Turska jača svoj kulturni pečat na Balkanu

05/09/2012

Radovi na restauraciji podižu status Turske i njen utjecaj širom Balkana.

Menekse Tokyay za setimes Turkiye iz Istanbula -- 05/09/12

photo

Most na Drini u BiH je bio jedna od restauriranih građevina. [Reuters]

Turska provodi multidimenzionalni pristup vanjskoj politici na području Balkana, a jedan od njezinih fokusa je očuvanje historije.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) provodi važne projekte restauracije u balkanskim zemljama, koje su od 15. do 19. vijeka bile pod osmanskom upravom, kako bi očuvala kulturno i historijsko nasljeđe.

Tokom osmanske vladavine izgrađeno je 15.787 građevina, uključujući i grobove, džamije, medrese, hamame (turska kupatila), mostove i fontane. Međutim, većina ih je ozbiljno oštećena zbog ratova koji su vođeni na tim prostorima.

Andras Riedlmayer, specijalista za dokumentiranje umjetnosti pri Univerzitetu Harvard, rekao je da je osmansko naslijeđe na Balkanu zajedničko naslijeđe balkanskih naroda, i njegovo očuvanje se ne tiče samo etničkih Turaka niti Republike Turske.

"Turska je najveći i najnapredniji nasljednik Osmanskog carstva u jugoistočnoj Evropi. Kao takvu, Tursku treba pohvaliti zbog njenog doprinosa u očuvanju tog dugo zapostavljenog osmanskog, ali i evropskog naslijeđa," rekao je on za SETimes, dodajući da kulturalna diplomatija može doprinijeti izgradnji dobrosusjedskih odnosa i drugih potencijalnih dugoročnih pogodnosti.

Rad na restauraciji neizbježno jača status i utjecaj Turske u zemljama domaćinima. Kako kažu eksperti, prisustvo pečata Turske u svakoj od balkanskih zemalja u okviru restauracije historijskih spomenika i drugih artefakta još jednom ukazuje na duboko ukorijenjene veze između Turske i balkanskih teritorija, kao i na zajedničko historjsko sjećanje.

U Albaniji je restauracijom džamije Parruce muslimanskoj zajednici pruženo mjesto gdje mogu obavljati dnevne molitve. U BiH je restauracijom na Drini ćuprije očuvan most koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetskog naslijeđa, putem protokola potpisanog između TIKA-e i općine Višegrad. Isto tako, TIKA je obnovila niz osmanskih džamija u Makedoniji.

Na Kosovu, gdje postoji značajan procenat etničkih Turaka, TIKA se fokusira na zaštitu kulturnog naslijeđa u saradnji sa ministarstvom kulture, omladine i sporta te zemlje i s Islamskom zajednicom Kosova.

Otkako je 2004. osnovana na Kosovu, TIKA je obavila restauraciju, reparaciju i održavanje sedam građevina širom zemlje, od džamija do izgradnje perifernog zida otomanskog mezarja, gdje se nalaze važni mezari šeika iz osmanskih vremena.

"Kao i u ostalim zemljama na Balkanu, postoji značajan broj historijskih artefakata koji su preostali iz osmanskih vremena," kaže za SETimes Adem Urfa, koordinator Programa za starine u okviru TIKA-e . "Nažalost, ti artefakti nisu se mogli do sad kako treba održavati zbog indiferentnosti i ekonomskih nedostataka. Stoga je naš cilj da pružimo podršku za te zgrade, koje su u stvari zajedničko naslijeđe cijelog čovječanstva."

Kako bi se osigurala održivost njenih inicijativa, TIKA provodi i edukacione programe u cilju povećanja kapaciteta kosovskih vlasti za zaštitu kulturnog nasljeđa, kao i za razmjenu iskustava sa terena.

Prošlog je mjeseca zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag posjetio Kosovo kako bi objavio vremenski raspored predstojećih projekata.

"Mi planiramo realizirati pet projekata [u periodu između 2012. i 2013] sa 3,7 miliona eura," rekao je Urfa za SETimes, dodajući da ti projekti uključuju restauraciju osmanskih džamija, hamama i uređivanje otvorenih prostora u Prištini, Prizrenu, Janjevi i Vučitrinu.

Očuvanje osmanskog naslijeđa na Balkanu, a naročito džamija, znači i zaštitu muslimanske populacije na tim prostorima.

Isuf Gashi, 69, iz Prištine svaki se dan moli u džamijama. "Dugo vremena su džamije doživljavale samo uništenje, te ih je stoga bilo neugodno posjećivati i tu prakticirati religijska uvjerenja. Bilo je neophodno napokon ih restaurirati i ja sam vrlo zadovoljan," rekao je Gashi za SETimes.

Projekti restauracije koje provodi TIKA doprinose i povećanju atraktivnosti tih zemalja i u kulturološkom i u historijskom smislu, uz to znatno doprinoseći nacionalnoj ekonomiji putem kulturološkog turizma. "Na primjer, grobnica sultana Murata, koju je restaurirala TIKA, samo 2011. privukla je gotovo 10.000 turista, što je znatan doprinos urbanoj ekonomiji," kaže Urfa. Shasivar Haxhijaj, viši savjetnik kosovskog ministra za kulturu, omladinu i sport, izjavio je za SETimes da je očuvanje kulturnog naslijeđa jedan od najvećih prioriteta tog ministarstva, u cilju ojačavanja turističkog sektora.

"Tako imamo veliki broj međunarodnih partnera koji podržavaju naše napore u tom polju, kao što su TIKA, Vijeće Evrope, ambasade zapadnih zemalja," rekao je Haxhijaj.

Povezani članci

Loading

U Rumuniji, sa kojom Turska ima 134 godine historije, reparacija i restauracija tursko-islamskih spomenika provodi se u saradnji sa državnim institucijama, turskim biznismenima i lokalnom zajednicom. Znatan dio džamija i mezara u toj zemlji treba hitnu restauraciju, kažu stručnjaci.

Međutim, pokazivanje interesa i velikodušnost ne daju nikakva prava, rekao je Riedlmayer, dodajući da je najbolji način za izgradnju dobrih odnosa iskazivanje poštovanja prema pravim vlasnicima tog dragocjenog nasljeđa: narodima balkanskih zemalja.

"Zemlje donatori i njihove agencije za pomoć moraju se oduprijeti iskušenju da potražuju "vlasništvo" nad projektima restauracije i spomenicima koje sponzoriraju. Tehnička i finansijska pomoć mora biti propraćena poštivanjem lokalnih zakona i propisa i saradnjom s lokalnim vlastima nadležnim za prezervaciju u balkanskim zemljama."

Svoj prilog za ovaj izvještaj dali su dopisnici SETimesa Gabriel Petrescu iz Bukurešta i Safet Kabashaj iz Prištine.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam