Banke sačinile sporazum za Grčku

07/03/2012

Sporazum o zamjeni obveznica koštat će 12 banaka više od polovine njihovog udjela. Također u poslovnim vijestima: kreditna agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Hrvatske na nivou BBB-, a Rumunija teži da ostvari energetsku efikasnost.
photo

Bez sporazuma, koji uključuje Narodnu banku Grčke, zemlja ne bi mogla osigurati svoj drugi kredit paketa pomoći. [Reuters]

Dvanaest najvećih privatnih investitora u obveznice grčke vlade obavezali su se u ponedjeljak (5. marta) na učešće u sporazumu o zamjeni obveznica, koji će ih koštati više od polovine njihovog udjela. Među njima su njemačka osiguravajuća kuća Allianz, francuska banka BNP Paribas, njemačka Commerzbank i Deutsche Bank, kao i grčka Eurobank EFG i Narodna banka Grčke.

***

MMF i Kosovo postigli su u ponedjeljak (5. marta) sporazum u vezi novog standby aranžmana. Sporazum u vrijednosti od 107 miliona eura dolazi nakon što je Fond prošlog ljeta otkazao prethodni sporazum zbog rasta plaća u javnom sektoru i do 50%, kojeg je provela vlada premijera Hašima Tačiija.

***

Jedna NVO pozvala je Bugare i Rumune da bojkotuju holandske proizvode, pošto je Nizozemska zadržala čvrst stav protiv otvaranja tržišta EU za radnike iz te dvije zemlje, što je dovelo do odlaganja odluke o tom pitanju do jeseni. Organizacija "Priroda za ljude" saopštila je u ponedjeljak (5. marta) da bi javnost trebala prestati puniti rezervoare na nizozemskim pumpama, prestati kupovati holandske kozmetičke proizvode, povrće i druge prehrambene namirnice.

***

Kreditna agencija Fitch potvrdila je u ponedjeljak (5. marta) kreditni rejting Hrvatske na nivou BBB- sa negativnom prognozom, usljed značajnog budžetskog deficita i nezadovoljavajućih mjera u cilju konsolidacije finansijskog stanja u zemlji. Bugarska i Rumunija dijele isti rejting, koji predstavlja najniži stepen za investicije.

***

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje otvorio je u ponedjeljak (5. marta) novu proizvodnu jedinicu u srbijanskom gradu Zaječaru. U tom pogonu, koji će proizvoditi sanitarnu opremu i mašine za pranje veša, već je otvoreno 96 radnih mjesta, od 300 koliko ih se očekuje.

***

Deset malih luka bit će otvoreno na makedonskim jezerima -- Ohrid, Prespa, Dojran i Mavrovo -- u nastojanju da se promoviraju turističke aktivnosti, u skladu sa akcionim planom kojeg je usvojilo ministarstvo transporta i komunikacija. Očekuje se da će ti objekti značajno poboljšati uvjete za jedrenje unutar zemlje.

***

Centralna banka Crne Gore saopštila je u četvrtak (1. marta) da bi zemlja mogla zatražiti sporazum sa MMF-om u cilju poboljšanja finansijskog stanja te zemlje. Izjava je uslijedila nakon sastanka između guvernera Centralne banke Radoja Žugića i predstavnika MMF-a u Podgorici.

***

Povezani članci

Loading

Rumunjski predsjednik Traian Basescu izjavio je u ponedjeljak (5. marta) da njegova zemlja može postati energetski efikasna do kraja ove dekade, zbog otkrivanja značajnih gasnih rezervni u teritorijalnim vodama Crnog mora. Basescu je dao tu izjavu nakon posjete platformi američkog naftnog giganta ExxonMobil.

***

Kiparski ministar unutrašnjih poslova Neoklis Sylikiotis izjavio je da se kineski državni i naftni gigant CNOOC nalazi među kompanijama koje su izrazile interes za investiranje u polje prirodnog gasa u blizini obale tog otoka. Otkriće je obznanjeno u decembru od strane američke kompanije Noble Energy i vjeruje se da sadrži između 140 i 230 milijardi kubnih metara gasa.

(Iz raznih izvora -- 29/02/12-07/03/12)

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam