Banke sačinile sporazum za Grčku

07/03/2012

Sporazum o zamjeni obveznica koštat će 12 banaka više od polovine njihovog udjela. Također u poslovnim vijestima: kreditna agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Hrvatske na nivou BBB-, a Rumunija teži da ostvari energetsku efikasnost.
photo

Bez sporazuma, koji uključuje Narodnu banku Grčke, zemlja ne bi mogla osigurati svoj drugi kredit paketa pomoći. [Reuters]

Dvanaest najvećih privatnih investitora u obveznice grčke vlade obavezali su se u ponedjeljak (5. marta) na učešće u sporazumu o zamjeni obveznica, koji će ih koštati više od polovine njihovog udjela. Među njima su njemačka osiguravajuća kuća Allianz, francuska banka BNP Paribas, njemačka Commerzbank i Deutsche Bank, kao i grčka Eurobank EFG i Narodna banka Grčke.

***

MMF i Kosovo postigli su u ponedjeljak (5. marta) sporazum u vezi novog standby aranžmana. Sporazum u vrijednosti od 107 miliona eura dolazi nakon što je Fond prošlog ljeta otkazao prethodni sporazum zbog rasta plaća u javnom sektoru i do 50%, kojeg je provela vlada premijera Hašima Tačiija.

***

Jedna NVO pozvala je Bugare i Rumune da bojkotuju holandske proizvode, pošto je Nizozemska zadržala čvrst stav protiv otvaranja tržišta EU za radnike iz te dvije zemlje, što je dovelo do odlaganja odluke o tom pitanju do jeseni. Organizacija "Priroda za ljude" saopštila je u ponedjeljak (5. marta) da bi javnost trebala prestati puniti rezervoare na nizozemskim pumpama, prestati kupovati holandske kozmetičke proizvode, povrće i druge prehrambene namirnice.

***

Kreditna agencija Fitch potvrdila je u ponedjeljak (5. marta) kreditni rejting Hrvatske na nivou BBB- sa negativnom prognozom, usljed značajnog budžetskog deficita i nezadovoljavajućih mjera u cilju konsolidacije finansijskog stanja u zemlji. Bugarska i Rumunija dijele isti rejting, koji predstavlja najniži stepen za investicije.

***

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje otvorio je u ponedjeljak (5. marta) novu proizvodnu jedinicu u srbijanskom gradu Zaječaru. U tom pogonu, koji će proizvoditi sanitarnu opremu i mašine za pranje veša, već je otvoreno 96 radnih mjesta, od 300 koliko ih se očekuje.

***

Deset malih luka bit će otvoreno na makedonskim jezerima -- Ohrid, Prespa, Dojran i Mavrovo -- u nastojanju da se promoviraju turističke aktivnosti, u skladu sa akcionim planom kojeg je usvojilo ministarstvo transporta i komunikacija. Očekuje se da će ti objekti značajno poboljšati uvjete za jedrenje unutar zemlje.

***

Centralna banka Crne Gore saopštila je u četvrtak (1. marta) da bi zemlja mogla zatražiti sporazum sa MMF-om u cilju poboljšanja finansijskog stanja te zemlje. Izjava je uslijedila nakon sastanka između guvernera Centralne banke Radoja Žugića i predstavnika MMF-a u Podgorici.

***

Povezani članci

Loading

Rumunjski predsjednik Traian Basescu izjavio je u ponedjeljak (5. marta) da njegova zemlja može postati energetski efikasna do kraja ove dekade, zbog otkrivanja značajnih gasnih rezervni u teritorijalnim vodama Crnog mora. Basescu je dao tu izjavu nakon posjete platformi američkog naftnog giganta ExxonMobil.

***

Kiparski ministar unutrašnjih poslova Neoklis Sylikiotis izjavio je da se kineski državni i naftni gigant CNOOC nalazi među kompanijama koje su izrazile interes za investiranje u polje prirodnog gasa u blizini obale tog otoka. Otkriće je obznanjeno u decembru od strane američke kompanije Noble Energy i vjeruje se da sadrži između 140 i 230 milijardi kubnih metara gasa.

(Iz raznih izvora -- 29/02/12-07/03/12)

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan preduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan preduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da je ebola ozbiljna prijetnja za tu regiju i da bi je teroristi mogli koristiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi načiniti izmjene u Kur'anu kako bi on bio u skladu s njenom ekstremističkom formom islama. Smatrate li da će taj napor biti odbačen od strane muslimanske populacije u svijetu?

Da
Ne
Ne znam