MMF Grčkoj pustio iznos od 3,4 milijardi eura

04/06/2014

Iz fonda je saopšteno da Atina ove godine ne treba uvoditi nove mjere štednje. Također u poslovnim vijestima: Bugarska je vodeća u regionu na Indeksu profitabilnosti ulaganja magazina "Foreign Policy".
photo

Demonstranti protestuju protiv mjera štednje u aprilu. Iz MMF-a je saopšteno da Grčka ove godine ne treba uvoditi nove mjere štednje. [AFP]

MMF se saglasio da Grčkoj isplati novu tranšu u vrijednosti od 3,4 milijarde eura. Fond je do danas toj zemlji pozajmio 11,6 milijardi eura u okviru četverogodišnjeg programa. Iz fonda je saopšteno i to da Atina ove godine neće trebati usvajati nove mjere štednje.

***

Svjetska banka je Albaniji odobrila dva kredita za državni budžet, u ukupnoj vrijednosti od 162 miliona eura. Novac će se koristiti u svrhu pomoći budžetu te zemlje, posebno za rješavanje problema dugovanja, kao i u svrhu pomoći vladinim reformama u oblasti poreznog, penzijskog i energetskog sektora.

***

Švedska će osigurati pomoć za zapadni Balkan u vrijednosti od 400 miliona eura, u cilju pružanja pomoći zemljama tog regiona u provođenju reformi koje su im neophodne za ispunjavanje uslova za pristupanje EU. Tim sredstvima će se pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji u reformisanju javne uprave i pravosuđa, kao i u zaštiti ljudskih prava.

***

Bugarska se nalazi na 28. mjestu, što je nabolje mjesto među zemljama na Balkanu, u Indeksu profitabilnosti ulaganja kog objavljuje magazin "Foreign Policy", a kojim se mjeri stepen privlačnosti zemalja za strane investitore. Makedonija je na 29. mjestu, a slijede je Rumunija na 43, Albanija na 53, i Srbija na 55. mjestu, zatim Turska na 79, Hrvatska na 90. i Grčka na 101. mjestu.

***

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj saopšteno je da bi štete od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) mogle koštati približno 3 milijarde eura. Za Srbiju ta procjena iznosi između 1,5 i 2 milijarde eura, dok je za BiH ona na nivou od 1,3 milijarde eura, saopšteno je iz banke.

***

Ponovno ujedinjenje Kipra bi tom otoku donijelo mirovnu dividendu vrijednu 20 milijardi eura, navodi se u studiji pod nazivom "Ponovljeni pogled na kiparsku mirovnu dividendu," koju su finansirale Švedska, Danska, Finska i Norveška. Prema tom izvještaju, zbog mirovnog sporazuma povećali bi se prihodi po glavi stanovnika za nekih 12.000 eura godišnje, dok bi se BDP godišnje povećavao za nekih 2,8 postotnih poena u narednih 20 godina.

***

Švicarska će produžiti svoja ograničenja na tržištu rada za Bugare i Rumune do 31. maja 2016. Tom odlukom obuhvaćeni su svi radnici i pružaoci usluga u određenim privrednim sektorima, poput građevinarstva i uzgoja cvijeća.

***

Povezani članci

Loading

Izdavačka kompanija Nikkei Business Publications iz Japana otkupila je 80 posto udjela u turskoj izdavačkoj grupaciji Multu Dergi Grubu, koja će biti poznata kao Nikkei-Multu Dergi Grubu, sa sjedištem u Istambulu. Ta kompanija ima licencne ugovore sa Time Inc. i drugim istaknutim izdavačima.

***

Njemačka kompanija Technical Textile investirat će 12 miliona eura u istraživačke i razvojne djelatnosti u fabrici u makedonskom gradu Štipu. Uprava te kompanije namjerava uposliti između 500 i 600 radnika.

(Iz raznih izvora -- 05/28/14-0604/14)

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam