Πολιτικές κρίσεις ανησυχούν την Ουάσινγκτον

28/02/2011

Η έλλειψη κυβέρνησης στη Β-Ε και το επί μακρόν πολιτικό χάος της Αλβανίας αποτέλεσαν το επίκεντρο υψηλόβαθμων επισκέψεων.

Της Λιλιάνα Σμιλιάνιτς και της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στο Σεράγεβο -- 28/02/11

photo

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στέινμπεργκ συναντήθηκε με αξιωματούχους σε Σεράγεβο και Τίρανα την προηγούμενη βδομάδα. [Reuters]

Αξιωματούχοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) έχουν ευθύνη προς τους πολίτες να υπερνικήσουν το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στέινμπεργκ την Παρασκευή (25 Φεβρουαρίου) στο Σεράγεβο.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο ή προτάσεις για την πρόοδο στη Β-Ε, καθώς οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον βρίσκονται στα χέρια τοπικών πολιτικών ηγετών, πρόσθεσε ο Στέινμπεργκ.

Τον Οκτώβρη του 2010 διενεργήθηκαν γενικές εκλογές, ωστόσο η πολιτική διαδικασία έχει καθυστερηθεί από τότε επειδή οι δυο οντότητες της χώρας δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο μερισμό της εξουσίας.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει ευθύνη πολιτικών ηγετών προς το λαό της Β-Ε, ώστε να δείξουν ευελιξία και να αποφασίσουν όλα όσα πρέπει ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα και η πρόοδος στην Ευρωατλαντική ενσωμάτωση", ανέφερε ο Στέινμπεργκ σε τοπικά ΜΜΕ.

Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε με αρκετούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης της Β-Ε Ντράγκαν Κόβιτς, τον αρχηγό του HDZ 1990 Μπόζο Λιούμπιτς, τον αρχηγό του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Σουλεϊμάν Τίχιτς και τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζλάτκο Λαγκουμντζία.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν τον αργό ρυθμό στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, περίπου πέντε μήνες μετά τις εκλογές.

"Πρέπει να ιδρυθεί κυβέρνηση μέχρι τις 9 Μαρτίου. Εάν δεν έχουμε νέα κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, δεν θα έχουμε προϋπολογισμό και ο πρόεδρος της FBiH θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο. Αυτό θα αποτελούσε νομικό πρόβλημα χωρίς έξοδο", ανέφερε ο Τίχιτς.

"Επιθυμούμε όλοι το καλύτερο σενάριο, το οποίο είναι η δημιουργία κοινού πολιτικού προγράμματος το οποίο θα φέρει πιο κοντά περισσότερα πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην FBiH να βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό στις 31 Μαρτίου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε συντριβή της FBiH", ανέφερε ο Λαγκουμντζία μετά από συνάντηση με τον Στέινμπεργκ.

Ο Στέινμπεργκ συναντήθηκε επίσης με τα μέλη της προεδρίας της Β-Ε Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του, ο Στέινμπεργκ μετέφερε παρόμοιο μήνυμα στα Τίρανα, όπου πολιτικό αδιέξοδο από τις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2009 μετατράπηκε πρόσφατα σε διαδηλώσεις.

"Η πρόοδος είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από το λαό και τους ηγέτες της ίδιας της Αλβανίας", ανέφερε ο Στέινμπεργκ σε πολιτικούς ηγέτες.

Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και του συντάγματος, ο σεβασμός των ανεξάρτητων θεσμών, ο σεβασμός των εκλογικών διαδικασιών που έχουν θεσπιστεί από το σύνταγμα, η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, έχουν εκπολιτίσει αντιπαραθέσεις για το μέλλον της χώρας, ανέφερε σε αξιωματούχους.

"Και πιστεύω ότι ακόμα πιο σημαντικό από αυτό που είπα είναι το τι θα κάνουν τις προσεχείς ημέρες και βδομάδες", ανέφερε ο Στέινμπεργκ σε δημοσιογράφους στον Αερολιμένα Ρίνας της Αλβανίας, προτού αναχωρήσει από τη χώρα.

Τόνισε ότι είναι καίριο να προστατευτεί και να στηριχθεί το σύνταγμα, καθώς επίσης να διατηρηθεί μια δημοκρατική διαδικασία.

"Θα περιμένουμε τις τοπικές εκλογές σας το Μάη", ανέφερε ο Στέινμπεργκ, προσθέτοντας ότι "είναι ιδιαιτέρως σημαντικό τα κυβερνητικά στελέχη και οι αρχηγοί των κομμάτων να επικεντρωθούν στο θετικό έργο εν όψει της δημιουργίας ενός μέλλοντος για το λαό της Αλβανίας".

Ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τόνισε το σεβασμό του συντάγματος και των νόμων της χώρας από την κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές το Μάη.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

"Η κυβέρνηση είναι και παραμένει απόλυτα ανοικτή και έτοιμη να προσφέρει στους διεθνείς παρατηρητές κάθε δικαίωμα και νομικό περιθώριο ώστε να εξασφαλίσουν πλήρως διαφανή εκλογική διαδικασία, η οποία πληροί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα για δημοκρατικές εκλογές", ανέφερε το γραφείο του Μπερίσα μετά τη συνάντηση.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, ανέφερε ότι το μποϊκοτάζ των εκλογών δεν αποτελούσε ποτέ επιλογή της αντιπολίτευσης.

"Η αντιπολίτευση και οι ψηφοφόροι επιθυμούν εγγυήσεις για ελεύθερες και δίκαιες τοπικές εκλογές, σε μια περίοδο στην οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάλληλη λύση για την κρίση ξεκινά από τη διενέργεια νέων εκλογών", ανέφερε ο Ράμα.

Επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις της εναντίον της κυβέρνησης, ωστόσο ταυτόχρονα, θα συμβάλει ώστε να εξασφαλιστούν οι εκλογές.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στα ΒαλκάνιαΗ εμπορία και διακίνηση ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στα Βαλκάνια

Η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και αστυνομίας μπορεί να βοηθήσει στο να εξαλειφθεί το αυξανόμενο φαινόμενο, σύμφωνα με ειδικούς.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αισθάνεστε ότι γίνονται αρκετά για να αποτραπεί ο κόσμος από το να βοηθάει βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω