Irska ukida radna ograničenja za Rumuniju i Bugarsku

25/07/2012

Rumuni i Bugari sada mogu slobodno raditi u Irskoj. Također u poslovnim vijestima: Grčka je premašila ciljani budžetski deficit, a očekuje se da će gradnja na srbijanskom dijelu plinovoda Južni tok otpočeti u decembru.
photo

Irska je otvorila mogućnosti zaposlenja za također članice EU, Rumuniju i Bugarsku. [Reuters]

Irska je u petak (20. jula) objavila da ukida radna ograničenja za rumunjske i bugarske radnike. Ta odluka, koja je odmah stupila na snagu, donijeta je uslijed značajnog pada broja radnika iz te dvije članice EU koji traže zaposlenje u toj zemlji.

***

Bosna i Hercegovina i MMF postigli su preliminarni sporazum u vezi novog stand-by kredita u vrijednosti od 415 miliona eura, obznanio je u petak (20. jula) šef misije Fonda Costas Christou. Dvogodišnji sporazum, koji će se koristiti u svrhu popunjavanja budžetskih rupa i isplate dospjelog duga, mora u septembru odobriti odbor MMF-a.

***

Grčka je nadmašila svoj ciljani budžetski deficit u prvoj polovini godine, uprkos poreskim prihodima nižim od očekivanih, obznanilo je ministarstvo finansija u Atini u petak (20. jula). U periodu januar-juni, deficit je iznosio 12,5 milijardi eura, što je manje od postavljenog cilja od 14,9 milijardi eura. Budžetski prihodi bili su manji za 1,5 milijardu eura od ciljanih 24,7 milijardi.

***

Belgijski proizvođač autobusa Van Hool započeo je u petak (20. jula) izgradnju svog novog postrojenja u Makedoniji. Fabrika, koja će biti smještena u tehnološkoj i industrijskoj razvojnoj zoni TIRZ Skoplje 2, privući će investiciju vrijednu 20 miliona eura, s potencijalom otvaranja od 400 do 500 radnih mjesta.

***

Kipar je povukao zahtjev da bude pošteđen davanja doprinosa Evropskom programu za finansijsku stabilnost, obznanio je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble u četvrtak (19. jula). Zemlje koje primaju pomoć za fnansijski spas od EU, kao što su Grčka, Irska i Portugal, ne moraju davati doprinos sredstvima pomoći eurozone.

***

Gazprom Neft će do decembra otpočeti izgradnju srbijanskog dijela plinovoda Južni tok, saopćeno je u četvrtak (19. jula) iz kompanije, koja kontrolira većinski udio u vodećoj srbijanskoj naftnoj kompaniji "Naftna Industrija Srbije". Plinovod u dužini 411 km će koštati 1,9 milijardi eura, s godišnjim prijenosnim kapacitetom od 34 milijarde kubnih metara.

***

Povezani članci

Loading

Turska Centralna banka je u petak (20. jula) zadržala referentnu jednosedmičnu repo stopu na 6,75%. Odluka je donijeta uslijed inflacije, koja je niža od očekivane, znakova ekonomskog usporavanja i pada prinosa na obveznice.

***

Evropska investiciona banka će do 2015. godine osigurati kredit u vrijednosti od 1,4 milijardu eura grčkom privatnom sektoru, obznanio je ministar finansija Yannis Stournaras nakon razgovora sa predsjednikom banke Wernerom Hoyerom u subotu (21. jula). Garancijski fond za mala i srednja preduzeća, ustanovljen u martu, do januara iduće godine dobit će 600 miliona eura. Taj iznos će se povećati na milijardu eura do decembra 2013. godine, te na 1,44 milijarde do 2015. godine, izjavio je ministar.

(Razni izvori -- 18/07/12-24/07/12)

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam