Srbija vrši istragu o spornim privatizacijama

18/09/2012

Jedan od glavnih izazova s kojima se Srbija suočava na putu ka EU bit će borba protiv korupcije, uz istragu 24 sporne prodaje velikih kompanija kao jedan od najvažnijih ispita na tom putu.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 18/09/12

photo

Luka Beograd je jedna od kompanija koje će ići pod istragu zbog sporne privatizacije. [lukabeograd.com]

Evropska komisija od Beograda traži da obavi istragu o privatizaciji 24 velike kompanije u Srbiji.

Prema loklanim medijika, privatizacija kompanija poput Sartida -- sada US Steel Srbija -- Jugoremedije, Mobtela, C Marketa i Luke Beograd, provjeravat će se u sklopu antikorupcijske istrage.

"Od samog početka privatizacije u Srbiji nakon 2000. godine, bilo je problema, i to ne samo u predmetima koje navodi Evropska unija. Skoro trećina privatizacija poništeno je, a kod najmanje još jedne trećine nisu ispunjeni svi uslovi tokom prodaje. Istraga 24 sporne privatizacije [treba] predstavljati početak istrage o svim poništenim privatizacijama. Tek tad smatramo da će biti prave volje za borbu protiv korupcije," izjavila je za SETimes Zlata Đorđević, članica vijeća Antikorupcijske agencije.

Zamjenik premijera Aleksandar Vučić, koji je i vladin koordinator za borbu protiv korupcije, nedavno je izjavio da je vlada već provjerav sumnjive privatizacije.

"Bit će još mnogo istražnih radnji i niko neće biti zaštićen... Srbija je tek počela s formiranjem pravih institucija za borbu protiv korupcije, i zato očekujem da će dobiti podršku Rusije, SAD, Njemačke, Ujedinjenih naroda i drugih u tom procesu," izjavio je Vučić.

Đorđevićeva pozdravlja takve izjave, jer one "ukazuju na postojanje političke volje za rješavanje problema."

"Prave namjere bit će otkrivene u roku od par mjeseci, što je dovoljno da se barem pokrenu ozbiljne istrage. Srbija je ocijenjena kao zemlja s vrlo visokim nivoom korupcije, i zato je vrlo važno da se istrage obave čim je prije moguće i da dobiju svoj epilog na sudu. Ukoliko je bilo korupcije i drugih zloupotreba, to se može dokazati," izjavila je ona.

Međutim, preminula šefica Antikorupcijskog vijeća Verica Barać izjavila je ranije za SETimes da je u istrazi vijeća bila otkrivena veza između tajkuna i državnih tijela u osporavanim privatizacijama, i da će zato će biti vrlo teško doći do sudskih presuda.

Predstavnik organizacije Transparency za Srbiju Nemanja Nenadić također smatra da će to biti ograničavajući faktor za novu srbijansku vladu.

"Srbijanske vlasti će vjerovatno učiniti samo ono što od njih traži Brisel, i onda će EU obavijestiti o tome šta su uradile. Srbija je imala veliki problem s očitim nepostojanjem političke volje da se to pitanje riješi i onda se ono internacionaliziralo -- morala se umiješati i EU," izjavio je Nenadić za SETimes.

Povezani članci

Loading

Međutim, ne misle svi u Srbiji da je provjera privatizacije neophodan korak. Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, koga su pominjali nakon prodaje šećerana u Srbiji, izjavio je da bi se stalnim insistiranjem na reviziji privatizacijskog procesa mogli otjerati novi investitori.

"Normalno je da oni umiješani u malverzacije trebaju odgovarati za svoje akcije, ali stalna priča o provjeri već završenih privatizacija nije dobra," rekao je Kostić.

Građani Srbije skeptični su kad se radi o najavama da će se rješavati veliki korupcijski skandali.

"Nakon pada Miloševića 2000. godine, nijedan političar nije otišao u zatvor zbog korupcije. Kao da oni čuvaju jedan drugoga, a bivaju osuđeni samo mali igrači. Zašto bi stvari sad bile išta drugačije?" izjavio je za SETimes Vojkan Borisavljević, službenik iz Beograda.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam