ΠΓΔΜ και Αλβανία αντιμέτωπες με την παράνομη αλιεία και το λαθρεμπόριο

02/09/2013

Παράνομες δραστηριότητες απειλούν σπάνια και προστατευόμενα ψάρια.

Της Κλαούντια Λουτόβσκα για τους Southeast European Times στη Μπίτολα -- 02/09/13

photo

Εγκληματικές οργανώσεις συχνά μεταφέρουν ψάρια που έχουν ψαρέψει παράνομα διασχίζοντας τα σύνορα Αλβανίας-πΓΔΜ με τα πόδια και εισέρχονται ξανά με κάποιο όχημα για να πάρουν την ψαριά. [Κλαούντια Λουτόβσκα/SETimes]

ΠΓΔΜ και Αλβανία παίρνουν μέτρα για να περιορίσουν το αυξανόμενο οργανωμένο έγκλημα που εμπλέκεται στην παράνομη αλιεία και διανομή ψαριών κατά μήκος των συνόρων στις περιοχές των λιμνών Πρέσπα και Οχρίδα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η αστυνομία της Οχρίδας συνέλαβε έξι μέλη ομάδας πολιτών από Αλβανία και πΓΔΜ τον προηγούμενο μήνα για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ψαριών από την Αλβανία.

Η αστυνομία ανέφερε ότι οι λαθρέμποροι πιάνουν παράνομα τα ψάρια -- συνήθως κυπρίνους και μπελοβίτσα -- κατόπιν περνούν παράνομα τα σύνορα στην πΓΔΜ με τα πόδια και αφήνουν την ψαριά σε κάδους. Έπειτα, διασχίζουν τα σύνορα με μεγάλα οχήματα, παίρνουν τους κάδους και πηγαίνουν τα ψάρια σε πιθανούς αγοραστές.

"[Αυτή τη φορά] η αστυνομία τους σταμάτησε στην περιφερειακή οδό προς τον Άγιο Ναούμ", όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ σε δήλωσή του στουςSETimes .

"Λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα για να ενισχύσουμε τους θαλάσσιους και χερσαίους ελέγχους. Συνεργαζόμαστε με τη λιμενική Αρχή της Οχρίδας, τον ανάδοχο προστασίας ασφάλειας και την αστυνομία στην Αλβανία με την οποία διενεργούμε από κοινού ελέγχους", δήλωσε ο Ίβο Κοτέβσκι, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών πΓΔΜ, στους SETimes.

Η αστυνομία της πΓΔΜ άσκησε διώξεις εναντίον 10 ατόμων αυτό το έτος για παράνομη αλιεία -- έξι πολίτες της πΓΔΜ και τέσσερις Αλβανούς.

Οι τοπικές Αρχές ανέφεραν πως εντατικοποίησαν τους ελέγχους σε ψαραγορές και εστιατόρια σε Οχρίδα και Στρούγκα για να καθορίσουν την προέλευση των ψαριών.

Μέσα σε μία μέρα (την 1η Αυγούστου) οι επιθεωρητές κατέσχεσαν 30 κιλά ψαριών λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την προέλευσή τους, ενώ επέβαλαν πρόστιμα ύψους 3.500 ευρώ.

"Ιδιώτες, συχνά πωλούν ψάρια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την αξία τους στην αγορά", δήλωσε ο Μπόρτσε Πάβλοφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πρίλεπ, στους SETimes.

Ωστόσο, τα πρόστιμα για την αγορά παράνομων ψαριών είναι υψηλά. Φτάνουν μέχρι αρκετές χιλιάδες ευρώ και ενδέχεται να περιλαμβάνουν και κλείσιμο του εστιατορίου, πρόσθεσε.

Για να παρέχει πρόσθετο μέτρο ενάντια στους λαθροθήρες, η λιμενική Αρχή της Οχρίδας προσέλαβε την εταιρεία ασφάλειας Trout 2012 το προηγούμενο έτος.

"Δέσμευσή μας είναι η φυσική προστασία των ψαριών. Εξετάζοντας την κατάσταση που κληρονομήσαμε στην αρχή, οι συνθήκες σήμερα είναι σημαντικά βελτιωμένες. Έχουμε 12 φρουρούς οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή και προσλάβαμε άλλους 14", δήλωσε ο Ρίστε Τανασόσκι, εκπρόσωπος της Trout 2012, στους SETimes.

Ο Τανασόσκι ανέφερε πως εγκληματικές οργανώσεις έχουν βάλει στόχο σπάνια και προστατευόμενα ψάρια, όπως η πέστροφα Οχρίδας και η μπελοβίτσα.

Η Trout 2012 διενήργησε πάνω από 70 ελέγχους στη Λίμνη Οχρίδα τους τελευταίους μήνες και κατέσχεσε 8 χιλιόμετρα διχτυών ψαρέματος.

Οι Αρχές έχουν λάβει εντάλματα για έρευνες σε σπίτια και εμπορικά κτίρια όπως στο Κάτω Ντουπένι και στη Νάκολετς, στην περιοχή της Λίμνης Πρέσπα, όπου κατέσχεσαν 205 κιλά ψαριών, 283 δίχτυα ψαρέματος συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων, τρεις βάρκες και άλλο εξοπλισμό.

Η Αλβανία βασίζεται κυρίως στις άδειες. Έχει δώσει άδειες σε 150 αλιείς ώστε να ψαρεύουν στη Λίμνη Οχρίδα, ωστόσο ψαράδες αναφέρουν πως ο πραγματικός αριθμός ατόμων που ψαρεύουν υπερβαίνουν τους 300.

"Οι παράνομοι ψαράδες εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι. H αστυνομία και η επιθεώρηση αλιείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες στην περιοχή της Λίμνης Οχρίδας. Η κατάσταση αυτή καταστρέφει τη λίμνη καθώς η παράνομη αλιεία έχει στόχο ακόμα και μικρές πέστροφες, το οποίο απαγορεύεται πάντα", δήλωσε ο Αντριάτικ Ντοκολάρι, επικεφαλής της Ένωσης Αλιέων Πόγκραντετς, στους SETimes.

Οι Αρχές της Αλβανίας ανέφεραν πως εφαρμόζουν σειρά μέτρων.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

"Ελέγχουμε τους ψαράδες ή τις δραστηριότητές τους και έχουμε πάντα ανοικτά ραντάρ και κάμερες. Καταγγέλλονται περιπτώσεις όταν κάποιοι ψαράδες, λόγω της έλλειψης πινακίδων στα σύνορα, περνούν στην πΓΔΜ όπου τους επιβάλλονται πρόστιμα και οι βάρκες τους κατάσχονται από την αστυνομία της πΓΔΜ", δήλωσε ο Ιλμπέρ Ζιμπέρι, διευθυντής στη συνοριακή περιοχή Κορυτσά, στους SETimes.

Το προηγούμενο έτος, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Αλβανίας διενήργησε επιχείρηση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση και την καύση 5 χιλιομέτρων διχτυών ψαρέματος.

Στο άρθρο αυτό συνέβαλε ο ανταποκριτής Ερλ Μουράτι στα Τίρανα.

Πώς μπορούν Αλβανία και πΓΔΜ να περιορίσουν καλύτερα την παράνομη αλιεία και το λαθρεμπόριο; Προσθέστε τις ιδέες σας πιο κάτω.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω