Makedonski forum pružio zajednicu mladima

12/09/2012

Nevladina organizacija kod omladine u Makedoniji promovira demokratiju i dobro upravljanje, rješavanje sukoba i građanski angažman.

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 12/09/12

photo

OOF ima oko 100 članova koji mogu glasati u skupštini organizacije. [OOF]

Osnovan 1998. godine, Omladinski obrazovni forum (OOF) integrirao se u makedonsko društvo, pružajući mladoj populaciji zemlje snažnu zajednicu koja promovira toleranciju, dopušta im da artikuliraju svoje probleme i pruža pomoć u stvaranju rješenja.

Na osnovu debatne premise, OOF je član Međunarodne debatne obrazovne asocijacije i slijedi globalne forme i standarde u provedbi debatnih programa u Makedoniji.

"Organizacija ima oko 100 punoljetnih članova, koji imaju pravo glasa u skupštini OOF-a, najvišeg tijela organizacije. Ima preko 800 volontera i korisnika programa na godišnjoj osnovi, koji rade u 14 gradova širom zemlje," izjavio je za SETimes Marjan Zabrčanec, izvršni direktor Omladinskog obrazovnog foruma.

Od samih početaka organizacije, njene programe obuke pohađalo je preko 15.000 srednjoškolskih učenika i univerzitetskih studenata. Mnogi od njih, poput Neformalnih obrazovnih, omladinskih i obrazovnih politika, ili Omladinskog aktivizma, organizirani su s ciljem upoznavanja što većeg broja mladih s njihovim pravima, omogućuju im da iznesu svoje probleme i da dolaze do rješenja kroz diskusiju.

"Diskusije, debate i argumenti su dio svakodnevnice u Makedoniji. Omladina vježba različite oblike komunikacije u školi, u svojim porodicama, sa svojim vršnjacima, a većinom na internetu, putem socijalnih mreža. Ono na šta OOF poziva i o čemu mi vršimo edukaciju je u vezi s onom vrstom organizirane i strukturirane diskusije, poznate pod nazivom debata," izjavio je Zabrčanec.

photo

Studenti učestvuju u debati o etničkim kodeksima u jugoistočnoj Evropi. [OOF]

"Iskustva i znanja koja sam stekla [kroz OOF] bit će za mene od krajnje važnosti u budućnosti. To je organizacija koja pruža neformalno obrazovanje, jedna od malobrojnih u Makedoniji. To je i multietnička organizacija, koja pokušava ukloniti granice između mladih ljudi zbog njihove etničke pripadnosti," kaže 20-godišnja Ana Nesoska, koja je u forumu učestvovala dvije godine.

Osim toga što mlade podstiče na učešće u donošenju odluka i dolaženju do rješenja koja ih se tiču, OOF radi i u polju održavanja slobode govora.

"Kao odgovor na sve veća ograničenja u tradicionalnim medijima, mi smo 2011. osnovali svoj novi medij, prvi omladinski onlajn radio u Makedoniji. Sad Radio OOF ima preko 12.000 mladih posjetilaca mjesečno, a veliki broj mladih iz mnogih makedonskih gradova ... ukjučem je na realizaciji programa," izjavio je Zabrčanec za SETimes.

I članovi OOF-a i korisnici programa su raznolikih etničkih pripadnosti i kultura, te predstavljaju različite društvene, vjerske i političke grupe i zajednice. Tokom prošlogodišnjih nemira u Skoplju uzrokovanih tučama srednjoškolaca u gradskim autobusima, članovi OOF-a bili su među prvima, kao grupacija etnički mješovite strukture, u podsticanju diskusije među grupama.

Povezani članci

Loading

"Sredina, porodica i škola također vrše jak utjecaj na međusobno poštovanje među mladima iz različitih zajednica. Tek kad svi ti faktori budu doprinosili ka pokretanju komunikacije i interakcije među različitostima, bit će moguća uspješna integracija," kaže Zabrčanec.

Makedonija je jedna od malobrojnih zemalja na Balkanu, ako ne i u Evropi, gdje omladinske organizacije skoro da ne postoje, dok se oblici u kojima one postoje ne razlikuju mnogo od onih iz socijalističkih vremena.

"Upravo stoga će OOF nastaviti s razvijanjem debatnih programa u Makedoniji, s posebnim fokusom na razvoj studentskih debatnih klubova na univerzitetima, uz istovremeno jačanje klubova "Mi učimo pravo", gdje podučavamo i prakticiramo demokraciju među mladima. OOF će raditi sa svojim partnerima na uspostavi temelja za jednu općenacionalnu omladinsku organizaciju, te na realizaciji pluralizma u studentskim organizacijama na univerzitetima i u srednjim školama," kaže on.

Organizacija je aktivna i u nizu regionalnih i međunarodnih projekata. Ona je također članica Antikorupcijske studentske mreže u jugoistočnoj Evropi, koja vrši istragu o korupciji u visokom obrazovanju u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Moldaviji.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam