Uzgoj marihuane sve veći problem u regionu

07/08/2012

Pojedinci i organizirani kriminalci natječu se u uzgoju kanabisa za unosno evropsko tržište.

Aleksandar Pavelevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 07/08/12

photo

Albanska policija uništava biljke kanabisa u blizini Vlore, na oko 180 km južno od Tirane. [Reuters]

Uzgoj biljki kanabisa radi proizvodnje marihuane, hašiša i kanabisovog ulja rastuća je praksa širom Balkana, ali eksperti kažu da bi vlade u regionu trebale učiniti više na iskorjenjivanju te biljke.

"Kanabis je najčešći, jeftin i lako dostupan izvor prirodne droge na tržištima regiona i u Evropi," izjavila je za SETimes Frosina Remenski, profesorica sigurnosnih studija na Univerzitetu sv. Kirila i Metodija u Skoplju.

"Albanija i Holandija najveći su proizvođači kanabisa u Evropi. Dobit od ilegalne prodaje proizvoda od kanabisa u Holandiji godišnje iznosi 10 milijardi eura," kaže Remenski.

Iz Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika kaže se da su Albanija, Bugarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija izvori kanabisa koji se koristi drugdje u Evropi.

Jedan pravac iz Albanije uključuje šverc droge u Makedoniju konjima, čamcima ili teretnim vozilima, skrivene među ostalom legalnom robom, kažu iz policije.

Dok jedan manji dio ostaje u Makedoniji za domaće tržište droge -- ima 9.000 registriranih korisnika -- a ostatak se prebacuje za Grčku, Italiju i Tursku.

"Policija je obezbijedila tragove koji ukazuju na to da se ta trgovina odvija na Kosovu i u Crnoj Gori, kao i razmjena marihuane za heroin i druge droge," kaže Remenski.

Ove godine, italijanska mornarica zaplijenila je pet tona marihuane iz Albanije. U najnovijoj operaciji, italijanska policija zaplijenila je 250 kg kanabisa -- s tržišnom vrijednošću od 2 miliona eura -- koju su pojedinci pokušali prošvercati čamcem preko Otrantskih vrata u Jadranu.

Povezani članci

Loading

U Lazaratu, selu na jugu Albanije, poznatom kao prijestolnici kanabisa u zemlji, uzgaja se nova, jača sorta marihuane iz Holandije.

Specijalne jedinice albanske policije ušle su 11. jula u selo, uz vatru otvorenu od strane stanovništva, te uništile preko 6.000 biljaka i uhapsile dva lica.

Marihuana se sad gaji na sjeverozapadu Makedonije, blizu granice s Kosovom i Albanijom, kaže Remenski. Novi upadi policije otkrili su zasađene parcele kamuflirane drugim usjevima u i oko Tetova, Gostivara, Struge, Kumanova i Skoplja.

Makedonske vlasti zaplijenile su tokom protekle decenije preko 2,6 tona, s uličnom vrijednošću i do 2 miliona eura.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region zauzima stav protiv korupcije u fudbaluRegion zauzima stav protiv korupcije u fudbalu

Nakon godina prožetih skandalima, zvaničnici preduzimaju korake u cilju zaustavljanjaj korupcije i kriminala u fudbalu.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod i posada vrše posljednje pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela arsenala hemijskog oružja iz Sirije. Šta mislite koliko je ta operacija važna za zaštitu civilnog stanovništva od hemijskog naoružanja?

Vrlo važna
Nije previše važna
Nije uopšte važna
Ne znam