Rumunija radi na oporavljanju od skandala vezanih za hranu

02/04/2013

Rumunski zvaničnici trebaju zaštititi zemlju od lažnih optužbi, kažu analitičari.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 02/04/13

photo

Skandal s mlijekom imao je za rezultat smanjenje prodaje, žale se rumunski poljoprivrednici. [AFP]

Stručnjaci su izjavili za SETimes da su nedavni skandali u Rumuniji, vezani za mlijeko i konjsko meso distribuisano širom Evrope, bili rezultat loše komunikacije, a zemlja preduzima korake ka oporavku.

Premijer Victor Ponta smijenio je prošlog mjeseca Mihaja Turcanua, čelnika državne agencije za sigurnost hrane, optuživši ga za greške u komunikaciji i loše upravljanje.

"Sve se svodi na neiskusnog ministra," kaže za SETimes Adrian Radulescu, čelnik rumunskog Udruženja poljoprivrednika. "Ono što je počelo kao čisto rutinski pregled, kao posljedica pritužbe koju su uložili sami rumunski poljoprivrednici, okrenulo se protiv njih zbog nesposobnosti zvaničnika da obavljaju propisnu komunikaciju."

Rumunski ministar poljoprivrede Daniel Constantin objavio je 7. marta da je na tržištu otkriveno mlijeko kontaminirano aflatoksinom. Bez pruženih dodatnih detalja, taj izvještaj je iskrivljen i pretvorio se u masovnu histeriju.

Prodaja mlijeka opala je za oko 50 posto. Rumunski poljoprivrednici morali su bacati na desetine hiljada litara mlijeka. Zvaničnici u Bukureštu morali su se suočiti s poljoprivrednicima koji su protestovali i žalili se da nijedan prerađivač neće da kupuje mlijeko od njih.

Skandal s kontaminiranim mlijekom uslijedio je upravo kad se Rumunija oporavljala od skandala s konjskim mesom, koji je zadao ozbiljan udarac imidžu zemlje i prerađivačima mesa.

"Prerano je brojati gubitke," izjavio je za SETimes Dragos Frumosu, predsjednik Saveza sindikata prehrambene industrije.

Kriza s konjskim mesom izbila je u januaru, kad je potvrđeno da je meso otkriveno u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Uslijed panevropske debate, prvobitno je uperen prst na Rumuniju. Francuske vlasti su 14. marta potvrdile da je upravo jedna francuska kompanija uvezla konjsko meso iz Rumunije i onda ga označila kao govedinu.

"Rumunija je nepravedno optužena u skandalu s konjskim mesom," izjavio je francuski premijer Jean-Marc Ayrault sedmicu dana kasnije, na pres-konferenciji s gostujućim rumunskim premijerom Victorom Pontom.

Međutim, taj skandal ostavio je duboki ožiljak na zemlju.

"Teško je popravljati posljedice kad se na vas gleda kao na crnu ovcu u Evropi," izjavio je Radulescu. "Rumunska vlada trebala je imati mnogo čvršću reakciju kad je skandal izbio."

"Rumunija nije uspjela izgraditi čvrst imidž u inostranstvu i zbog toga [mnogi misle] da smo mi ugrožena zemlja," izjavio je Frumosu. "Zato je vlada trebala ustati protiv onih koji na nas bacaju blato."

Bukureštanski zvaničnici izjavili su da će tražiti kompenzaciju od EU nakon skandala s konjskim mesom, ali nisu pokrenuti nikakvi izvjesni postupci.

U Rumuniji su građani ostavljeni s teškim sumnjama.

Povezani članci

Loading

"Ja sam nakon tog skandala prešao isključivo na piletinu. Taj skandal bio je test za moje povjerenje, a za sad ne želim ništa riskirati," izjavio je za SETimes Alexandru Pricop, ekonomista iz Bukurešta. "Vjerovatno je neki visoki zvaničnik u Bukureštu stavio znak sumnje na ispravnost rumunskih prerađivača hrane, zato je reakcija bila pomalo stidljiva."

Frumosu je izjavio da je mesnoprerađivačka industrija u zemlji većinom modernizovana pomoću evropskih fondova.

"Građani imaju pravo znati šta kupuju. Zato bi vlasti možda trebale ojačati povjerenje u njih usvajanjem oštrijih propisa i kazni za one koji krše zakon," izjavio je on. "EU mora stvoriti zajednički front kad je u pitanju sigurnost hrane."

Koji je najbolji način da se povrati imidž Rumunije u Evropi nakon skandala s hranom? Recite nam u komentarima ispod članka.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam