Makedonski forum pružio zajednicu mladima

12/09/2012

Nevladina organizacija kod omladine u Makedoniji promovira demokratiju i dobro upravljanje, rješavanje sukoba i građanski angažman.

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 12/09/12

photo

OOF ima oko 100 članova koji mogu glasati u skupštini organizacije. [OOF]

Osnovan 1998. godine, Omladinski obrazovni forum (OOF) integrirao se u makedonsko društvo, pružajući mladoj populaciji zemlje snažnu zajednicu koja promovira toleranciju, dopušta im da artikuliraju svoje probleme i pruža pomoć u stvaranju rješenja.

Na osnovu debatne premise, OOF je član Međunarodne debatne obrazovne asocijacije i slijedi globalne forme i standarde u provedbi debatnih programa u Makedoniji.

"Organizacija ima oko 100 punoljetnih članova, koji imaju pravo glasa u skupštini OOF-a, najvišeg tijela organizacije. Ima preko 800 volontera i korisnika programa na godišnjoj osnovi, koji rade u 14 gradova širom zemlje," izjavio je za SETimes Marjan Zabrčanec, izvršni direktor Omladinskog obrazovnog foruma.

Od samih početaka organizacije, njene programe obuke pohađalo je preko 15.000 srednjoškolskih učenika i univerzitetskih studenata. Mnogi od njih, poput Neformalnih obrazovnih, omladinskih i obrazovnih politika, ili Omladinskog aktivizma, organizirani su s ciljem upoznavanja što većeg broja mladih s njihovim pravima, omogućuju im da iznesu svoje probleme i da dolaze do rješenja kroz diskusiju.

"Diskusije, debate i argumenti su dio svakodnevnice u Makedoniji. Omladina vježba različite oblike komunikacije u školi, u svojim porodicama, sa svojim vršnjacima, a većinom na internetu, putem socijalnih mreža. Ono na šta OOF poziva i o čemu mi vršimo edukaciju je u vezi s onom vrstom organizirane i strukturirane diskusije, poznate pod nazivom debata," izjavio je Zabrčanec.

photo

Studenti učestvuju u debati o etničkim kodeksima u jugoistočnoj Evropi. [OOF]

"Iskustva i znanja koja sam stekla [kroz OOF] bit će za mene od krajnje važnosti u budućnosti. To je organizacija koja pruža neformalno obrazovanje, jedna od malobrojnih u Makedoniji. To je i multietnička organizacija, koja pokušava ukloniti granice između mladih ljudi zbog njihove etničke pripadnosti," kaže 20-godišnja Ana Nesoska, koja je u forumu učestvovala dvije godine.

Osim toga što mlade podstiče na učešće u donošenju odluka i dolaženju do rješenja koja ih se tiču, OOF radi i u polju održavanja slobode govora.

"Kao odgovor na sve veća ograničenja u tradicionalnim medijima, mi smo 2011. osnovali svoj novi medij, prvi omladinski onlajn radio u Makedoniji. Sad Radio OOF ima preko 12.000 mladih posjetilaca mjesečno, a veliki broj mladih iz mnogih makedonskih gradova ... ukjučem je na realizaciji programa," izjavio je Zabrčanec za SETimes.

I članovi OOF-a i korisnici programa su raznolikih etničkih pripadnosti i kultura, te predstavljaju različite društvene, vjerske i političke grupe i zajednice. Tokom prošlogodišnjih nemira u Skoplju uzrokovanih tučama srednjoškolaca u gradskim autobusima, članovi OOF-a bili su među prvima, kao grupacija etnički mješovite strukture, u podsticanju diskusije među grupama.

Povezani članci

Loading

"Sredina, porodica i škola također vrše jak utjecaj na međusobno poštovanje među mladima iz različitih zajednica. Tek kad svi ti faktori budu doprinosili ka pokretanju komunikacije i interakcije među različitostima, bit će moguća uspješna integracija," kaže Zabrčanec.

Makedonija je jedna od malobrojnih zemalja na Balkanu, ako ne i u Evropi, gdje omladinske organizacije skoro da ne postoje, dok se oblici u kojima one postoje ne razlikuju mnogo od onih iz socijalističkih vremena.

"Upravo stoga će OOF nastaviti s razvijanjem debatnih programa u Makedoniji, s posebnim fokusom na razvoj studentskih debatnih klubova na univerzitetima, uz istovremeno jačanje klubova "Mi učimo pravo", gdje podučavamo i prakticiramo demokraciju među mladima. OOF će raditi sa svojim partnerima na uspostavi temelja za jednu općenacionalnu omladinsku organizaciju, te na realizaciji pluralizma u studentskim organizacijama na univerzitetima i u srednjim školama," kaže on.

Organizacija je aktivna i u nizu regionalnih i međunarodnih projekata. Ona je također članica Antikorupcijske studentske mreže u jugoistočnoj Evropi, koja vrši istragu o korupciji u visokom obrazovanju u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Moldaviji.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan preduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan preduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da je ebola ozbiljna prijetnja za tu regiju i da bi je teroristi mogli koristiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi načiniti izmjene u Kur'anu kako bi on bio u skladu s njenom ekstremističkom formom islama. Smatrate li da će taj napor biti odbačen od strane muslimanske populacije u svijetu?

Da
Ne
Ne znam