Η δημόσια αυτοκτονία ενός 'Μάρτυρα για την Ελλάδα' πυροδοτεί οργή κατά των μέτρων λιτότητας

06/04/2012

Ο συνταξιούχος κατηγορεί την κυβέρνηση, αναφέροντας πως προτιμά να πεθάνει παρά να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό.

Του Άντυ Νταμπίλη για τους Southeast European Times στην Αθήνα -- 06/04/12

photo

Η δημόσια αυτοκτονία ενός αλλόφρονα άνδρα που ανέφερε πως δεν μπορεί να φροντίζει πλέον την οικογένειά του λόγω των μέτρων λιτότητας της Ελλάδος, έχει προκαλέσει νέα πάθη στην Αθήνα. [Reuters]

Συνολικά, 149 άνθρωποι αυτοκτόνησαν αυτό το έτος στην Ελλάδα πριν τον 77χρονο Δημήτρη Χριστούλα, συνταξιούχος φαρμακοποιός, ο οποίος στάθηκε κάτω από ένα δένδρο το πρωί της 4ης Απριλίου στην Πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το κοινοβούλιο, όπου οι νομοθέτες έχουν επιβάλει διετή μέτρα λιτότητας, και φύτεψε μια σφαίρα στο κεφάλι του.

Ο θάνατός του, μπροστά σε περαστικούς και συγκλονισμένους επιβάτες του Μετρό σε ώρα αιχμής, έγινε αισθητός σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με αυτή την δημόσια αυτοκτονία, ο Χριστούλας αποτέλεσε, όπως τον χαρακτήρισε ελληνική εφημερίδα, μαρτυρικό θύμα μίας εξοντωτικής οικονομικής κρίσης η οποία έχει δημιουργήσει ανεργία σε ποσοστό 21%, έχει κλείσει περισσότερες από 111.000 επιχειρήσεις, έχει αφήσει 500.000 ανθρώπους χωρίς εισόδημα και χωρίς ελπίδα και έχει ωθήσει πολλούς Έλληνες στη φτώχια.

Άφησε πίσω του σημείωμα στο οποίο ανέφερε πως δεν μπορούσε να πληρώσει τα φάρμακα για μια ασθένεια, ούτε να έρθει αντιμέτωπος με την ιδέα "να ψάχνει στους κάδους των σκουπιδιών για φαγητό και να γίνει βάρος στο παιδί του". Και σε ένα βάναυσο χτύπημα προς τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν επιβάλει στον κόσμο μειώσεις μισθών, αυξήσεις φόρων και περικοπή συντάξεων ώστε να ικανοποιήσουν τους όρους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές, προσφέροντας 239 δις ευρώ σε δάνεια διάσωσης, παρομοίωσε την κυβέρνηση με αυτή δοσίλογου πρωθυπουργού που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά την κατοχή της Ελλάδος το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προφανής αναφορά στο ρόλο που είχε η Γερμανία στην επιβολή των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στους Έλληνες και στη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Ο Χριστούλας αποτέλεσε άμεσα σύμβολο οργής και απογοήτευσης για τα μέτρα λιτότητας, ειδικά από συνταξιούχους όπως ο ίδιος, καθώς κάποιοι έχουν δει τις συντάξεις τους να φτάνουν στα 300 ευρώ το μήνα, ενώ φοροφυγάδες που οφείλουν στη χώρα 55 δις ευρώ έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει ατιμώρητοι και πολιτικοί που κατηγορούνται για μαζικούς χρηματισμούς και διαφθορά είναι ελεύθεροι, ενώ ένας πήγε την κυβέρνηση στα δικαστήρια για να αυξήσει τη σύνταξή του. Είναι η αδικία, όπως είπαν οι Έλληνες, που οδηγεί ανθρώπους σαν τον Χριστούλα στην πράξη αυτή.

photo

Στο σημείωμά του, ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας ανέφερε πως δεν άντεχε να φτάσει στο σημείο να ψάχνει για φαγητό στα σκουπίδια ή να γίνει βάρος στην οικογένειά του. [Reuters]

Αν και οι πολιτικοί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από την τραγωδία, αναφέροντας πως ίσως να μη σχετίζεται με την οικονομική κρίση, παρά την ύπαρξη του σημειώματος, η αυτοκτονία του Χριστούλα κινητοποίησε την Ελληνική κοινωνία, διοργανώθηκαν αγρυπνίες υπό το φως κεριών, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που επιχείρησαν να διαλύσουν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί κάτω από το δένδρο την ίδια μέρα. Επέστρεψαν την επόμενη μέρα, μαζικά, περπατώντας γύρω από το δένδρο, αφήνοντας σημειώματα που ανέφεραν, "Δεν ήταν αυτοκτονία, ήταν πολιτική δολοφονία".

Οι διαδηλώσεις τους αυξάνουν την οργή λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές για την επιλογή νέου ηγέτη στην πολιορκημένη χώρα, αντικαθιστώντας μια ασταθή υβριδική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ και του μεγάλου αντιπάλου, των Συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας, με έναν προσωρινό Πρωθυπουργό, τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος δήλωσε πως προσπαθούν να σαμποτάρουν τις μεταρρυθμίσεις καθώς κινούνται προς τις κάλπες.

Το σημείο όπου αυτοκτόνησε ο Χριστούλας αποτέλεσε άμεσα ιερό τόπο. Ήταν το ίδιο σημείο όπου εδώ και δυο χρόνια οι διαδηλώσεις, οι ταραχές και οι απεργίες ενάντια στη λιτότητα, καθώς επίσης η κατάληψη της πλατείας το προηγούμενο έτος από χιλιάδες αγανακτισμένους, συμπεριλαμβανομένου του Χριστούλα, αποτέλεσε εικόνα μία Ελλάδος που παραπαίει από τις ταραχές και τα προβλήματα. Την Πέμπτη (5 Απριλίου), καθώς παρακολουθούσε μαζί με τη σύζυγό του τον κόσμο να συζητά εντόνως τι είχε συμβεί, ο Νίκος Στρίκος, 33 ετών, ανέφερε πως πιστεύει ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χριστούλα, καθώς η απογοήτευση είναι εξαιρετικά έντονη για πολλούς.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

"Είναι μόνο η αρχή. Ήταν η πρώτη πολιτική αυτοκτονία", δήλωσε ο Στρίκος, καθηγητής υπολογιστών σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους SETimes. "Το σημείο αυτό θα αποτελέσει μνημείο".

Στεκόμενος παραπέρα, ο Κίμων Σάπνας, 38 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία, δήλωσε, "Ελπίζω να μην πάει μάταια", Ανέφερε στους SETimes: "Οφείλεται στην απογοήτευση του κόσμου και στην οργή. Ο κόσμος πιστεύει πως τα μέτρα λιτότητας αποσκοπούν σε διάσωση των τραπεζών".

Υπήρξαν επίσης και αναλύσεις σχετικά με το τι θα ήλπιζε να καταφέρει με το θάνατό του. "Έγινε δημόσια. Δεν ήταν μία ιδιωτική ενέργεια. Ήθελε να δηλώσει κάτι", ανέφερε στους SETimes ο Βασίλειος Παυλόπουλος, επίκουρος καθηγητής διαπολιτιστικής ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

(Καθημερινή, 05/04/12, 04/04/12, The Guardian, 05/04/12, AP, 04/04/12)

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω