Ο Πούτιν, στο Βελιγράδι, συζητά για την ενέργεια και επενδύσεις

24/03/2011

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας λαμβάνει θερμή υποδοχή κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του. Μήπως όμως οι προσδοκίες για βοήθεια από τη Μόσχα είναι πολύ υψηλές;

Της Μπογιάνα Μιλοβάνοβιτς για τους Southeast European Times στο Βελιγράδι - 24/03/11

photo

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς (δεξιά) καλωσορίζει τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι την Τετάρτη (23 Μαρτίου). [Reuters]

Το ότι ο Σερβικός λαός έχει υψηλές προσδοκίες από τη Μόσχα φάνηκε αυτή την εβδομάδα από το πλουσιοπάροχο καλωσόρισμα προς τον Ρώσο Πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν. Αφίχθη στο Βελιγράδι την Τετάρτη (23 Μαρτίου) για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και άλλα ανώτερα στελέχη.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Παλάτι της Σερβίας, όπου διενεργήθηκαν οι συνομιλίες, για να χαιρετήσουν το Ρώσο ηγέτη. Όταν ο Πούτιν εμφανίστηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ δυο ομάδων εφήβων -- τη Red Star Βελιγραδίου και τη Zenit Μόσχας -- οι τοπικοί φίλαθλοι άρχισαν να τραγουδούν το Ρωσικό τραγούδι "Καλίνκα" και ξετύλιξαν πανό με μηνύματα καλωσορίσματος. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά διπλωματικό σκορ, 1:1.

Τα τελευταία χρόνια, η επιρροή της Ρωσίας έχει αυξηθεί από σημαντικές επενδύσεις, όπως η αγορά πλειοψηφικού μεριδίου από την Gazprom Neft στην επιχείρηση πετρελαίου NIS, και σχέδια για τον αγωγό αερίου South Stream ο οποίος θα διασχίζει τη Σερβία. Οι προοπτικές για επενδύσεις και οικονομική συνεργασία είχαν περίοπτη θέση στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν.

Επιβεβαίωσε ότι Ρωσικές επιχειρήσεις θα βοηθήσουν τη Σερβία στην κατασκευή σιδηροδρόμων. Εν τω μεταξύ, Σέρβοι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στις προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2018.

"Θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε την εξαιρετική εμπειρία των Σέρβων εταίρων μας στην κατασκευή τουριστικών μονάδων", ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Τάντιτς ανέφερε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως το έργο South Stream θα εφαρμοστεί τα προσεχή έτη. Ο αγωγός, ανέφερε, είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Συνέχισε αναφέροντας ότι η επένδυση της Gazprom στη NIS είχε αποτελέσματα, καθώς η επιχείρηση έχει κέρδη. Αμφότερες οι χώρες ενδιαφέρονται για συμμετοχή της NIS σε περιφερειακές αγορές, ανέφερε ο Τάντιτς, προσθέτοντας ότι αναμένει μελλοντικές επενδύσεις στο διυλιστήριο πετρελαίου Πάντσεβο.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Σερβίας προς τη Ρωσία για την παροχή δανείου 200 εκατ. δολαρίων, ώστε να βοηθήσει τη Σερβία να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς επίσης για τη στήριξη του Βελιγραδίου στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Βλάντιμιρ Γκοάτι, ωστόσο, ο κόσμος δεν πρέπει να υπερεκτιμήσει την ικανότητα της Μόσχας να βοηθήσει τη Σερβική οικονομία.

Η Ρωσία, ανέφερε, "αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Συνεπώς δεν πρέπει να περιμένει κανείς -- παρά την επιθυμία -- ότι θα επενδύσει στη Σερβία περισσότερα από όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής", ανέφερε στους SETimes. Μερικές φορές, η Ρωσική ηγεσία υπερεκτιμά τις οικονομικές και διπλωματικές δυνατότητές της, προκαλώντας υψηλές προσδοκίες, πρόσθεσε.

Η ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη στις σχέσεις Βελιγραδίου-Μόσχας, παρά τα όποια άλλα ζητήματα που συζητιούνται, ανέφερε ο Γκοάτι.

"Είναι απαραίτητο για τη Σερβία να περνάει ο αγωγός South Stream από τα εδάφη της και εδώ, κατά τη γνώμη μου, βασίζεται η σπουδαιότητα της επίσκεψης του Πούτιν", ανέφερε.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Η ενσωμάτωση στην ΕΕ αποτέλεσε και αυτή βασικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ο Ρώσος ηγέτης επέμεινε ότι η Μόσχα δεν ανησυχεί για τις φιλοδοξίες της Σερβίας για ένταξη στο μπλοκ.

"Θα παρακολουθούμε προσεκτικά και θα συνεργαστούμε ώστε να αποτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση να πλήξει τις σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας", ανέφερε.

Ο Τάντιτς επανέλαβε πως αν και η Σερβία είναι αποφασισμένη να επιτύχει ένταξη, έχει επίσης "στρατηγικό συμφέρον στο να συνεργαστεί με τη Ρωσία".

"Δεν βλέπω τον τρόπο για να επιλύσει η ΕΕ τα ενεργειακά ζητήματα χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας", ανέφερε ο Τάντιτς. "Η Σερβία θα συμμετάσχει και σε αυτό το μηχανισμό".

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω