Έλληνες καλλιτέχνες γκράφιτι μεταμορφώνουν τσιμεντούπολη

31/08/2012

Έλληνες καλλιτέχνες χρησιμοποιούν γκράφιτι για να εκφράσουν τις πολιτικές απόψεις τους.

Του Άντυ Νταμπίλη για τους Southeast European Times στην Αθήνα -- 31/08/12

photo

Ο Αθηναίος καλλιτέχνης δρόμου Αλέξης Κατάρας προτιμά τις σουρεαλιστικές απεικονίσεις ζώων για να αφήσει το γκραφιτικό στίγμα του. [Άντυ Νταμπίλης/SETimes]

Το Ελληνικό γκράφιτι έχει έντονη παρουσία εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο κορυφώθηκε το 2008 μετά το θανάσιμο πυροβολισμό του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στο κέντρο της αναρχικής-καλλιτεχνικής γειτονιάς των Εξαρχείων. Πολλά κτίρια έχουν καλυφθεί με γκράφιτι τόσο για να εκφράσουν απόψεις όσο και να καλύψουν τα βρώμικα και γκρίζα τσιμεντένια κτίρια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προσδώσουν λίγη γοητεία.

Υπάρχουν υπογραφές ερασιτεχνών με σπρέι, τάγκερ που θέλουν να γίνουν γνωστοί διατηρώντας ταυτόχρονα την ανωνυμία τους και αυθεντικοί καλλιτέχνες δρόμου που δεν επιθυμούν να είναι αναγνωρίσιμοι, όπως ο Bleeps.gr, ο οποίος ανέφερε ότι έζησε στο Μπρίστολ, Αγγλία, πατρίδα του Banksy, διάσημου καλλιτέχνη δρόμου της χώρας.

Υπάρχει επίσης ο Βαγγέλης Χουρσόγλου, ο οποίος χρησιμοποιεί την υπογραφή Woozy. Οι Absent και Animouz, κάθε ένας με το δικό του ιδιαίτερο στυλ, προσπαθούν να απεικονίσουν τη ζωή μέσα από τα δικά τους μάτια.

Τα έργα τους βρίσκονται δίπλα στα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών δρόμου, όπως ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης, ο οποίος καλύπτει ολόκληρους τοίχους με αφηρημένη αβάντ-γκαρντ έκφραση. Το σουρεαλιστικό έργο του Δημήτρη Ταξή, που θυμίζει Νταλί, απεικονίζει ένα αγόρι αλυσοδεμένο από το λαιμό με ένα μεγάλο βάρος χρέους. Ο Hope έχει καταφέρει να παρουσιάσει έργα του σε υπαίθρια έκθεση.

Το Ελληνικό γκράφιτι αποτελεί περίεργο μείγμα καυστικών συνθημάτων και στροβιλιζόμενης τέχνης, χρησιμοποιώντας ως καμβά τοίχους για να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Ωστόσο τώρα, μετά το θάνατο του Γρηγορόπουλου και δυο χρόνια σε κατάσταση σαρωτικής οικονομικής κρίσης η οποία έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες περικοπές μισθών, αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων για τους Έλληνες, οι καλλιτέχνες δρόμου ξεσπούν με καυστικά πολιτικά γκράφιτι.

Αποτελεί περίεργη επιλογή σατιρικού και μαύρου χιούμορ, με φράσεις στα Ελληνικά όπως Ο Πλούτος τους το Αίμα μας γραμμένο σε τσιμεντένιο τοίχο απέναντι από κατάστημα McDonald's, και πιο βλάσφημα μηνύματα τα οποία αντικαθιστούν πιο ευγενικά μηνύματα διαμαρτυρίας σε τοίχους.

This text will be replaced

Ο Χούρσογλου δήλωσε στους SETimes ότι υπάρχει λόγος που οι καλλιτέχνες προτιμούν τους δρόμους από τα μουσεία.

"Το γκράφιτι από μόνο του αποτελεί πολιτικό μήνυμα", δήλωσε. "Εάν δεν υπάρχει πολιτικό μήνυμα, αυτό το είδος τέχνης χάνει μέρος της ουσίας του, το οποίο δεν είναι μόνο η δημιουργία μίας γουστόζικης και πιασάρικης εικόνας, αλλά κυρίως το να τονίσει τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και να οραματίζεται μια πιθανή αλλαγή", ανέφερε.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Ο Αλέξης Κατάρας, 31 ετών, αυτοαποκαλούμενος καλλιτέχνης δρόμου στα Εξάρχεια, δήλωσε πως το φόρτε του δεν είναι η πολιτική, ωστόσο ανέφερε πως κατανοεί τι οδήγησε σε αυτή.

"Παρακολουθώ την πολιτική και η τέχνη δρόμου βασίζεται περισσότερο στην πολιτική", δήλωσε στους SETimes. Αν και κάποιοι επικρίνουν την καταστροφή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, όπως τη χαρακτηρίζουν, ο Κατάρας ανέφερε ότι, "Δεν πιστεύω πως αποτελεί βανδαλισμό. Είναι μια μορφή τέχνης. Κάνει τα κτίρια πιο όμορφα και τα πολιτικά γκράφιτι έχουν μεγαλύτερο νόημα".

Σε αυτοσχέδιο παρκάκι στα Εξάρχεια, ένα άδειο οικόπεδο που μετατράπηκε σε φυλλοειδές μπροκάρ με πρόχειρα φτιαγμένα παγκάκια, μονοπάτια και σπειροειδή κηπάρια, μέρος χαλάρωσης για φοιτητές και εργαζόμενους, η Δέσποινα Στεφούδη, 20 ετών, κάθεται με δυο φίλες της, απέναντι από κτίριο το οποίο έχει καλυφθεί με πολιτικά γκράφιτι.

"Τα πολιτικά γκράφιτι αποτελούν δικαίωμα, αποτελούν τρόπο έκφρασης της αγανάκτησης", δήλωσε στους SETimes. Η φίλη της, Μαρία Βανδώλου, και αυτή 20 ετών, ανέφερε πως τα γκράφιτι έχουν πλεονέκτημα έναντι της μουσειακής τέχνης. "Όταν είναι σε τοίχους, μπορούν να τα δουν όλοι", δήλωσε στους SETimes.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω