Παράνομα όπλα ανησυχούν τις υπηρεσίες επιβολής νόμου στη Β-Ε

12/01/2012

Άτομα σε ολόκληρη την περιοχή έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό όπλων τα οποία έχουν αγοράσει στη μαύρη αγορά, αναφέροντας ως αιτία την ασφάλεια. Κατά ειρωνεία της τύχης, η συντριπτική πλειονότητα των ποινικών πράξεων περιλαμβάνει τα παράνομα όπλα.

Της Μπεντράνα Καλέτοβιτς για τους Southeast European Times στο Σεράγεβο -- 12/01/12

photo

Περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Β-Ε έχει στην κατοχή του μη δηλωμένα όπλα. [Reuters]

Κατ' εκτίμηση το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) έχει στην κατοχή του 750.000 μη δηλωμένα όπλα, σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι αναφέρονται στην ευρύτατα διαδεδομένη διαθεσιμότητα και στην εύκολη πρόσβαση στη μαύρη αγορά ως σημαντική αιτία ανησυχίας.

"Μετά τα τροχαία δυστυχήματα, τα παράνομα όπλα αποτελούν την πιο κοινή αιτία θανάτου στη Β-Ε. Περίπου 90% των παράνομων ενεργειών πραγματοποιούνται με τη χρήση παράνομων όπλων", ανέφερε στους SETimes ο Ντένις Χάντζοβιτς του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στη Β-Ε.

Τα περισσότερα παράνομα όπλα είναι πιστόλια και κυνηγετικά όπλα, ωστόσο η αστυνομία αναφέρει πως έχει επίσης κατασχέσει εκρηκτικούς μηχανισμούς, καραμπίνες και πυροβόλα.

Πολλοί χρησιμοποιούν τα όπλα που αγόρασαν μυστικά από πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες στον αγώνα τους για ανεξαρτησία. Η Κροατία αγόρασε όπλα από την Ουγγαρία και άλλες χώρες, και πολλά βρίσκονται πλέον σε ιδιωτική κατοχή, σύμφωνα με τον Μπλαγκόια Μαρκόβσκι, διευθυντή του Φόρουμ Βαλκανικής Ασφάλειας στα Σκόπια.

"Περίπου 700.000 όπλα εισήλθαν στις πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες κυρίως από μονάδες αποθήκευσης όπλων της Αλβανίας, οι οποίες εκλάπησαν το 1997. Ένα άλλο κανάλι τροφοδοσίας είναι η παράνομη διακίνηση από το πρώην Ανατολικό μπλοκ και πέρα, κυρίως από τη Βουλγαρία", δήλωσε ο Μαρκόβσκι στους SETimes.

Ο Καθηγητής Μελετών Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χασάνι δήλωσε στους SETimes πως η αβεβαιότητα για τους ακριβείς αριθμούς καθιστά δύσκολο για τις Αρχές να ενεργήσουν αποτελεσματικά.

"Εάν δεν γνωρίζετε τον αριθμό, είναι αδύνατο να γνωρίζετε ξεκάθαρα την απειλή που πηγάζει από τα όπλα αυτά, και προφανώς είναι μεγάλη", δήλωσε ο Χασάνι, προσθέτοντας πως συγκριτικά, υπάρχουν περίπου 330.000 παράνομα όπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

Αν και κάποιοι ανήκουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, πρόσθεσε ο Χασάνι, τα όπλα που παραμένουν στα χέρια πολιτών αποτελεί τοπική παράδοση για πολλούς Βαλκανικούς λαούς.

Η αστυνομία της Β-Ε αναφέρει πως ο αριθμός καταγγελιών για παράνομα όπλα αυξάνεται, με άσκηση μίας ποινικής δίωξης σχεδόν κάθε μέρα. Τους πρώτους έξι μήνες του 2011, η αστυνομία αναφέρει πως η Δημοκρατία Σέρπσκα καταχώρησε 206 υποθέσεις παράνομων όπλων.

"Η κατάσταση της γενικής κοινωνικοοικονομικής ανασφάλειας προκαλεί αύξηση στις παράνομες δραστηριότητες και αποτελεί το πιο κοινό κίνητρο για να αγοράσουν οι πολίτες και να έχουν στην κατοχή τους όπλα", ανέφερε ο Αστυνομικός Επίτροπος του Καντονίου Τούζλα Φαντίλ Σλίβιτς στους SETimes.

Από τη λήξη του πολέμου στη Β-Ε το 1995, τα παράνομα όπλα έχουν αποτελέσει αιτία για περισσότερους από 10.000 θανάτους -- τουλάχιστον εξαπλάσιος αριθμός από τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους από νάρκες, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή από τον κόσμο.

"Το Βαλκανικό ταμπεραμέντο -- σε συνδυασμό με όπλα -- σπάνια καταλήγει σε προστασία ενώ πιο συχνά σε αιματοκυλισμένη τραγωδία. Τα εγκλήματα πάθους, που δεν σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεων ενός ατόμου ή απλά η οργή αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες από όσους χρησιμοποιούν τα όπλα, ενώ τα θύματα δεν μπορούν να πουν πολλά προς υπεράσπισή τους, καθώς τις περισσότερες φορές δεν επιβιώνουν", ανέφερε η κλινικής ψυχολόγος του Κέντρου Υγείας Τούζλα Βέσνα Μεχάνοβιτς στους SETimes.

Το Κέντρο για Μελέτες Ασφάλειας στη Β-Ε έχει αναφερθεί και αυτό στη σπουδαιότητα της παράδοσης όπλων στην αστυνομία ή στην πολιτική προστασία. Ειδικοί του κέντρου αναφέρουν πως θεωρούν ότι είναι λίγα αυτά που μπορούν να επιτευχθούν εάν χρησιμοποιούνται κατασταλτικά μέτρα για να ανακτηθούν τα όπλα που αγνοούνται.

Υποστηρίζουν πως η λύση είναι η πρόληψη.

Ειδικοί τονίζουν επίσης τη σπουδαιότητα δημιουργίας νομικού πλαισίου σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και μετάβασης των παράνομων όπλων σε νόμιμα.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

"Υπήρξε η ιδέα για έκδοση χρηματικής ανταμοιβής για την παράδοση παράνομων όπλων, ωστόσο στην περίπτωση αυτή υπάρχει κίνδυνος εισροής παράνομων όπλων από γειτονικές χώρες", δήλωσε ο Χάντζοβιτς.

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της FBiH αναφέρουν ότι παρά τις συνεχείς ενέργειες που πραγματοποιούνται για τη συλλογή όπλων και πυρομαχικών, οι πολίτες εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες που έχουν ξεμείνει από τον πόλεμο.

Ο ισχύοντας νόμος ορίζει πως όσοι παραδίδουν όπλα στην αστυνομία δεν θα έχουν νομικές ή υλικές συνέπειες.

Ωστόσο, ο Μαρκόβσκι ανέφερε πως για να υπάρξουν μέγιστα αποτελέσματα απαιτείται αμοιβαία και περιεκτική περιφερειακή δράση για τη συλλογή παράνομων όπλων στο σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Μπορεί να οργανωθεί εύκολα και να εφαρμοστεί με τη συμμετοχή Δυτικών εταίρων και μέσω των προγραμμάτων του ΠΑΗΕ".

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω