Η φτώχεια εξωθεί τις γυναίκες των Βαλκανίων στη σωματεμπορία

15/08/2012

Ο αριθμός των γυναικών από τα Βαλκάνια που μπλέκονται σε κυκλώματα πορνείας ως θύματα σωματεμπορίας αυξάνεται δραματικά στην πΓΔΜ.

Της Μπιλιάνα Λαϊμανόβσκα για τους Southeast European Times στα Σκόπια -- 15/08/12

photo

Αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών από την περιοχή των Βαλκανίων, που αποτελούν μέρος κυκλωμάτων σωματεμπορίας στην πΓΔΜ. [Αρχείο SETimes]

Οι γυναίκες από τα Βαλκάνια που είναι θύματα σωματεμπορίας καταλήγουν όλο και περισσότερο στην πΓΔΜ, σύμφωνα με την αστυνομία. Κατά τους τελευταίους επτά μήνες, 54 γυναίκες από βαλκανικές χώρες έχουν συλληφθεί ως μέρος κυκλώματος σωματεμπορίας.

"Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν συνήθως κορίτσια από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες ανατολικές χώρες κατέληγαν σε κυκλώματα σωματεμπορίας στην πΓΔΜ, τώρα οι διαδρομές των λαθρεμπόρων είναι πιο τοπικές", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πιβοβάροβ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο FON των Σκοπίων και εμπειρογνώμονας σχετικά με τη σεξουαλική εγκληματικότητα στην πΓΔΜ, στους SETimes.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία της πΓΔΜ στόχευσε κυκλώματα σωματεμπορίας και ανακάλυψε 46 χορεύτριες και συνοδούς που εργάζονταν παράνομα σε μπαρ των πόλεων Τέτοβο, Γκόστιβαρ και Κουμάνοβο της πΓΔΜ.

Οι περισσότερες από αυτές προέρχονταν από άλλες χώρες των Βαλκανίων -- 22 από τη Σερβία, 9 από τη Βουλγαρία, τέσσερις με αλβανική υπηκοότητα, μία από το Μαυροβούνιο, μία από το Κοσσυφοπέδιο και μία από την Ιταλία. Οι υπόλοιπες οκτώ ήταν από την πΓΔΜ.

"Υπάρχει μια εμφανής αυξητική τάση. Αυτό εν μέρει μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης δραστηριότητας της αστυνομίας στην καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος", δήλωσε ο Ίβο Κοτέβσκι, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για τις δημόσιες σχέσεις, στους SETimes.

Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, οι λόγοι που αναγκάζουν τα κορίτσια και τις γυναίκες να στραφούν στο εμπόριο του σεξ είναι κυρίως οικονομικής φύσεως. Ενώ στο παρελθόν η φτώχεια και η ανεργία πίεζε γυναίκες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εμπλακούν σε κυκλώματα σωματεμπορίας, σήμερα κορίτσια από βαλκανικές χώρες ακολουθούν στον ίδιο δρόμο.

Η κακή οικονομική κατάσταση και οι χαμηλές προοπτικές των χωρών τους, τις καθιστά εύκολα θύματα για τους σωματέμπορους.

"Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τη φτώχεια και την κρίση που αντιμετωπίζουν. Φυσικά, κάποια επιρροή έχει το γεγονός ότι η οικογένεια σε αυτές τις χώρες δεν έχει πλέον τον παραδοσιακό ρόλο που είχε κάποτε", είπε ο Ίλια Ατσέβσκι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας στα Σκόπια, στους SETimes.

Η έρευνα έδειξε ότι τα κορίτσια που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στην πΓΔΜ έβγαζαν έως και 40 ευρώ τη βραδιά, μοιράζοντας τα φιλοδωρήματα με τους ιδιοκτήτες των μπαρ. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μετρητά βρέθηκαν κρυμμένα σε τσάντες τους.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, η σωματεμπορία στην πΓΔΜ αποφέρει ετήσιο κέρδος 50 έως 60 εκατομμυρίων ευρώ στους διοργανωτές της σωματεμπορίας.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα κέρδη από αυτό το έγκλημα στην πΓΔΜ, αλλά συμφωνούν ότι είναι μια πολύ επικερδής παράνομη δραστηριότητα και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή πρέπει να εργαστούν ακούραστα και να συνεργαστούν για να την σταματήσουν.

Ο Πιβοβάροβ προτείνει τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου που θα δίνει τη δυνατότητα στις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών της περιοχής να εντείνουν τη συνεργασία τους και να αποτρέψουν τη σωματεμπορία.

"Η απειλή που προέρχεται από αυτό το έγκλημα είναι προφανής. Η συνεργασία μεταξύ των λαθρεμπόρων και σωματεμπόρων από την περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, είναι έντονη. Επομένως, η απάντησή μας πρέπει να είναι επαρκής", δήλωσε στους SETimes.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω