Jadranka Kosor

Premijer Hrvatske

(BBC - 09/07/09; AP, Deutsche Welle, Xinhua - 07/07/09; AFP - 06/07/09; Bloomberg - 01/07/09; Službeni vebsajt vlade Hrvatske)
photo

Hrvatski parlament odobrio imenovanje Jadranke Kosor za prvu premijerku jedne balkanske zemlje 6. jula 2009, pet dana nakon iznenadne ostavke Ive Sanadera s te funkcije. 4. jula, Kosorova je zamijenila Sanadera i na mjestu čelnika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Rođena 1. jula 1953. u gradu Pakracu u zapadnoj Hrvatskoj, Kosorova je završila srednje obrazovanje u obližnjem gradu Lipiku. Ona je diplomirala iz prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1972. postala novinar za štampane medije i radio.

Tokom sukoba iz perioda 1991-1995, Kosorova je radila za Hrvatski radio, kao domaćin jedne radio-emisije za izbjeglice.

Ona je u politiku ušla 1995, kad je izabrana za članicu parlamenta i potpredsjedavajuću Predstavničkog doma, nakon što ju je preminuli predsjednik Franjo Tuđman pozvao da se učlani u HDZ. Od 1998. do 2002, Kosorova je bila na čelu ženskog udruženja te konzervativne stranke "Katarina Zrinski".

Na općoj konvenciji HDZ-a 2002, Kosorova je izabrana za zamjenicu predsjednika stranke pod Sanaderom.

Nakon što je HDZ pobijedio na općim izborima u novembru 2003, Kosorova je imenovana za zamjenicu premijera i ministricu nadležnu za porodična i pitanja demobiliziranih boraca.

Ona se 2005. kandidirala za predsjednika Hrvatske, ali ju je u drugom krugu porazio aktuelni šef države u zemlji Stipe Mesić.

Sanader je sišao s funkcije skoro tri mjeseca nakon stupanja Hrvatske u NATO 4. aprila 2009, zbog dubokih ekonomskih poteškoća i blokiranih pregovora o pristupanju EU zbog neriješenog pograničnog spora zemlje sa susjednom Slovenijom.

Obraćajući se parlamentu prije nego što je izglasana za premijerku 6. jula 2009, Kosorova je obećala da će nastaviti politiku svojih prethodnika. Obećavši da će vladu voditi "čvrstom ženskom rukom", ona je kao svoja dva osnovna prioriteta navela ekonomski oporavak i napore na deblokiranju procesa pristupanja zemlje EU.

"Hrvatska će postati punopravna članica evropske porodice ... uprkos historijskoj kratkovidnosti naših sjevernih susjeda," izjavila je Kosorova obraćajući se na Sloveniju.

Ona tečno govori engleski jezik.

Samohrana majka, Kosorova je autorica dvaju knjiga poezije i dvaju na teme vezane za rat u Hrvatskoj u periodu 1991-1995.

thumbnail
Za nedavne poplave u Makedoniji prikupljana je pomoć iz cijelog regiona. [Miki Trajkovski/SETimes]
thumbnail
Saradnja među zvaničnicima za provođenje zakona u regionu je neophodni dio borbe protiv organizovanog kriminala i terori
thumbnail
Hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić (lijevo) i njegov srbijanski kolega Nikola Selaković (desno) slušaju presudu Međ
//map
Još Geonovosti

Zastava Hrvatske

Karta Hrvatske

Biografije ličnosti iz Hrvatske