U BiH se podižu optužnice protiv doktora zbog prevara u vezi socijalne pomoći veteranima

01/12/2012

Revizijom liste invalidnih veterana koji dobivaju naknade od vlade FBiH do sad se pokazalo da je oko 2.500 njih lažno zatražilo status invalida.

Anes Alić za Southeast European Times iz Sarajeva -- 01/12/12

photo

Oko 60.000 veterana rata ima status invalida u FBiH. [AFP]

Pod sve većim pritiskom međunarodnih finansijskih institucija, očekuje se da će Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) do kraja godine podići krivične optužnice protiv 25 doktora medicine osumnjičenih za prevaru pri davanju statusa invalidnih lica veteranima rata.

Te optužnice rezultat su nedavno povećanog pritiska od strane Svjetske banke i MMF-a po pitanju tekuće revizije liste invalidnih veterana koji dobivaju naknade od vlade u FBiH, a koja će biti odlučujuća za to da vlada pokaže svoju fiskalnu odgovornost i smanjenja u budžetu u cilju novog kredita za zemlju od MMF-a.

Krajem septembra, MMF je za BiH odobrio kredit od 410 miliona eura, ali on zavisi od napora vlade na uštedi novca, uključujući i ograničenja javne potrošnje i strožiju kontrolu budžetskog deficita.

Zukan Helez, ministar za veterane u FBiH, najavio je da će vlada podići krivične optužnice protiv 25 doktora medicine odgovornih za ocjenjivanje i davanje statusa invalida ratnim veteranima.

"Ti doktori su osumnjičeni da su uzimali mito od kandidata, a zauzvrat im davali različite dijagnoze. Međutim, te optužnice su samo početak. Mi ćemo sudski goniti lica koja su na prevaran način stekla status invalida, a i zvaničnike iz saveza veterana koji su u tome učestvovali", izjavio je Helez medijima.

Tom revizijom, koja je pokrenuta sredinom 2011. a završit će se, kako se očekuje, 2014, pokazalo se da je 2.500 veterana lažno steklo status invalidnih lica i da na prevaran način dobivaju finansijsku pomoć od 50 do 2.500 eura mjesečno.

U FBiH ima oko 60.000 ratnih veterana sa statusom invalida. Vlada očekuje da će godišnje uštedjeti 5 miliona eura kad se neopravdani statusi ukinu. Prema procjenama vlade, 50 posto veterana dobilo je status invalida na osnovu izjava lažnih svjedoka.

Ismar Čaušević, koji je tokom oružanog sukoba izgubio nogu, izjavo je da su protiv revizije samo oni koji imaju nešto sakriti.

"Kad vidite da se većina protivi [reviziji], slika je jasna. Ja nisam mogao lagati po pitanju svoje invalidnosti. Kad bi samo stvarni invalidi dobivali finansijsku pomoć, imali bismo bolje programe zapošljavanja i veća prava. Međutim, s ovim brojem primatelja socijalne pomoći ne bi mogle izaći na kraj čak ni bogate zemlje", rekao je Čaušević za SETimes.

Vlada ocjenjuje da je na većinu prevarnih zahtjeva za invalidni status odobrenje dato od 2004, devet godina nakon završetka sukoba. Na hiljade veterana tvrdi da pati od post-traumatskog stresnog poremećaja.

Lažni statusi predstavljaju veliko opterećenje za budžet FBiH, iz kog se skoro 40 posto odvaja za socijalne naknade.

Hamdija Zuko, predsjednik Saveza ratnih invalida Kantona Sarajevo, izjavio je da bi vlada trebala pokrenuti istragu u okviru ministarstva za veterane, jer su u prevaru umiješani i njegovi zvaničnici.

"Umiješan je cijeli sistem, a sudsko gonjenje doktora samo je vrh ledenog brijega. Vlada bi se trebala više fokusirati na veterane kojima je odobren status invalida nakon rata, jer se tada dešavalo najviše prevara", izjavio je Zuko.

Ipak, taj problem je i političke prirode.

Povezani članci

Loading

Prvi pozivi na obavljanje revizije liste ratnih veterana koji dobivaju naknade za invalidnost uslijedili su 2002; međutim, to je stalno stavljano na stranu iz straha od socijalnih nemira i gubljenja glasova za političke stranke.

Takozvana ratna populacija igra ključnu ulogu u izbornom procesu, te sačinjava najveću socijalnu kategoriju, a i veliki dio izbornog tijela.

Nakon očekivane tijesne izborne utrke na izborima 2006, tadašnje etno-nacionalističke stranke Bošnjaka i bosanskih Hrvata ubrzo su usvojile zakon kojim se jamči 80 eura mjesečno nezaposlenim demobiliziranim borcima. Taj potez spasio je izbore i jednima i drugima, ali budžet ga nije mogao izdržati. Vlasti Federacije zatražile su pomoć od komercijalnih banaka kako bi mogle realizirati svoje obaveze u smislu potrošnje.

Raniji pokušaji da se obavi revizija primatelja socijalne pomoći nisu bili uspješni, jer su ratni veterani posebno prijetili socijalnim nemirima. Ovaj put, međutim, vlasti FBiH imaju snažnu motivaciju, da izbjegnu bankrot vlade.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam