Vijeće sigurnosti UN-a još uvijek podijeljeno po pitanju Kosova

10/07/2007

NJUJORK, Sjedinjene Države -- Vijeće sigurnosti UN-a susrelo se u ponedjeljak (9. jul) u cilju diskusije o izvještaju o Kosovu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, ali grupa je ostala podijeljena po pitanju budućeg statusa pokrajine. Američki ambasador Zalmay Khalilzad je nakon sastanka izjavio da će do kraja ove sedmice Vašington i njegovi evropski saveznici predstaviti četvrti nacrt rezolucije o Kosovu. "Vjerujem da je period od narednih sedam do deset dana odlučujući," rekao je on. Ruski ministar vanjski poslova Sergei Lavrov je u ponedjeljak rekao da će njegova zemlja spriječiti vijeće u usvajanju svake eventualne rezolucije koja ne bude prihvatljiva Srbiji.

U međuvremenu, premijer Kosova Agim Čeku je u rfadio obraćanju u ponedjeljak izjavio da Zapad mora postaviti jasan rok za nezavisnost Kosova. "Predsjednik [George W] Bush je kazao da bismo jednog dana trebali reći 'što je dosta, dosta je'. To 'dosta' bi trebalo imati neki datum. Treba nam jasan kalendar, jasan datum i jasan način za rješavanje statusa Kosova," rekao je on. Pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Fried, koji je u ponedjeljak bio u Prištini, upozorio je da "jednostrana proglašenja zasnovana na strahu i nedostatku povjerenja neće pomoći u ostvarivanju nezavisnosti Kosova." On je ponovio stav Vašingtona u prilog tome da se omogući dodatno vrijeme za pregovore.

U povezanim novostima, šef UNMIK-a Joachim Ruecker je tokom svog redovnog brifinga u Vijeću sigurnosti u ponedjeljak (9. jul) izjavio da treba postojati plan za što skorije rješavanje pitanja statusa Kosova. Građani i političari Kosova "strahuju da proces određivanja statusa gubi zamajac i da će se, kako je izgledalo, neizbježna rezolucija o statusu Kosova rastegnuti," saopćio je Ruecker vijeću. (The New York Times, Politika, Blic - 10/07/07; RTS, Beta, Tanjug, B92, AP, Reuters, Informativni centar UN-a, UPI - 09//07/07)

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu