U anti-korupcijskoj akciji u Hrvatskoj uhapšena tri lica

27/08/2012

Borba protiv korupcije je priča bez kraja koju Hrvatska mora nastaviti za dobro svojih građana, kažu eksperti i zvaničnici.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Zagreba -- 27/08/12

photo

Policija vrši istragu o nabavci nekretnina od strane hrvatske filijale NKBM-a. [NKBM]

Zajednička istraga vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj na razbijanju navodnog lanca bankarske korupcije predstavlja pokazatelj da Hrvatska neće tolerirati korupcijsku praksu, izjavio je predsjednik organizacije Transparency International za Hrvatsku Nikola Krstić.

Kaže se da je ta istraga, koja za cilj ima hrvatsku poslovnu jedinicu druge po veličini slovenske banke NKBM, tu banku koštala 60 miliona eura. Uhapšeno je najmanje tri lica, između ostalih i Matjaž Kovačič, bivši glavni direktor NKBM-a.

Policija vrši istragu o nabavci nekretnina od strane KBM Projekta, hrvatske filijale NKBM-a, za koju se sumnja da je davala kredite fiktivnim kompanijama u Hrvatskoj. Policija vjeruje da su te kompanije otkupljivale zemljište u periodu 2006.2009. i onda ga preprodavale KBM Projektu po mnogo većim cijenama, kako navodi agencija Reuters.

Zvaničnici slovenske banke, KMC Projekta i hrvatska antikorupcijska policija USKOK odbili su dati komentare za SETimes.

Kovačič je u januaru podnio ostavku sa svoje pozicije u banci, uslijed pitanja o saradnji banke sa građevinskom kompanijom Konstruktor, koja je sad u stečaju, te nakon revizije od strane centralne banke, kako navodi list Slovenia Times.

Kristić je za SETimes izjavio kako smatra da će građani i dalje vjerovati bankama.

"Mi vidimo da borba protiv korupcije još uvijek zauzima svoju poziciju u zemljama članicama EU, poput Rumunije, Bugarske, Slovenije, te je to u biti priča bez kraja i konca," izjavio je on. "Međutim, građani još još uvijek čekaju na rezultate optužbi za korupciju. Kad se to desi, to će biti pokazatelj ozbiljnosti u pristupu borbi protiv korupcije."

Dragutin Lesar, član parlamentarnog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe antikorupcijske strategije, kaže da je javnost potpuno svjesna dubine korumpiranosti koju je Hrvatska imala u zadnjih 20 godina.

Povezani članci

Loading

"Stoga vlada mora uspostaviti krajnje transparentna pravila, koja će se primjenjivati na sve," izjavio je on za SETimes. "Ja vjerujem da će Hrvatska dobiti pozitivnu ocjenu u borbi protiv korupcije od EU, ali zvaničnici moraju shvatiti da se mi moramo protiv nje boriti zbog naroda, a ne zbog tamo nekih propisa EU."

Zvaničnici iz ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su ocjene evropskih zvaničnika i eksperata po pitanju napora u borbi protiv korupcije do sad bili pozitivni. Hrvatska je još uvijek pod monitoringom Evropske komisije, nakon što je zaključila poglavlje 23. pregovora o pristupanju EU, koje obuhvaća pravosudni sistem.

"Mi ne pravimo nikakvu razliku između korupcije na 'visokom' i 'niskom' nivou," izjavila je za SETimes Jelena Bikić, glasnogovornica ministarstva. "Hrvatska je snizila nivo korupcije, ali to je pojava koju je teško u potpunosti iskorijeniti. Vlada je sačinila nekoliko akcionih planova i strategija po pitanju borbe protiv korupcije, koji su uspješno provedeni.

"Još više je urađeno po pitanju koordinacije državnih institucija i kontrole nad njima, obuke personala, što je rezultiralo povećanim brojem optužnica za korupciju," kaže ona.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam