Ο Πόντα ζητά από το κοινοβούλιο να επιλύσει διαφωνία με τον Μπασέσκου

30/05/2012

Οι νομοθέτες έχουν κληθεί να διευθετήσουν διαφωνία μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού, σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό.

Του Πολ Τσιοτσοΐου για τους Southeast European Times στο Βουκουρέστι -- 30/05/12

photo

Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα (αριστερά) και ο Πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου διαφωνούν σχετικά με το ποιός πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα σε σύνοδο στα τέλη του επόμενου μήνα. [Reuters]

Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα έχει ζητήσει από το κοινοβούλιο να συνεδριάσει στις 12 Ιουνίου για να αποφασίσει ποιος πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου. Η έκκλησή του λαμβάνει χώρα έπειτα από αντιπαράθεση πολλών εβδομάδων με τον Πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου σχετικά με το ποιος δικαιούται να εκπροσωπήσει τη Ρουμανία σε τέτοιου είδους συνόδους.

"Πρέπει να αποφασίσουμε ξεκάθαρα: όποιος πάει εκεί θα πρέπει να έχει εντολή εκπροσώπησης της Ρουμανίας", δήλωσε ο Πόντα, εξηγώντας τους λόγους που ζήτησε από τους νομοθέτες να διευθετήσουν τη διαφωνία. Ισχυρίστηκε πως ο αρχηγός του κράτους είναι αυτός που πρέπει να παραστεί στη σύνοδο καθώς σχετίζεται με μέτρα που αποσκοπούν σε τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.

"Ο Μπασέσκου [ως αρχηγός κράτους] δεν έχει ιδιότητες στα οικονομικά προβλήματα ή στις πολιτικές, ούτε τη στήριξη της κυβέρνησης ή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας", πρόσθεσε ο Πόντα.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Μπασέσκου εκπροσώπησε τη Ρουμανία σε άτυπη σύνοδο της ΕΕ, ωστόσο η παρουσία τους στις Βρυξέλλες αμφισβητήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή. Εν μέσω των αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δυο ηγετών, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε πως υπάρχει μόνο μια διαθέσιμη θέση για τη Ρουμανία.

Ο Πόντα ηγείται τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Μαΐου, μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης που ηγείτο ο Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου σε ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στις 27 Απριλίου. Η νέα κυβέρνηση καυχιέται για τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της έπειτα από επαναδιάταξη των εδρών, αποτέλεσμα κυρίως σειράς αποσκιρτήσεων στο δημοκρατικό-φιλελεύθερο κόμμα, πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσο για τη νέα αυτή διαφωνία, "Το συγκεκριμένο ζήτημα πρωτοκόλλου αποκαλύπτει πόσο διάτρητη και ανεπαρκής είναι η βάση για μια τέτοια πολιτική ενέργεια στη Ρουμανία", δήλωσε στους SETimes ο Τομ Γκάλαχερ, καθηγητής Ανατολικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bradford στη Βόρεια Αγγλία.

"Προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως μια νέα κυβέρνηση, με έναν 'αδοκίμαστο' πρωθυπουργό απασχολείται τόσο νωρίς με διαδικαστικά ζητήματα. Δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη αναφορικά με την ετοιμότητά της να καταπιαστεί με σοβαρά, μακροχρόνια προβλήματα που επισκιάζουν τη Ρουμανία. Επίσης, μου προκαλεί έκπληξη ότι ο κύριος Πόντα έδωσε τόσο μελοδραματικό τόνο στο ζήτημα αυτό. Είναι εμφανές πως ελπίζει να εξευτελίσει τον πρόεδρο υπονομεύοντας την εξουσία του", πρόσθεσε ο Γκάλαχερ.

Το σύνταγμα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο ζήτημα της εκπροσώπησης σε συνόδους. Παρά το γεγονός αυτό, ο Αγκουστίν Ζεγκρεάν, επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του ανώτερου δικαστηρίου της χώρας, έχει αναφέρει πως ο Μπασέσκου είναι αυτός που πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα στις 28 Ιουνίου. Ο Πόντα αντέδρασε ζητώντας από το κοινοβούλιο να αποφασίσει.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Ωστόσο οι νομοθέτες στερούνται και αυτοί δικαιοδοσίας. "Ακόμα και αν το σύστημα δεν ορίζεται ξεκάθαρα, η διαφωνία αυτή δεν έχει διαιτητή, είτε πρόκειται για το κοινοβούλιο είτε για το Συνταγματικό Δικαστήριο. Πρέπει να διευθετηθεί μέσω κοινής λογικής", δήλωσε ο Κριστιάν Γκινέα, διευθυντής του Ρουμανικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών, στους SETimes. "Το κοινοβούλιο δεν έχει μεσολαβητικό ρόλο καθώς ο πρόεδρος δεν εκλέγεται από τους νομοθέτες, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κληθεί να εκφράσει την άποψή του καθαρά βάσει νομοθεσίας", πρόσθεσε ο Γκινέα, τονίζοντας πως ο Πόντα προσπαθεί απλά να πιέσει τον Μπασέσκου.

Η διαφωνεί διακινδυνεύει να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας, προειδοποίησε ο Γκάλαχερ. "Το τελευταίο ξέσπασμα αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα κοινοβουλευτικών που ξεφεύγουν από το φυσικό ρόλο τους για ψήφιση νομοθεσιών ώστε να βελτιώσουν τη χώρα και αποτελούν φόρουμ σοβαρών αντιπαραθέσεων σχετικά με τρέχοντα καθημερινά εθνικά ζητήματα", δήλωσε.

"Πιθανότατα να επιβεβαιώσει πως η Ρουμανική πολιτική ελίτ απαρτίζεται από αρκετές πριμαντόνες που νοιάζονται για το καθεστώς και το πρωτόκολλο και πως να χειριστούν τους νόμους και τις συνθήκες της χώρας ώστε να επιτύχουν μακροπρόθεσμα τοπικιστικά ζητήματα. Θα δείξει σε κάποιους διπλωμάτες και ξένους επενδυτές πως όσοι ελπίζουν να οδηγήσουν τη Ρουμανία στο μέλλον είναι εμφανώς μη σοβαροί", αποφάνθηκε ο Γκάλαχερ.

Για όσους είναι στους δρόμους, η διαφωνία είναι ανούσια. "Αποτελεί μία ακόμα ανιαρή πολιτική αντιπαράθεση με μία πινελιά προσωπικής σύγκρουσης. Ωστόσο είναι χρονιά εκλογών. Οποιαδήποτε νίκη, σε οποιαδήποτε κατάσταση, βελτιώνει τα αποτελέσματα για έναν από τους δυο αντιπάλους", δήλωσε στους SETimes ο Ντάνιελ Ιορντάτσε, 45 ετών, διευθυντής μάρκετινγκ.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων των Βαλκανίων μειώνει τις οργανωμένες κλοπές αυτοκινήτωνΗ συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων των Βαλκανίων μειώνει τις οργανωμένες κλοπές αυτοκινήτων

Οι προσπάθειες των αρχών, σε συνδυασμό με την κατάργηση των τελών εισαγωγής αυτοκινήτων είχαν καθοριστική σημασία.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Θα καταφέρουν οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία να δημιουργήσουν τις βάσεις για ειρήνη και ενσωμάτωση με την Ευρώπη;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω