Επικριτές και υποστηρικτές ακόμα λογομαχούν για τη νίκη του Νίκολιτς

02/06/2012

Αν και έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τη νίκη του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς εξακολουθεί να αποτελεί επίμαχο θέμα διιστάμενων απόψεων.

Της Μπογιάνα Μιλοβάνοβιτς για τους Southeast European Times από το Βελιγράδι -- 02/06/12

photo

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ορκίστηκε πρόεδρος της Σερβίας την Πέμπτη (31 Μαίου). [Νικολά Μπαρμπούτοφ/SETimes]

Ακόμη και κατά την ορκωμοσία του Τόμισλαβ Νίκολιτς ως προέδρου της Σερβίας την Πέμπτη (31 Μαίου), η νίκη του εξακολουθούσε να αποτελεί θέμα αντικρουόμενων απόψεων. Κάποιοι είπαν ότι λόγω της εξαιρετικά άσχημης οικονομικής κατάστασης, η όποια αλλαγή είναι ευπρόσδεκτη, ενώ άλλοι -- ενθυμούμενοι το παρελθόν του Νίκολιτς και τον ακραίο του εθνικισμό -- εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την περιφερειακή συνεργασία.

"Η Σερβία έχει γίνει εξαιρετικά ασταθής και δεν φαίνεται παράλογο που εξελέγει ως πρόεδρός της χώρας κάποιος ανισόρροπος", αναφέρει στη στήλη του, στην ημερησία εφημερίδα Danas, ο αρθρογράφος Σβέτισλαβ Βασάρα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αποχή καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Σβετλάνα Λόγκαρ, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων "Ipsos Strategic Marketing", είπε ότι με τη μεγάλη αποχή και τα άκυρα ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την άποψή τους για τους υποψηφίους.

"Κάποιοι θα πουν ότι οι πολίτες τεμπέλιασαν και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Γιατί τεμπέλιασαν όμως; Αυτό είναι το ερώτημα. Θα έλεγα ότι απλά δεν τους άρεσαν οι επιλογές που είχαν", είπε η Λόγκαρ στους SETimes.

Ο Ρασίμ Λιάγιτς, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σερβίας και εταίρος στο συνασπισμό του Μπόρις Τάντιτς, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος υπήρξε το "εξιλαστήριο θύμα" και πλήρωσε το τίμημα της απογοήτευσης των πολιτών με την κατάσταση της οικονομίας.

"Αυτός που ευθύνεται το λιγότερο, αυτός που δούλεψε σκληρότερα απ' όλους και έκανε τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορούσε υπό τις δοθείσες περιστάσεις και τη σοβαρή κρίση, αφέθηκε στη μοίρα του", είπε ο Λιάγιτς στους SETimes.

Ο Λιάγιτς εξακολουθεί να είναι έκπληκτος από τη νίκη του Νίκολιτς αφού ο Τάντιτς είχε ένα ελάχιστο πλεονέκτημα μετά τον πρώτο γύρο, ενώ κατά το δεύτερο γύρο είχε την υποστήριξη των περισσοτέρων κομμάτων.

"Η στήριξη των κομμάτων, ως φαίνεται, ήταν μόνο στα λόγια και δεν μετουσιώθηκε στην πράξη", είπε ο Λιάγιτς.

Η συζήτηση έχει ανάψει και στη μπλογκόσφαιρα.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Ο Βλαντιμίρ δεν είναι ικανοποιημένος με την εικόνα που έστελε η Σερβία στον κόσμο εκλέγοντας τον Νίκολιτς. "Τώρα δείξαμε σε όλους στην περιοχή ότι όντως είμαστε αυτό που δεν πιστεύαμε -- πρωτόγονοι".

Η ιστολόγος ανώνυμη δεν είναι ικανοποιημένη με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Νίκολιτς. "Η Σερβία χρειάζεται ένα πρόεδρο που θα ενεργεί για λογαριασμό της Σερβίας, για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Όχι όπως τώρα, με την ΕΕ να μας διατάζει. Θα πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με την ΕΕ, με τη Ρωσία και όλες τις άλλες χώρες", γράφει.

Ορισμένοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο Νίκολιτς θα μπορούσε να ηγηθεί της Σερβίας, όπως ηγήθηκε και του κόμματός του. "Μέσα σε τρισίμιση μόνο χρόνια, ο Νίκολιτς δημιούργησε ένα θαύμα: ένα ισχυρό, σταθερό και ακμαίο κόμμα" γράφει ο προοδευτικός .

Κάποιοι, ωστόσο, δεν θέλουν να αποδεχθούν το νέο ηγέτη. "Δεν είσαι ο πρόεδρός μου, ούτε και θα είσαι ποτέ", γράφει η Βλάντιτσα.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στα ΒαλκάνιαΗ εμπορία και διακίνηση ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στα Βαλκάνια

Η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και αστυνομίας μπορεί να βοηθήσει στο να εξαλειφθεί το αυξανόμενο φαινόμενο, σύμφωνα με ειδικούς.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αισθάνεστε ότι γίνονται αρκετά για να αποτραπεί ο κόσμος από το να βοηθάει βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω