Uzgoj marihuane sve veći problem u regionu

07/08/2012

Pojedinci i organizirani kriminalci natječu se u uzgoju kanabisa za unosno evropsko tržište.

Aleksandar Pavelevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 07/08/12

photo

Albanska policija uništava biljke kanabisa u blizini Vlore, na oko 180 km južno od Tirane. [Reuters]

Uzgoj biljki kanabisa radi proizvodnje marihuane, hašiša i kanabisovog ulja rastuća je praksa širom Balkana, ali eksperti kažu da bi vlade u regionu trebale učiniti više na iskorjenjivanju te biljke.

"Kanabis je najčešći, jeftin i lako dostupan izvor prirodne droge na tržištima regiona i u Evropi," izjavila je za SETimes Frosina Remenski, profesorica sigurnosnih studija na Univerzitetu sv. Kirila i Metodija u Skoplju.

"Albanija i Holandija najveći su proizvođači kanabisa u Evropi. Dobit od ilegalne prodaje proizvoda od kanabisa u Holandiji godišnje iznosi 10 milijardi eura," kaže Remenski.

Iz Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika kaže se da su Albanija, Bugarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija izvori kanabisa koji se koristi drugdje u Evropi.

Jedan pravac iz Albanije uključuje šverc droge u Makedoniju konjima, čamcima ili teretnim vozilima, skrivene među ostalom legalnom robom, kažu iz policije.

Dok jedan manji dio ostaje u Makedoniji za domaće tržište droge -- ima 9.000 registriranih korisnika -- a ostatak se prebacuje za Grčku, Italiju i Tursku.

"Policija je obezbijedila tragove koji ukazuju na to da se ta trgovina odvija na Kosovu i u Crnoj Gori, kao i razmjena marihuane za heroin i druge droge," kaže Remenski.

Ove godine, italijanska mornarica zaplijenila je pet tona marihuane iz Albanije. U najnovijoj operaciji, italijanska policija zaplijenila je 250 kg kanabisa -- s tržišnom vrijednošću od 2 miliona eura -- koju su pojedinci pokušali prošvercati čamcem preko Otrantskih vrata u Jadranu.

Povezani članci

Loading

U Lazaratu, selu na jugu Albanije, poznatom kao prijestolnici kanabisa u zemlji, uzgaja se nova, jača sorta marihuane iz Holandije.

Specijalne jedinice albanske policije ušle su 11. jula u selo, uz vatru otvorenu od strane stanovništva, te uništile preko 6.000 biljaka i uhapsile dva lica.

Marihuana se sad gaji na sjeverozapadu Makedonije, blizu granice s Kosovom i Albanijom, kaže Remenski. Novi upadi policije otkrili su zasađene parcele kamuflirane drugim usjevima u i oko Tetova, Gostivara, Struge, Kumanova i Skoplja.

Makedonske vlasti zaplijenile su tokom protekle decenije preko 2,6 tona, s uličnom vrijednošću i do 2 miliona eura.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam