Zemlje očekuju smanjen broj turista iz Rusije

21/05/2014

Bugarska i Makedonija ovog ljeta očekuju pad broja ruskih turista. Također u poslovnim vijestima: Evropska banka za obnovu i razvoj će na Kipru uložiti 500 miliona eura.
photo

Očekuje se da će ovog ljeta opasti broj ruskih turista turista koji posjećuju taj region. [AFP]

Eskalacija stanja u Ukrajini utiče na privrede u regionu, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj. Bugarska i Crna Gora mogle bi pretrpjeti pad broja ruskih turista, ali Srbija zadržava snažne trgovinske veze sa Rusijom, dodaje se u saopštenju banke. Banka je snizila svoje prognoze rasta za države bivšeg Sovjetskog Saveza, istočne Evrope i Tursku na 1,3 posto, u odnosu na 2,8 posto iz januara.

***

Evropska banka za obnovu i razvoj investirat će 500 miliona eura na Kipru, kako bi toj zemlji pomogla u oporavku od ekonomske krize. Ta odluka uslijedila je nakon zahtjeva Kipra za finansiranjem, te će se njome nadopuniti međunarodni program spasa vrijedan 10 milijardi eura.

***

Nakon što je šest godina bio u rasponu bezvrijednog, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's povisila je dugoročni i kratkoročni državni kreditni rejting Rumunije za domaću valutu sa BB+/B na BBB-/A3. Prognoza je promijenjena sa pozitivne na stabilnu. Odluka je donesena u svjetlu brzog napretka Rumunije u unapređenju svog vanjskog platnog bilansa.

***

Glasači u drugom po veličini gradu u Grčkoj , Solunu, te u 10 općina u tom području, glasali su protiv privatizacije solunskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija". Cilj referenduma bio je saznati mišljenje javnosti o toj prodaji, u sklopu napora vlasti na ispunjenju svojih obaveza iz međunarodnog paketa pomoći.

***

Privreda Albanije ostvarila je sve ciljeve koje je MMF postavio u okviru kreditnog programa vrijednog 330,9 miliona eura, izjavio je šef tima MMF-a za Albaniju Nadeem Ilahi. Ipak, zemlja treba hitno provesti reforme u sektoru električne energije, što predstavlja ozbiljan finansijski rizik.

***

Makedonska, bugarska i zagrebačka berza osnovale su zajedničko društvo sa sjedištem u Skoplju, s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture koja će opsluživati kompanije uvrštene na te tri berze. Iz berzi su izrazili nadu da će se u budućnosti njihovom projektu pridružiti i druge berze u regionu.

***

Kompanija "European Coastal Airlines" ovog ljeta planira pokrenuti prvu hidroavionsku službu u Hrvatskoj. Njome će se povezivati gradovi na obali sa nekim otocima u toj zemlji koji su najatraktivniji turistima. Očekuje se da će linija početi s radom 1. avgusta i da će ponuditi letove iz Splita za Jelsu i otok Hvar.

***

Povezani članci

Loading

Ponude za istraživanje nafte i prava na bušenje u blizini crnogorske jadranske obale dostavila su tri međunarodna naftna i plinska konzorcija. Američka korporacija Marathon Oil i austrijska energetska kompanija OMV; italijanska kompanija Eni i ruski Novotek, te britanska kompanija Mediterranean Oil & Gas Plc i grčka Energean Oil & Gas natjecat će se za ugovor koji bi se mogao potpisati do kraja 2014.

***

Kipar je od međunarodnih povjerilaca četvrti put uzastopno dobio pozitivnu ocjenu u pogledu plana za finansijski spas te zemlje, izjavio je ministar finansija Harris Georgiades. On je rekao da će smanjenje obima privrede ove godine biti na nižem nivou nego što je to navedeno u prethodnoj prognozi, i to za 4,2 posto, to jest za 0,6 posto manje od očekivanog.

(Iz raznih izvora -- 14/05/4-21/05/14)

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam