Καθυστερείται η ιδιωτικοποίηση του ορυχείου Trepca του Κοσσυφοπεδίου   

06/08/2012

Εκτιμούμενο χρέος 206 εκατ. ευρώ, κυρίως από Σερβικές επιχειρήσεις, και 41 εκατ. ευρώ από υποχρεώσεις προς άλλες αλλοδαπές επιχειρήσεις, παρακωλύουν την ιδιωτικοποίηση της Trepca.

Της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στην Πρίστινα -- 06/08/12

photo

Τα υψηλά χρέη των ορυχείων Trepca του Κοσσυφοπεδίου παρακωλύουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους. [Reuters]

Η ιδιωτικοποίηση της Trepca, τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα ορυχείων στο Κοσσυφοπέδιο, έχει τεθεί σε αναμονή ώστε να μπορέσουν οι αξιωματούχοι να ολοκληρώσουν τον οικονομικό έλεγχο και να δημιουργήσουν έναν έγκυρο κατάλογο πιστωτών της.

«Ανεπίλυτα οικονομικά προβλήματα εμποδίζουν την ιδιωτικοποίηση της, κυρίως χρέη που προέκυψαν μετά το 1990. Δεν μπορεί να πωληθεί ή να ιδιωτικοποιηθεί εάν δεν ξεκαθαριστεί το ποσό του χρέους και δεν αναγνωριστούν οι οφειλέτες της», δήλωσε ο Ιμπραήμ Ρετζέπι, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικής και Κοινωνικής Έρευνας Κοσσυφοπεδίου, στους SETimes.

Η Trepca θεωρείται ότι οφείλει περίπου 206 εκατ. ευρώ σε σερβικές επιχειρήσεις και 41 εκατ. ευρώ σε ελληνικές, γαλλικές και βουλγαρικές επιχειρήσεις. Οφείλει επίσης στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου περίπου 100 εκατ. ευρώ από επενδύσεις που έγιναν μέχρι το 1999.

Επιπρόσθετα, η Σερβία εναντιώνεται στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Trepca, η οποία διαθέτει πολύτιμα αποθέματα μολύβδου, ψευδάργυρου, αργύρου, χρυσαφιού, ίνδιου και σπάνιων μετάλλων. Η εφημερίδα The Economist δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 2011 πως οι δομές της Trepca, με το πλούσιο ορυχείο και τις πολυάριθμες μονάδες επεξεργασίας», ήταν υπεύθυνες για το 70% της παραγωγής εξόρυξης της [πρώην] Γιουγκοσλαβίας».

Ο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, πρώην υπουργός της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε πως η ιδιωτικοποίηση είναι «παράνομη και αντίθετη προς το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Είμαστε ενάντιοι και δεν βλέπω κάποιο τρόπο για να διενεργηθεί η ιδιωτικοποίηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την υλοποίησή της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ορυχείου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς σε δημοσιογράφους στη Σερβία.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το νόμο του Κοσσυφοπεδίου περί εκ νέου διοργάνωσης και εκκαθάρισης συγκεκριμένων επιχειρήσεων και των περιουσιακών στοιχείων τους, δήλωσε ο Γιλί Καλόσι, εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων Κοσσυφοπεδίου, στους SETimes.

Ο Καλόσι ανέφερε επίσης πως η υπηρεσία θα επιτρέψει περιθώριο 90 ημερών για αιτήματα και καταγγελίες από πιθανούς πιστωτές της Trepca, ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Η επιτροπή θα περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους της Trepca και άλλους κρατικούς θεσμούς. «Θα είναι η πρώτη φορά που οι πιστωτές της Trepca θα ταυτοποιηθούν επακριβώς», δήλωσε ο Καλόσι.

Ο Μούσα Λιμάνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους SETimes πως το νομικό καθεστώς της Trepca δεν έχει ακόμα επιλυθεί, ωστόσο θεωρείται δημόσια επιχείρηση. Ο Λιμάνι πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζει τυχόν συμβάσεις για την Trepca χωρίς τη συναίνεση του ορυχείου.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω