εκλεχθεί Γενικός Γραμματέας του κόμματος στις 22 Απριλίου του 1988, έπειτα από το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου νωρίτερα τον ίδιο μήνα. Από τότε, έχει κερδίσει τέσσερις επανεκλογές, με την τελευταία το 2005. Υποστηρικτής του Τσε Γκεβάρα, είναι επίσης γνωστός για την αρέσκειά του να φοράει μπλουζάκια με τον Αργεντίνο Μαρξιστή-Λενινιστή επαναστάτη.

Ο Χριστόφιας εξελέγη πρώτη φορά μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1991 και επανεξελέγη στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές το 1996, το 2001 και το 2006. Εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2001 και ξανά το 2006. Αποχώρησε από τη διοίκηση το 2007.

Ο Παπαδόπουλος, ο οποίος επεδίωκε επανεκλογή, αποχώρησε από την αναμέτρηση μετά τον πρώτο εκλογικό γύρο στις 17 Φεβρουαρίου, όταν ήλθε τρίτος μετά τον Κασουλίδη και τον Χριστόφια, οι οποίοι δεσμεύθηκαν αμφότεροι να ασκήσουν πιέσεις για συνέχιση των συνομιλιών με σκοπό τον τερματισμό της εδώ και 34 χρόνια διχοτόμησης του νησιού.

Ο Χριστόφιας είχε στηρίξει τον Παπαδόπουλο στην πρώτη υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2003 και στη συνέχεια στην εκστρατεία του ενάντια σε σχέδιο του ΟΗΕ για επανένωση της νήσου το 2004. Η προτεινόμενη διευθέτηση απορρίφθηκε συντριπτικά από τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Αν και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υπερψήφισε το σχέδιο, την 1η Μάη του 2004 στην ΕΕ εντάχθηκε μόνο το διεθνώς αναγνωρισμένο Ελληνοκύπριο τμήμα της νήσου, εκπροσωπώντας ολόκληρη τη χώρα.

Με την υποστήριξη του ΔΗΚΟ και του σοσιαλιστικού ΕΔΕΚ, ο Χριστόφιας κέρδισε στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου με διαφορά περίπου 7% έναντι του Κασουλίδη, ο οποίος είχε προηγηθεί του αρχηγού του ΑΚΕΛ 0,2% στον πρώτο εκλογικό γύρο. Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ο εκλεγμένος πρόεδρος δεσμεύθηκε να εργαστεί για τη συνέχιση της καθυστερημένης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Όταν επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάλ κάλεσε τον αρχηγό του ΑΚΕΛ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, και συμφώνησαν να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον για να συνεχίσουν τις προσπάθειες επανένωσης.

"Τείνω χείρα φιλίας στον Τουρκοκύπριο λαό και στην ηγεσία του," δήλωσε ο Χριστόφιας στην πρώην μετεκλογική ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών που πανηγύριζαν στο στάδιο Ελευθερίας στη Λευκωσία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες θα επιδείξουν "ουσιαστική συνεργασία προς όφελος αμφότερων των κοινοτήτων, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση για το Κυπριακό πρόβλημα".

Κατά την ανάληψη της πενταετούς εντολής του στις 28 Φεβρουαρίου του 2008, ο Χριστόφιας ανέφερε ότι η επίτευξη λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα αποτελεί κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

"Κύρια ανησυχία και καθήκον της προεδρίας μας είναι η λύση για το Κυπριακό πρόβλημα," ανέφερε κατά την τελετή ορκωμοσίας του στο κοινοβούλιο. "Μια λύση η οποία θα επανενώσει την επικράτεια, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας...Η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, καθώς επίσης ενιαία υπηκοότητα. Η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και να είναι σύμμορφη με το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς επίσης τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα."

Ο Χριστόφιας ομιλεί Ρωσικά και Αγγλικά.

Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες και ένα γιο.

Ταυτότητες

Αρχείο

Ρεν, Όλι

27/01/2005