Το ριζοσπαστικό Ισλάμ αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή στα Βαλκάνια

10/12/2012

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τομείς ασφάλειας των Βαλκανίων θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας.

Του Μίκι Τραϊκόφσκι και του Ντράζεν Ρεμίκοβιτς για τους Southeast European Times στα Σκόπια και το Σεράγεβο -- 10/12/12

photo

Ο Σουκρί Αλία προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο της μουσουλμανικής θρησκευτικής κοινότητας στην πΓΔΜ. [AFP]

Καθώς η ύπαρξη του ριζοσπαστικού Ισλάμ γίνεται όλο και πιο εμφανής στην περιοχή, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν ότι κινήσεις όπως ο Ουαχαμπισμός αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των Βαλκανίων.

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ εμφανίστηκε στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν άρχισαν να μαίνονται οι συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μαχητές Μουτζαχεντίν και θρησκευτικοί ηγέτες από τη Μέση Ανατολή έφτασαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) για να πολεμήσουν στο πλευρό των Μουσουλμάνων, και πολλοί παρέμειναν επειδή ήταν σε θέση να αποκτήσουν την υπηκοότητα.

"Το ριζοσπαστικού Ισλάμ αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την περιοχή ... τη δυτική πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, το Σάντζακ και τη Βοσνία. Αυτά τα άτομα είναι περισσότερα απ' ότι πιστεύει ο κόσμος", είπε ο Βλάντιμιρ Πιβοβάροβ, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής ασφάλειας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών της πΓΔΜ, στους SETimes.

Ο Σουκρί Αλία, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους ιδεολόγους του ριζοσπαστικού μουσουλμανικού κινήματος της περιοχής, συνελήφθη τον περασμένο μήνα μετά από έκδοση διεθνούς εντάλματος. Ακολούθησε η έκδοσή του στην πΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο την Τετάρτη (5 Δεκεμβρίου), όπου και θα του απαγγελθούν κατηγορίες για μια σειρά εγκληματικών πράξεων.

Ο Αλία είχε καταδικαστεί για επίθεση ενάντια σε ιμάμηδες από την ισλαμική κοινότητα της πΓΔΜ πριν από λίγα χρόνια, όταν η ομάδα του προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της μουσουλμανικής θρησκευτικής κοινότητας της χώρας.

Η αστυνομία ερευνά τη σχέση του με μια μαζική δολοφονία που έλαβε χώρα φέτος κοντά στα Σκόπια, στο πλαίσιο της οποίας σκοτώθηκαν πέντε ψαράδες.

"Σύμφωνα με τις επιχειρησιακές μας έρευνες, ο Αλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του ριζοσπαστικού Ισλάμ και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι αυτός είναι ο ιθύνων νους πίσω από αυτές τις δολοφονίες", είπε ο Ίβο Κοτέβσκι, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ και αρμόδιος για τις δημόσιες σχέσεις, στους SETimes.

Ο Πιβοβάροβ είπε ότι το ριζοσπαστικό Ισλάμ διαθέτει παρουσία σε χώρες με αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας, ως εκ τούτου, αδύνατο γι' αυτές να ανταποκριθούν σε απειλές.

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ, το οποίο είναι μόνο ένα σκαλοπάτι στο δρόμο προς την τρομοκρατία, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις υπηρεσίες ασφάλειας των Βαλκανίων, πρόσθεσε. "Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων, ανακοινώνουν την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου, στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι αυτό δεν ισχύει".

Το κλειδί είναι να ενεργήσουμε προληπτικά, σύμφωνα με τη Φροσίνα Ρεμένσκι, καθηγήτρια σπουδών ασφαλείας στο Τμήμα Ασφαλείας του Πανεπιστημίου στα Σκόπια. Ωστόσο, η πρόληψη απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών κρατών και των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Η εναρμόνιση της νομοθεσίας μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και η από κοινού εκτέλεση προληπτικών αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές για την καταπολέμηση της κρίσης, θα μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα προσχώρησης ατόμων στον αγώνα των ριζοσπαστών ισλαμιστών", είπε η Ρεμένσκι στους SETimes.

photo

Μια φωτογραφία που λήφθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2011 δείχνει τον Μέβλιντ Γιασάρεβιτς, 23 ετών, να στέκεται σε μια διασταύρωση κρατώντας ένα AK-47, αφού άνοιξε πυρ κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο. [AFP]

Πριν από ένα χρόνο, το Σεράγεβο είχε νιώσει έντονο αποτροπιασμό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σέρβου Μέβλιντ Γιασάρεβιτς, μέλους της Ουαχάμπι, κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ. Στις 28 Οκτωβρίου 2011, ο Γιασάρεβιτς άνοιξε πυρ με ένα αυτόματο τουφέκι στο κτίριο για περισσότερο από μία ώρα και τα πυρά του χτύπησαν το κτήριο περισσότερες από 100 φορές πριν πληγωθεί από έναν ελεύθερο σκοπευτή της αστυνομίας και συλληφθεί.

Το 2010, τρομοκράτες επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη Μπουγκόινο, στην κεντρική Β-Ε, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους πέντε. Αμφότερες οι δίκες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές της Β-Ε έχουν ισχυρούς δεσμούς με ομάδες στο Σαντζάκ, στη Σερβία, καθώς και στην πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο.

Στα τέλη του 2009, τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ένα εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) στη Β-Ε, που έλεγε ότι κορυφαίοι Βόσνιοι πολιτικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και το ριζοσπαστικό Ισλάμ στη χώρα.

Μεταξύ εκείνων που αναφέρονταν στο έγγραφο ήταν ο πρώην επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Β-Ε Μουσταφά Τσέριτς, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζλάτκο Λαγκουμντζία και ο ηγέτης του κόμματος Συμμαχία για Καλύτερο Μέλλον και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Φαχρουντίν Ραντόντσιτς.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και το OHR δήλωσε ότι το έγγραφο ήταν εσωτερικό.

Η παρουσία των ηγετών των ριζοσπαστών ισλαμιστών γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στο κοινό, μέσω συνδέσμων βίντεο, ανακοινώσεων, δελτίων τύπου και τη διατήρηση δημόσιων φόρουμ.

Ο άτυπος ηγέτης των Ουαχάμπι στη Β-Ε, ο Νουσρέτ Ιμάμοβιτς, δήλωσε πρόσφατα ότι στη Β-Ε θα έπρεπε να ισχύει ο νόμος της Σαρία.

"Το Ισλάμ έχει άρρηκτη σχέση με την πολιτική. Για εμάς, το αποκορύφωμα του Ισλάμ είναι το Τζιχάντ. Ο Αλλάχ αγαπάει όσους μάχονται με το δικό του τρόπο", είπε ο Ιμάμοβιτς στο φόρουμ "Εξτρεμισμός, μέγεθος τρομοκρατίας και τίτλοι" (Extremism, terrorism-volume and headings) που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Loading

Ο Ντζέβαντ Γκαλιάσεβιτς, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος, μια περιφερειακή ΜΚΟ, δήλωσε ότι διάφορα πράγματα, όπως το φόρουμ του Ιμάμοβιτς, αντιπροσωπεύουν μια άμεση επίθεση ενάντια στο σύνταγμα της Β-Ε.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπήθηκαν δημοσίως παρόμοιες ιδέες, στην καρδιά του Σεράγεβο.

Κανένας πολιτικός δεν αντέδρασε μετά το φόρουμ του Ιμάμοβιτς. Το χειρότερο είναι ότι οι άλλοι μουσουλμάνοι ζημιώνονται εξαιτίας του", είπε ο Γκαλιάσεβιτς στους SETimes.

Στο παρόν άρθρο συνέβαλαν οι ανταποκριτές των SETimes Μπιλιάνα Λαϊμανόβσκiτς και Ιβάνα Γιοβάνοβιτς από τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Loading
Ψηφοφορία
 
 

Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας για τα άρθρα των SETimes.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε το φόρουμ αυτό για να αλληλεπιδράσετε με άλλους αναγνώστες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να καταστήσουμε την εμπειρία αυτή ενδιαφέρουσα, σας ζητάμε να ακολουθήσετε τους κανόνες που επισημαίνονται στην πολιτική σχολίων. Υποβάλλοντας σχόλια, συμφωνείτε στους κανόνες αυτούς. Αν και ο δικτυακός τόπος SETimes.com ενθαρρύνει τη συζήτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, τα σχόλια που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά τις απόψεις όσων τα καταχωρούν. Ο δικτυακός τόπος SETimes.com δεν είναι απαραίτητο ότι επιδοκιμάζει ή συμφωνεί με τις ιδέες, θέσεις ή απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια αυτά. Οι SETimes.com καλωσορίζουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις ωστόσο αποθαρρύνουν τη χρήση υλικού που έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από άλλες πηγές, μη συνοδευόμενους συνδέσμους και συνθήματα μιας γραμμής. Το φόρουμ διαθέτει διαχειριστή. Σχόλια που κρίνονται υβριστικά, προσβλητικά ή ότι περιλαμβάνουν βωμολοχίες ενδέχεται να μη δημοσιευθούν.

Πολιτική Σχολίων των SETimes

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στα ΒαλκάνιαΗ εμπορία και διακίνηση ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στα Βαλκάνια

Η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και αστυνομίας μπορεί να βοηθήσει στο να εξαλειφθεί το αυξανόμενο φαινόμενο, σύμφωνα με ειδικούς.

ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Loading
Loading
Loading

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Pernik Masquerade Games revive traditions

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Αρχές της Β-Ε αντιγράφουν μοντέλο της Κροατίας για τον εντοπισμό και τη δίωξη φορολογικών απατών. Θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια χρήσιμη στη χώρα σας;

Ναι
Όχι
Δεν γνωρίζω