Η περιφέρεια αναμένει επιτεύγματα και προκλήσεις μέσα στο 2013

31/12/2012

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν φλέγοντα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα μέσα στο επόμενο έτος.

Του Πολ Τσιοτσοΐου για τους Southeast European Times στο Βουκουρέστι -- 31/12/12

photo

Αρκετές χώρες της περιοχής ελπίζουν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ το 2013. [AFP]

Το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής θα αλλάξει το 2013 με την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, ενώ οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής πολλών κυβερνήσεων.

Η οικονομία θα αποτελέσει επίσης την πρώτη προτεραιότητα πολλών πρωτευουσών, καθώς πολλές χώρες θα αντιμετωπίζουν έλλειμμα και θα προσπαθούν να αυξήσουν την ανάπτυξή τους, παρά την παρατεταμένη ύφεση. Σε ορισμένες χώρες, τα διμερή θέματα θα κάνουν τη διαφορά, θετική ή αρνητική, στις περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες.

Η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ είναι μακράν το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός του 2013 για τη χώρα. Η Κροατία ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ το 2012 και αναμένεται να ενταχθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013.

Ο Ζντράβκο Πετέκ, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Ζάγκρεμπ, δήλωσε ότι με την δυνατότητα πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ, η Κροατία θα αποκτήσει μεγάλες δυνατότητες, αλλά είναι στο χέρι των ηγετών της να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες.

"Η αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ θα είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Κροατία", είπε ο Πετέκ στους SETimes.

Τον Ιούνιο του 2012, οι πολίτες της Κροατίας επίσημα επέλεξαν να ενταχθούν στην Ένωση με ένα δημοψήφισμα στο οποίο το 66,2 τοις εκατό των ψήφων ήταν θετικές.

"Ψήφισα υπέρ της ένταξης της Κροατίας, αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα", είπε ο Ντάρκο Μπράντλι, 34 ετών, ασφαλιστής από το Ζάγκρεμπ, στους SETimes.

Το Κοσσυφοπέδιο αναμένει μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις το 2013, αρχής γενομένης με τις συνομιλίες με τη Σερβία.

Οι πρωθυπουργοί του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, Χασίμ Θάτσι και Ίβιτσα Ντάτσιτς, αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου τον Ιανουάριο για να συζητήσουν μια σειρά από εκκρεμή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών δασμών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μπελούλ Μπεκάι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πρίστινα, δήλωσε στους SETimes ότι οι συνομιλίες με τη Σερβία θα έχουν αντίκτυπο στον κυβερνώντα συνασπισμό, ο οποίος θα αντιμετωπίσει "ένα διαφορετικό είδος διάθεσης μετά την επίλυση του προβλήματος στο βορρά".

Για τη Σερβία, το πιο σημαντικό θέμα το 2013 θα είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

"Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Σερβία το Κοσσυφοπέδιο θα καθορίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η νέα πλατφόρμα για το Κοσσυφοπέδιο θα είναι στο επίκεντρο των συμφερόντων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και των διεθνών συμφερόντων", είπε ο Ζόραν Στογίλκοβιτς, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, στους SETimes.

Με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης να είναι ακόμη έντονες, η οικονομία θα διαδραματίσει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στα σχέδια των περισσότερων χωρών για το 2013.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) θα έχει την πιο αργή οικονομική πρόοδο από όλες τις χώρες της περιοχής το 2013.

photo

Η οικονομία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλά σχέδια στην περιοχή το 2013. [AFP]

"Η Βοσνία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την αναβίωση της οικονομίας της, αλλά νέες θέσεις εργασίας υπάρχουν μόνο στην κρατική διοίκηση. Από την άλλη πλευρά, οι συχνές πολιτικές κρίσεις είναι ο λόγος για την απόσυρση των επενδύσεων πολλών επενδυτών", είπε ο Ζλάτκο Χούρτιτς, οικονομικός αναλυτής, στους SETimes.

Με την αναμενόμενη απογραφή του 2013, η Β-Ε μπορεί να αναμένει μια ασταθή οικονομία, λιγοστές εξαγωγές αγαθών, έλλειψη ξένων επενδύσεων και αναμφίβολα μεγάλα δάνεια από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στην Ελλάδα, η ύφεση θα συνεχιστεί για έκτη χρονιά το 2013, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί να μην καταρρεύσει, να επιβάλει ένα ακόμη κύμα μέτρων λιτότητας και να ελπίσει ότι η περαιτέρω διεθνής βοήθεια θα αποτρέψει το φάσμα της χρεοκοπίας και της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει προειδοποιήσει ότι εξακολουθεί να υφίσταται η προοπτική της πτώχευσης, αν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις "τορπιλιστούν"¨από περισσότερες απεργίες, διαδηλώσεις και ταραχές.

"Μπορούμε να τα καταφέρουμε του χρόνου, αν μπορέσουμε να τηρήσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με την ΕΕ και το ΔΝΤ", είπε ο Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, αναφερόμενος στην Τρόικα, η οποία περιλαμβάνει, επίσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η οποία προσφέρει μια πρώτη δόση 52,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια διάσωσης στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης το οποίο θα φτάσει τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Άλεξ Σακελλαρίου, ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, δήλωσε στους SETimes ότι το 2013 "θα είναι σίγουρα μια χρονιά με κρίσιμη σημασία για την Ελλάδα. Μετά από τρία χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί μέχρι το τέλος του 2013".

Τα πολιτικά θέματα θα κυριαρχήσουν στα πρωτοσέλιδα ολόκληρης της περιφέρειας.

Οι γενικές και προεδρικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο έρχονται μετά από μια περίοδο εκλογών στο εσωτερικό των κομμάτων για την ανάδειξη των ηγετικών τους σωμάτων. "Σημαντικά γεγονότα θα συμβούν εντός των κομμάτων, μεταξύ των κομμάτων, καθώς και όσον αφορά στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα", δήλωσε ο Μπεκάι.

"Το πιο σημαντικό θέμα αυτής της κατηγορίας σχετίζεται με τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Μπεκάι, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με την εμβάθυνση των κοινωνικών προβλημάτων, θα επηρεάσει τη σταθερότητα των θεσμών και την εδραίωση της εξουσίας.

Στην πΓΔΜ, οι τοπικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2013. Η τελευταία δημοσκόπηση του Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου IRI δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE απολαμβάνει μια σταθερή υποστήριξη της τάξης του 27 τοις εκατό.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός με 20 τοις εκατό υποστήριξη, έναντι του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του SDSM, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, του οποίου η υποστήριξη είναι περίπου στο 5 τοις εκατό.

Η πολιτική ένταση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στη Βουλγαρία κατά τους επόμενους μήνες μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2013, όταν οι ψηφοφόροι του βαλκανικού έθνους θα επιλέξουν τα νέα μέλη που θα καθίσουν στις 240 έδρες του νομοθετικού σώματος της χώρας.

photo

Το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ είναι δύο από τις χώρες στις οποίες θα διεξαχθούν εκλογές το 2013. [AFP]

Καθώς κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει μια σαφή πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα, οι εκλογές αναμένεται να ακολουθηθούν από εβδομάδες συνομιλιών για τη δημιουργία συνασπισμού.

Αυτό συνεπάγεται μια επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, δήλωσε ο Γιαβόρ Αλέξιεφ, οικονομολόγος της ομάδας προβληματισμού του Ινστιτούτου Οικονομικών της Αγοράς που εδρεύει στη Σόφια. "Οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις συνήθως έχουν μακροπρόθεσμες [και όχι βραχυπρόθεσμες] αρνητικές επιπτώσεις που θα γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια της [θητείας της] επόμενης κυβέρνησης", είπε στους SETimes.

Στη Ρουμανία, όλα τα μάτια θα είναι επίσης στραμμένα στη σχέση μεταξύ του Προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου και του Πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, του οποίου ο συνασπισμός κέρδισε με ευκολία τις εκλογές στις αρχές του Δεκεμβρίου. Οι ορκισμένοι εχθροί θα πρέπει να συνεργαστούν μέχρι το τέλος του 2014, όταν λήγει η δεύτερη θητεία του Μπασέσκου.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουνίου 2013 στην Αλβανία αναμένεται να απαλύνουν την κατάσταση που κυριαρχεί στη χώρα, η οποία έχει υποστεί αρκετά χρόνια φαύλων συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνώντων δημοκρατικών και των σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης. Οι κυβερνώντες δημοκρατικοί εισέρχονται στο όγδοο έτος παραμονής της στην εξουσία και ελπίζουν να κερδίσουν το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ το 2013.

Αρκετά θέματα των επιμέρους χωρών ενδέχεται επίσης να κορυφωθούν μέσα στο 2013.

Ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη Βουλγαρία το 2013. Ο λόγος για τη διενέργεια του πρώτου εθνικού δημοψηφίσματος της βαλκανικής χώρας από το 1989 είναι η απόφαση της Σόφιας να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, στο Δούναβη. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Βούλγαροι ψηφοφόροι θα είναι: "Θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία με τη δημιουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας;" Περισσότερο από το 62 τοις εκατό του πληθυσμού υποστηρίζει την κατασκευή, ενώ το 37 τοις εκατό είναι αντίθετο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο για τη Μελέτη της Κοινής Γνώμης το Νοέμβριο.

Η Ρουμανία ξεκινά το 2013 με την ελπίδα ενός νέου χρονοδιαγράμματος για την ένταξή της στη Σένγκεν, καθώς η πολιτική αναταραχή που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι έβγαλε τη χώρα από την πορεία της για ένταξη στην περιοχή χωρίς σύνορα.

Ένα νέο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει φέτος την άνοιξη, μετά από τη δημοσίευση τον Ιανουάριο μιας νέας έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, αλλά η ΕΕ προειδοποίησε ότι τυχόν άλλες επιθέσεις στους θεμελιώδεις δημοκρατικούς θεσμούς κινδυνεύουν να προκαλέσουν κάποια παρόμοια έντονη αντίδραση από την πλευρά των χωρών της ΕΕ.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Η πΓΔΜ αναμένει νέες προτάσεις για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, γεγονός που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα.

"Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και νέες ιδέες που θα πρέπει να συζητήσουμε. Μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν στην πΓΔΜ, η κατάσταση άλλαξε", δήλωσε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, στους SETimes.

Τον Ιανουάριο, αναμένεται να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία του Αλβανού Πρωθυπουργού Μπερίσα να παραχωρήσει ιθαγένεια και διαβατήρια σε όλους τους Αλβανούς που ζουν στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να γίνουν πολίτες της Αλβανίας, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες.

Στο παρόν άρθρο συνέβαλαν οι ανταποκριτές των SETimes Ντράζεν Ρεμίκοβιτς στο Ζάγκρεμπ, Λίντα Καραντάκου στην Πρίστινα, Μπεντράνα Καλέτοβιτς στο Σεράγεβο, Κατίτσα Ντιούροβιτς στο Βελιγράδι, Σβέτλα Ντιμίτροβα στη Σόφια, Κλαούντια Λουτόβσκα στα Σκόπια, Ερλ Μουράτι στα Τίρανα και Άντυ Νταμπίλης στην Αθήνα.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθοράΗ περιφέρεια εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική διαφθορά

Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να τερματίσουν τη διαφθορά και το έγκλημα στο ποδόσφαιρο.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω