Υπό αμφισβήτηση ο αριθμός των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

20/08/2012

Οι υπηρεσίες του Κοσσυφοπεδίου και το Βελιγράδι διαφωνούν σχετικά με τον αριθμό των Σέρβων που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στην Πρίστινα -- 20/08/12

photo

Αβέβαιος ο αριθμός των Σέρβων που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. [Reuters]

Καθώς τα αποτελέσματα της περσινής απογραφής θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, η σύγχυση για το πόσοι Σέρβοι ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει ενταθεί. Το θέμα αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι βόρειοι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην περσινή καταμέτρηση του πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν την καταμέτρηση 34 δήμων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν θα περιλαμβάνουν τους τρεις δήμους του βορρά. Ο αριθμός αυτός θα βασίζεται σε προκαταρκτικό τεστ της απογραφής που διενεργήθηκε στο βορρά κατά την περίοδο 2008-2009.

Εκείνη η καταμέτρηση πληθυσμού, η οποία φτάνει περίπου τα 40.000 άτομα, θα προστεθεί στα τελικά στοιχεία της απογραφής, δήλωσε ο Σάμπρι Ζαμπέργκια, διευθυντής του Γραφείου Απογραφής, στην καθημερινή εφημερίδα Zeri του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ζαμπέργκια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν δεκτά από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τις Υπηρεσίες Έργων, η οποία υλοποιεί έργα για την οικοδόμηση της ειρήνης, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, δε συμφωνούν όλοι.

"Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι σχετικά με αυτό. Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Θα δώσουμε τα τελικά αποτελέσματα για τους 34 δήμους, αλλά δεν έγινε απογραφή στους τρεις δήμους του βορρά", δήλωσε ο Ίσα Κράσνικι, επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου, στους SETimes.

Ο Κράσνικι δήλωσε ότι η υπηρεσία του διαθέτει και άλλα πληθυσμιακά στοιχεία για το βορρά, τα οποία θα πρέπει επίσης να ελεγχθούν. "Το Κοσσυφοπέδιο θα έχει στατιστικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό του πληθυσμού. Θα δώσουμε τα γενικά στοιχεία για ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του βορρά. Τα στοιχεία θα δημοσιευτούν, αλλά είναι σημαντικό να επιτύχουμε την αναγνώρισή τους από τη Eurostat", πρόσθεσε ο Κράσνικι.

Το Κοσσυφοπέδιο διενέργησε τρεις φορές τεστ απογραφής: το 2005, το 2006 και το 2008. Περισσότερο από το 71 τοις εκατό των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν στη δοκιμή του 2008, αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην απογραφή το 2011.

Η εταιρεία StatGIS SHPK είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου για την ενημέρωση των στοιχείων σχετικά με τις Περιοχές Καταμέτρησης (ΕΑ) της χώρας.

"Η ενημέρωση των στοιχείων ΕΑ ήταν μέρος της προετοιμασίας της απογραφής. Τα εργαλεία και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία έχουν εγκριθεί από τοπικούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους παράγοντες που συμμετέχουν στην προετοιμασία της απογραφής", δήλωσε ο Νεχάτ Ντερβίσι, διευθυντής της εταιρείας, στους SETimes.

Ο Ράμανταν Ιλάζι, συνιδρυτής του Κινήματος Fol (Αντιστάσου) του Κοσσυφοπεδίου, λέει ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον ακριβή πληθυσμό του βορείου τμήματος.

"Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το θέμα των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα αιώνιο πρόβλημα, μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων. Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων κρατών μιλούν για αυτό το θέμα, χάνει την πρακτική και την ανθρώπινη διάστασή του", δήλωσε ο Ιλάζι στους SETimes.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Ωστόσο, το Βελιγράδι, είπε ότι υπάρχουν περίπου 52.000 με 55.000 πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009. Από αυτούς, το 95 τοις εκατό είναι Σέρβοι και το 5 τοις εκατό Αλβανοί, Βόσνιοι, Γκοράνι και Ρομά. Ο μεγαλύτερος δήμος είναι η Βόρεια Μιτρόβιτσα, η οποία έχει πάνω από 20.000 πολίτες. Ο μικρότερος είναι η Ζουμπίν Ποτόκ, με περίπου 4.000 κατοίκους.

Η Σλάβιτσα Μάρκοβιτς, 52 ετών και έμπορος στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, λέει ότι δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των Σέρβων ή Αλβανών που ζουν στο Βορρά. "Οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχουν από 40.000 έως 50.000 Σέρβοι. Δεν ξέρω πόσοι Αλβανοί ζουν στο βορρά. Θα εγγραφώ όταν γίνει απογραφή από σερβικά θεσμικά όργανα", δήλωσε η Μάρκοβιτς στους SETimes.

Η απογραφή του 2011 ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε το Κοσσυφοπέδιο μετά το 1981.

Στο παρόν άρθρο συνέβαλε και η αρθρογράφος των SETimes Ιβάνα Γιοβάνοβιτς στο Βελιγράδι.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω