Είναι ο τομέας των ΜΚΟ της πΓΔΜ σπιλωμένος;

19/08/2011

Με ορισμένες οργανώσεις να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραπλάνηση του κοινού ή ότι εξυπηρετούν επιχειρήσεις και πολιτικά συμφέροντα, οι επικριτές απαιτούν μεγαλύτερη εξονυχιστική έρευνα.

Του Γκόραν Τραΐκοφ για τους Southeast European Times στα Σκόπια – 19/08/11

photo

Ο διεθνής οργανισμός διαλύθηκε το 2007. [IHC]

Μια διαμάχη για μια τοπική οργάνωση η οποία αυτοαποκαλέστηκε παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει προκαλέσει αντίλογο στην πΓΔΜ για τον τομέα των ΜΚΟ, κάνοντας έκκληση για αυστηρότερα πρότυπα και υπευθυνότητα.

Ο διεθνής οργανισμός ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν υπάρχει πλέον, έχοντας διαλυθεί το 2007 στον απόηχο οικονομικής απάτης και πτώχευσης. Αλλά η οργάνωση στην πΓΔΜ συνέχισε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες να χρησιμοποιεί το όνομα για τέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση του οργανισμού, εγείροντας ερωτήματα για το σκοπό της καθώς επίσης και για τη θέση της.

"Είμαστε μία ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση και είμαστε νομικό πρόσωπο. Λαμβάνουμε χρήματα από τη Βουλγαρική Πρεσβεία, τη Σουηδική Επιτροπή του Ελσίνκι, και δίνουμε λογαριασμό σε αυτούς και στο κράτος", ανέφερε η Σλαβομακεδονική Επιτροπή του Ελσίνκι σε δήλωση.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την αντιπρόσωπο εγεγραμμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας Mιριάνα Στάνκοβιτς, η επιτροπή έχει αποτύχει στο τεστ διαφάνειας.

"Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε νομικά σωστό. Για να αποφύγει τις παρανοήσεις, η Σλαβομακεδονική Επιτροπή του Ελσίνκι θα πρέπει να πει ξεκάθαρα στο κοινό ότι ενεργεί ως ανεξάρτητη τοπική ΜΚΟ και όχι ως παράρτημα ενός διεθνούς οργανισμού που δεν υπάρχει πια", είπε στους SETimes.

Οι επικριτές αναφέρουν ότι το σκάνδαλο του Ελσίνκι απεικονίζει την κατάσταση του τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Καταλογίζουν ότι δημιουργήθηκαν σκοπίμως διάφορες ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της δεκαετίας του '90 για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις και τα συμφέροντα των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία.

"Το πιο γνωστό παράδειγμα κατάχρησης είναι η διοργάνωση απεργιών υπέρ των πολιτικών συμφερόντων", είπε ο αναλυτής Βέλε Μιτανόφσκι στους SETimes.

Ιδιαίτερα σκανδαλώδη παραδείγματα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την εδαφική αναδιοργάνωση της πΓΔΜ το 2004, είπε ο Μιτανόφσκι. "Πολλές ΜΚΟ εργάζονταν τότε εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης", είπε.

Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη από τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να είναι καίρια για την επιβίωση των εύθραυστων ΜΚΟ, είπε ο αρχισυντάκτης της κρατικής τηλεόρασης της πΓΔΜ, Ναούμ Στοϊλκόφσκι, στους SETimes.

"Τέτοιες ΜΚΟ τις εκμεταλλεύονταν, και ακόμα επιτρέπουν να τις εκμεταλλεύονται. Ακόμα και ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ έχουν εργαστεί πρόσφατα για την προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται υπό το πρόσχημα του δημόσιου τομέα. Πέρα από αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, τα συμφέροντα των πολιτών βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο κατώτατο σημείο των προτεραιοτήτων των ΜΚΟ", είπε ο Στοϊλκόφσκι.

Η κοινωνία των πολιτών σπιλώθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο Βλαντιμίρ Μιλτσίν, επικεφαλής του παραρτήματος του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας Τζορτζ Σόρος της πΓΔΜ, ήταν κατάσκοπος της γιουγκοσλαβικής μυστικής αστυνομίας.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

"Για να το πούμε με απλά λόγια, όταν οι χορηγοί δίνουν χρήματα, αυτοί που τα λαμβάνουν ούτε ρωτούν ούτε ενδιαφέρονται για την αξιοπιστία του χορηγού", είπε ο δημοσιογράφος Aλεξάνταρ Σπασόφσκι στους SETimes.

Ο Μιλτσίν έχει επικριθεί εντόνως από τα ΜΜΕ για φερόμενη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης με τα χρήματα του ιδρύματος.

Ο Νόμος για τις Εκλογές της πΓΔΜ διευκρινίζει σαφώς ότι οι ενώσεις πολιτών, οι ΜΚΟ, οι θρησκευτικές ομάδες και τα ιδρύματα δεν μπορούν να συμμετέχουν ή να χρηματοδοτήσουν προεκλογικές εκστρατείες με οποιοδήποτε τρόπο. Η κορυφαία αρθρογράφος Μίρκα Βελινόφσκα αναφέρθηκε σε αυτό που αποκαλεί "ΜΜΕ-μη-κυβερνητική" κατάχρηση από δυνάμεις αποφασισμένες να επιβάλλουν τις πολιτικές τους ατζέντες κατά τη διάρκεια των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

"Η πΓΔΜ εκτέθηκε κυριολεκτικά σε υψηλά επίπεδα "τοξικής" προπαγάνδας που πωλήθηκε από εξειδικευμένες οργανώσεις, ΜΚΟ, ειδικούς σε κάποιο τομέα και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επαγγελματίες δημοσιογράφους", είπε. "Τέτοιες ημερήσιες διατάξεις κοστίζουν πολλά χρήματα, και αναμφισβήτητα δόθηκαν πραγματικά τεράστια ποσά 'μαύρου χρήματος'. Τα θεσμικα όργανα επιβολής του νόμου θα πρέπει να καταστρέψουν αυτή τη συνωμοσία, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό από την προπαγανδιστική τρομοκρατία".

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω