Osporava se broj Srba na sjeveru Kosova

20/08/2012

Kosovske agencije i Beograd u sporu su oko broja Srba koji žive na sjeveru Kosova.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 20/08/12

photo

Nije izvjesno koliki tačno broj Srba živi na sjeveru Kosova. [Reuters]

S rezultatima prošlogodišnjeg popisa koji će se objavljivati narednog mjeseca, zabuna oko toga koliko Srba živi na sjeveru Kosova se intenzivirala. To pitanje dodatno je zakomplicirano činjenicom da su Srbi na sjeveru odbili učestvovati u prošlogodišnjem prebrojavanju stanovništva.

Ti rezultati obuhvatat će cifre iz 34 općine na Kosovu, ali će zaobići tri općine na sjeveru. Taj broj bit će zasnovan na preliminarnom testnom popisu provedenom na sjeveru u periodu 2008-2009.

Taj broj stanovnika, koji iznosi oko 40.000, bit će pridodat konačnim ciframa popisa, izjavio je za kosovski dnevnik Zeri Sabri Zabergja, direktor Popisnog ureda.

Zabergja je izjavio kako se očekuje da će te rezultate prihvatiti UN-ov Ured za projektne usluge, koji provodi operacije na izgradnji mira, humanitarne i razvojne projekte.

Međutim, ne slažu se svi s tim.

"Ne mogu potvrditi ništa po tom pitanju. Još uvijek nema donesene odluke. Mi ćemo dati konačne rezultate za 34 općine, ali nije bilo popisa u tri općine na sjeveru," izjavio je za SETimes Isa Krasniqi, čelnik Agencije za statistiku Kosova.

Krasniqi je izjavio da njegova agencija ima druge cifre stanovništva za sjever, koje bi se također trebale provjeriti. "Kosovo će imati statistiku za opći broj stanovništva. Mi ćemo pružiti opće podatke za cjelokupno Kosovo, uključujući i sjever. Ti podaci će biti kanalisani, ali je važno da ih prizna Eurostat," dodao je Krasniqi.

Kosovo je provodilo testne popise 2005, 2006. i 2008. godine. U testu 2008. učestvovalo je preko 71 posto Srba sa sjevera Kosova, ali su oni odbili učestvovati u samom popisu 2011.

Agencija za statistiku Kosova ugovorno je angažirala kompaniju StatGIS shpk za ažuriranje podataka o Zonama prebrojavanja (ZP) u zemlji.

"Ažuriranje podataka o ZP bilo je u sklopu aktivnosti na pripremama za popis. Sredstva i metodologiju korištene u tom procesu odobrile su domaće i međunarodne interesne strane uključene u aktivnosti na pripremi popisa," izjavio je za SETimes Nehat Dervishi, direktor te kompanije.

Ramadan Ilazi, suosnivač pokreta Fol (Progovorimo), kaže da se broj stanovništva na sjeveru ne može zasigurno znati.

"Trebali bismo biti svjesni da je pitanje Srba koji žive na Kosovu višestoljetni problem između Albanaca i Srba. Svaki put kad vlade odnosnih država razgovaraju o tom pitanju, ono gubi svoju praktičnu i ljudsku dimenziju," izjavio je Ilazi za SETimes.

Povezani članci

Loading

Iz Beograda međutim kažu da na sjeveru Kosova ima oko 52.000 do 55.000 građana, prema podacima iz 2009. Od tog broja, 95 su Srbi, a pet posto Albanci, Bošnjaci, Goranci i Romi. Najveća općina je Sjeverna Mitrovica, koja ima preko 20.000 građana. Najmanja je Zubin Potok, sa oko 4.000 stanovnika.

Slavica Marković, 52-godišnja prodavačica u Sjevernoj Mitrovici, kaže da nema tačnih statistika o tome koliko Srba ili Albanaca živi na sjeveru. "Ljudi kažu da ima 40.000 do 50.000 Srba. Ne znam koliko Albanaca živi na sjeveru. Ja ću se prijaviti kad institucije Srbije budu održavale popis," izjavila je Markovićeva za SETimes.

Popis stanovništva održan na Kosovu 2011. bio je prvi popis još od 1981.

Svoj prilog za ovaj izvještaj dala je dopisnica SETimesa Ivana Jovanović iz Beograda.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam