Χωρίς τέμενος, οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας κινούνται υπογείως

10/07/2012

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει για περισσότερο από μια δεκαετία την κατασκευή επίσημων τεμένων για να ικανοποιήσει τις θρησκευτικές ανάγκες του Μουσουλμανικού πληθυσμού.

Του Άντυ Νταμπίλη για τους Southeast European Times στην Αθήνα -- 10/07/12

photo

Μουσουλμάνοι προσεύχονται σε υπόγειο αυτοσχέδιο τέμενος στην Αθήνα. [Άντυ Νταμπίλης/SETimes]

Οι Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα έχουν καταλήξει να προσεύχονται σε υπόγεια διαμερίσματα, καφετέριες, γκαράζ και παλιές αποθήκες, πολλές εκ των οποίων είναι στόχοι εμπρηστών, καθώς η Ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει για πάνω από μια δεκαετία την κατασκευή επίσημου τέμενους.

"Όλες οι άλλες θρησκείες εδώ -- Εβραίοι, Βουδιστές -- έχουν ένα μέρος, όχι όμως κι εμείς", δήλωσε στους SETimes ο Οσάμα αλ-Ναγιάρ, 48 ετών, επιθεωρητής στην πετρελαιοβιομηχανία.

"Εάν επιθυμούμε να τηρούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, πρέπει να κινηθούμε υπογείως. Δεν κάνουμε κάτι κακό", δήλωσε.

Ο Ναΐμ Ελγκαντούρ, 57 ετών, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος, η οποία αριθμεί περίπου 18.000 μέλη, ανέφερε πως δεν έχει προσευχηθεί σε τέμενος εδώ και 40 χρόνια, από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα από την γεννέτηρά του, την Αίγυπτο.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 αυτοσχέδια τεμένη στην Αθήνα, όπως στο υπόγειο δίπλα από ένα μπακάλικο που ανήκει στον φίλο του Ελγκαντούρ, Μάζεν Ράσας.

"Δεν είναι το ίδιο", δήλωσε ο Ελγκαντούρ στους SETimes. "Χωρίς επίσημη άδεια, οι Μουσουλμάνοι δεν έχουν καν ιμάμη", δήλωσε.

Ο Ελγκαντούρ ανέφερε πως υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στην πρόσβαση στα αυτοσχέδια τεμένη από γειτονιές που απέχουν μισή ώρα ή και περισσότερο, καθώς επίσης η συντήρησή τους.

"Ποιος μπορεί να έρθει εδώ και να προσευχηθεί πέντε φορές την μέρα; Όλα αυτά τα αυτοσχέδια τεμένη δεν είναι νόμιμα", δήλωσε ο Ελγκαντούρ.

Περίπου 500.000 Μουσουλμάνοι ζουν στην Ελλάδα, με το 40% αυτών στην Αθήνα.

"Πολλοί από αυτούς είναι λαθρομετανάστες, πρόσφατοι στόχοι ρατσιστικών επιθέσεων και κυβερνητικής εκκαθαριστικής δίωξης ώστε να αδειάσουν την πόλη, κινήσεις οι οποίες έχουν εντείνει την εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους. Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες που δημοσκοπήθηκαν το προηγούμενο έτος εναντιώθηκαν στην κατασκευή επίσημου τεμένους", δήλωσε ο Ράσας στους SETimes.

Η Αθήνα αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα στην ΕΕ χωρίς τέμενος. Δεν έχει επιτραπεί από το 1883, οπότε και έφυγαν από την πόλη οι Οθωμανοί.

Μόνο στο Μουσουλμανικό περίκλειστο έδαφος της Θράκης, το οποίο κυριαρχείται από Τούρκους, έχει επιτρέψει επίσημα η Ελληνική κυβέρνηση Ισλαμικούς ναούς.

Η κυβέρνηση εξετάζει αρκετές περιοχές για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τεμένους. Ωστόσο, η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την εχθρότητα του Ελληνικού λαού λόγω του συσχετισμού των τεμένων με την Οθωμανική παρουσία, καθώς επίσης πιέσεις από την ισχυρή Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, έχει καθυστερήσει όλα τα σχέδια.

Περιλαμβάνει πρόταση για ανακαίνιση κτιρίου σε ανενεργή ναυτική βάση στη δυτική Αθήνα, κόστους 750.000 ευρώ.

"Ωστόσο δεν μας κάλεσαν και δεν μας ρώτησαν ποτέ για την τοποθεσία", δήλωσε ο Ελγκαντούρ.

Ανέφερε πως το σχέδιο για το τέμενος είναι μινιμαλιστικό, χωρίς μιναρέδες ή άλλα Ισλαμικά μοτίβα, εξαιρετικά περιορισμένο από προηγούμενα σχέδια για την κατασκευή νέου κτιρίου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, κόστους 16 εκατ. ευρώ, χωρητικότητας 500 πιστών.

Εν τω μεταξύ, οι Μουσουλμάνοι έχουν αρχίσει να εξοργίζονται. Προ διετίας, περίπου 1.000 πιστοί χρησιμοποίησαν την πλατεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για υπαίθριες προσευχές, ωστόσο χρειάστηκε να φρουρηθούν από 7.000 αστυνομικούς.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, υποστηρικτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής -- η οποία κέρδισε 18 έδρες στο κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα -- επιτέθηκε σε πιστούς κατά τη διάρκεια προσευχών, πετώντας τους αυγά και γιαούρτι.

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Σαουδική Αραβία είχε προσφερθεί να κατασκευάσει τεράστιο τέμενος αρκετά μακριά από την πόλη, κοντά στο αεροδρόμιο, ωστόσο η ιδέα εγκαταλείφθηκε όταν η ισχυρή Ελληνορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε έντονη αντίθεση.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως η θέση της κυβέρνησης ενδέχεται να αμβλυνθεί. Ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως επιθυμεί στην πόλη επίσημο τέμενος για τους 5.000 Μουσουλμάνους που ζουν στην πόλη.

Ο Μπουτάρης είναι γνωστός για τις πιέσεις του σχετικά με την κατασκευή μνημείου για τον ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη και θεωρούσε τους Έλληνες και τους Τούρκους αδελφούς.

Ένα τέμενος στην καρδιά της Αθήνας -- το Κοσμοβριθές Τέμενος -- αποτελεί ιστορικό Ισλαμικό ναό του 15ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αρχαιολογικών ευρημάτων. Εκεί βρίσκεται η υπαίθρια αγορά Μοναστηράκι.

Οι Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να επιμένουν μέχρι να αποκτήσουν τέμενος. "Δεν μπορούν να μας σταματήσουν", δήλωσε ο Ελγκαντούρ.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω