Ο νέος πρόεδρος της ΕΕ θα μπορεί να αναθαρρύνει την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας

19/11/2009

Δυο νέα αξιώματα της ΕΕ ενδέχεται να είναι καίρια για το μέλλον της Τουρκίας στην Ένωση.

Διάφορες πηγές – 19/11/09

photo

"Η Τουρκία αποτελεί διαπολιτισμική γέφυρα, αποτρέποντας την πόλωση και επιδεικνύοντας ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν" δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς. [Getty Images]

Σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (19 Νοεμβρίου), η ΕΕ ελπίζει να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τα κορυφαία αξιώματα που δημιουργήθηκαν από τη νέα συνθήκη μεταρρυθμίσεων του μπλοκ, η οποία τίθεται σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την πρόσφατα επικυρωμένη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενδέχεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη διεύρυνση των συνόρων της Ευρώπης, ώστε να συμπεριληφθεί και η Τουρκία.

Τα δυο νέα αξιώματα -- ο πρόεδρος της ΕΕ και ο ύπατος εκπρόσωπος για διεθνείς υποθέσεις -- έχουν θητείες 2,5 και 5 ετών, αντίστοιχα.

Στόχος του προεδρικού αξιώματος, σύμφωνα με την Ένωση, "είναι να δώσει στην Ευρώπη μια πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα και να εκπροσωπεί τις απόψεις της στην παγκόσμια σκηνή". Δημοφιλέστεροι για το αξίωμα είναι ο Βέλος Πρωθυπουργός Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η πρώην Πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε-Φρειμπέργκα.

Ο ύπατος εκπρόσωπος θα ηγείται τις συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ, θα συντονίζει θέσεις πολιτικής και θα εκφράζει την άποψή του στον τρόπο που θα δαπανά το μπλοκ τον ετήσιο προϋπολογισμό εξωτερικής βοήθειας.

"Επισήμως, ούτε το νέο αξίωμα του προέδρου ούτε η Συνθήκη της Λισσαβόνας πρόκειται να αλλάξουν κάτι σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση -- οι προϋποθέσεις για ένταξη των υποψηφίων χωρών και επίσης οι κανόνες για αποδοχή της ΕΕ εξακολουθούν να είναι ίδιοι", ανέφερε ο διαχειριστής του Συμβουλίου της ΕΕ Πιέρ Πάολο το Σεπτέμβριο στους Hurriyet Daily News.

Ωστόσο, συνέχισε, "σε περίπτωση [που ο νέος επικεφαλής] έχει ορατή προσωπικότητα με ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή και αναγνωρίζεται ως ισχυρός εταίρος, τότε πιστεύω πως θα επηρεαστούν όλα από το νέο αυτό αξίωμα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διεύρυνσης".

"Η Συνθήκη της Λισσαβόνας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις εξωτερικές ενέργειες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης", δήλωσε ο Τόμας Γκρούντερ, επικεφαλής της μονάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία είναι αρμόδια για τη διεύρυνση. "Σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος είναι κάποιος με θετική στάση προς την περαιτέρω διεύρυνση...και έχει ανοικτό μυαλό προς την Τουρκία, τότε φυσικά θα έχει κάποιο αντίκτυπο".

Τα περισσότερα επιχειρήματα για την ένταξη της Τουρκίας επικεντρώνονται στη δημιουργία γέφυρας. "Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Τουρκίας...παρέχει πολύτιμη ευκαιρία για την αντιμετώπιση κοινωνιών με διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, και την εκπολίτιση υπό την αιγίδα της ΕΕ", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το έτος.

"Η Τουρκία αποτελεί διαπολιτιστική γέφυρα, αποτρέποντας την πόλωση και επιδεικνύοντας ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν", δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκιτς την προηγούμενη βδομάδα.

Έχει πειστεί όμως ο Ευρωπαϊκός λαός;

Ο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι διενήργησε δημοσκόπηση σε πέντε χώρες μέλη της ΕΕ.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Η δημοσκόπηση, με συμμετοχή 5.000 πολιτών σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΒ, Ισπανία και Πολωνία, έδειξε ότι το 68,5% έχει θετική άποψη για την Τουρκία, σε αντίθεση με το 25% που έχει αρνητική. Η ένταξη της Τουρκίας υποστηρίζεται κυρίως από τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών και όσους έχουν πτυχία. Οι ηλικίες από 65 και άνω εκφράσουν τη χαμηλότερη στήριξη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ορίζουν την ταυτότητά τους σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κοινωνικοοικονομική ευημερία, και τα αποδέχονται ως βασικά κριτήρια για ένταξη, αξιολογούν την ένταξη της Τουρκίας από άποψη πολιτισμού. Το 40% περίπου ανέφερε ότι η συμπεριφορά τους προς την Τουρκία καθορίζεται από πολιτιστικούς παράγοντες.

Τα πιο πειστικά επιχειρήματα ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας επικεντρώνονται σε θρησκευτικές διαφορές: όντας Μουσουλμανική χώρα, η Τουρκία δεν ταιριάζει στη Χριστιανική προέλευση της ΕΕ.

Τα επιχειρήματα που θεωρήσαμε πιο πειστικά για την ένταξη της Τουρκίας έχουν να κάνουν με τη συμβολή της χώρας στην επιρροή της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και τη στρατιωτική συμβολή της.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω