Διπλωματικό Ημερολόγιο: Τουρκία και Β-Ε προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς

07/09/2010

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ πραγματοποιεί επίσκεψη ορόσημο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Επίσης στις διπλωματικές ειδήσεις: Κροατία και Σερβία θεσπίζουν ασφαλείς συνδέσμους βίντεο για να βοηθήσουν τη συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών τους.
photo

Ο πρόεδρος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Χάρις Σίλαζιτς (δεξιά) χαιρετά τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ στο Σεράγεβο. [Getty Images]

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από την Πέμπτη (2 Σεπτεμβρίου). Συνοδευόταν από αντιπροσωπεία υπουργών, κοινοβουλευτικών μελών και επιχειρηματιών. Ο Γκιούλ, ο πρώτος Τούρκος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται τη Β-Ε την τελευταία τετραετία, συναντήθηκε με μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, τον Πρωθυπουργό Νικόλα Σπίριτς, βουλευτές και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Βαλεντίν Ίνζκο.

***

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο Κροάτης ομόλογός του Τόμισλαβ Καραμάρκο συνομίλησαν τη Δευτέρα (6 Σεπτεμβρίου) μέσω ασφαλούς συνδέσμου βίντεο με στόχο να εντείνουν την αστυνομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ντάτσιτς ανέφερε ότι η θέσπιση του συνδέσμου αποτελεί το πρώτο στάδιο προγράμματος για περιφερειακό κέντρο ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών. Συνολικά, θα θεσπιστούν τρεις σύνδεσμοι βίντεο: ένας μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών, ένας μεταξύ των διευθυντών αστυνομίας και ένας μεταξύ των εγκληματολογικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Ντάτσιτς και Καραμάρκο επαίνεσαν το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων αστυνομικών υπηρεσιών στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

***

Αντιπροσωπεία της γερουσίας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό Μπιλ Ντελαχάντ (D-MA) επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φιλίπ Βουϊάνοβιτς, τον Πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Μίλαν Ροτσέν και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ράνκο Κριβοκάπιτς. Ο Ντελαχάντ, ο οποίος προεδρεύει την υποεπιτροπή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ευρώπη, ανέφερε ότι το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στο δρόμο προς ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

***

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Εκπρόσωποι της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) και της Σερβίας συμφώνησαν την Κυριακή (5 Σεπτεμβρίου) ότι η Μπάνια Λούκα και το Βελιγράδι έχουν ίδιες απόψεις σε ό,τι αφορά στα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα της περιοχής. "Αποτελεί ζωτικό συμφέρον της Σερβίας να συνεργαστεί με την RS", ανέφερε ο επισκεπτόμενος υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, καλώντας για ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

***

Η Ονδούρα έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, αποτελώντας την 70η χώρα που το πράττει. Αξιωματούχοι στην Πρίστινα ανακοίνωσαν την αναγνώριση την Παρασκευή (3 Σεπτεμβρίου). Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι ανέφερε ότι έλαβε επιβεβαίωση από τις Αρχές στη Ντόχα ότι το Κατάρ θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

(Διάφορες πηγές -- 01/09/10-07/09/10)

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι χώρες της περιφέρειας αναλαμβάνουν δράση εναντίον των τζιχαντιστώνΟι χώρες της περιφέρειας αναλαμβάνουν δράση εναντίον των τζιχαντιστών

Η δράση των κυβερνήσεων εναντίον της συμμετοχής των τοπικών πολιτών στην ISIL είναι ζωτικής σημασίας για τον περιφερειακό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, λένε οι εμπειρογνώμονες.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Κάποια Βαλκανικά έθνη συνεργάζονται για να αποκριθούν σε παράνομες δραστηριότητες, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Θα θέλατε να δείτε αύξηση της συνεργασίας αυτής;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω