Siromaštvo primorava žene na Balkanu na prostituciju

15/08/2012

Broj žena na Balkanu uvezanih u lance prostitucije kao žrtve trgovine ljudima u Makedoniji je u dramatičnom porastu.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 15/08/12

photo

Broj žena iz regiona Balkana koje su dio lanaca trgovine ljudima u Makedoniji je u porastu. [Arhiva SETimesa]

Žene s Balkana koje su žrtve trgovine ljudima sve više završavaju u Makedoniji, kažu iz policije. U zadnjih sedam mjeseci, uhapšene su 54 žene iz balkanskih zemalja u sklopu lanaca za trgovinu ljudima.

"U poređenju s ranijim godinama, kad su u lancima trgovine ljudima u Makedoniji obično završavale djevojke iz Ukrajine, Moldavije i drugih istočnih zemalja, krijumčarske mreže sada su više lokalnog karaktera," izjavio je za SETimes Vladimir Pivovarov, profesor na skopskom Univerzitetu FON i ekspert za seksualni kriminalitet u Makedoniji.

Prošlog mjeseca, makedonska policija se usmjerila na lance za trgovinu ljudima i otkrila 46 plesačica i eskort-dama koje su ilegalno radile u barovima u makedonskim gradovima Tetovu, Gostivaru i Kumanovu.

Većina njih bila je iz drugih balkanskih zemalja -- 22 iz Srbije, 9 Bugarki, četiri Albanke, jedna iz Crne Gore, jedna s Kosova i jedna iz Italije. Ostalih osam bile su Makedonke.

"Postoji evidentan trend porasta. To može jednim dijelom biti rezultat povećane policijske aktivnosti u borbi protiv te vrste kriminala," izjavio je za SETimes Ivo Kotevski, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova nadležan za odnose s javnošću.

Prema riječima sociologa, razlozi iz kojih su djevojke i žene primorane da se okrenu trgovini seksom uglavnom su ekonomske prirode. Dok su u proteklom periodu siromaštvo i nezaposlenost primoravali žene iz istočnoevropskih zemalja da stupe u lance za trgovinu ljudima, sad djevojke iz balkanskih zemalja idu istim putem.

Zbog loše ekonomske situacije i slabih izgleda u svojim zemljama, one postaju lake žrtve trgovaca ljudima.

"Taj fenomen povezan je sa siromaštvom i krizom s kojima se one suočavaju. Naravno, određeni utjecaj ima činjenica da porodica u tim zemljama više nema onu tradicionalnu ulogu koju je nekad imala," izjavio je za SETimes Ilija Acevski, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Istraga je pokazala da su djevojke uhapšene prošlog mjeseca u Makedoniji zarađivale oko 40 eura za noć, te da su napojnice dijelile s vlasnicima barova. Tokom pretresa je u njihovim torbicama pronađeno skriveno nekoliko hiljada eura.

Povezani članci

Loading

Prema nezvaničnim procjenama, trgovina ljudima u Makedoniji donosi organizatorima trgovine ljudima godišnju dobit od 50 do 60 miliona eura.

Eksperti kažu da je teško procijeniti koliko se novca zaradi tom vrstom kriminala u Makedoniji, ali se slažu da je to jako unosan ilegalni biznis i da snage sigurnosti u regionu moraju energično raditi i sarađivati na njegovoj prevenciji.

Pivovarov predlaže osnivanje regionalnog centra koji bi omogućio snagama sigurnosti iz zemalja u regionu da intenziviraju saradnju i razmjenu u cilju prevencije trgovine ljudima.

"Prijetnja koja dolazi od te vrste kriminala je evidentna. Saradnja među krijumčarima i ilegalnim trgovcima iz regiona i šire je intenzivna, tako da i naša reakcija mora biti adekvatna," izjavio je on za SETimes.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam