U nekim zemljama nezaposlenost među muškarcima veća nego među ženama

06/08/2012

Statistike pokazuju da se jaz između stope nezaposlenosti među ženama i muškarcima o početka krize krajem 2008. u Bugarskoj proširio u korist žena.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 06/08/12

photo

Tekstilna radnica šije odjeću u fabrici u albanskom gradu Korce. Nedavne statistike pokazuju da je nezaposlenost među muškarcima u nekolicini zemalja jugoistočne Evrope veća nego među ženama. [Reuters]

U junu, udio nezaposlenih muškaraca u Bugarskoj, na Kipru, u Rumuniji i još osam država članica EU premašivao je udio žena, prema najnovijim sezonski ažuriranim podacima koje je 31. jula objavio statistički ured Unije, Eurostat.

Stopa nezaposlenosti među ženama u Rumuniji od 6,4% bila je četvrta po svom niskom nivou u 27-članom bloku, nakon one u Austriji od 4,2%, te po 5,1% u Njemačkoj i Austriji.

U Bugarskoj, postotak nezaposlenih žena niži je nego postotak muškaraca u zadnjih sedam od deset godina. Prema saopćenju za medije Eurostata, sezonski ažurirane stope nezaposlenosti među ženama i muškarcima u toj zemlji Balkana iznosile su 10,7%, odnosno 13,9%. Taj jaz među spolovima od 3,2% u prilog ženama bio je treći po veličini u EU, nakon onog u Irskoj (6,5%) i Litvaniji (3,4%).

Nadalje, statistički podaci također pokazuju da se taj jaz u Bugarskoj nastavio širiti od početka krize krajem 2008. godine.

"Razlog za to je što je kriza najviše pogodila neke od sektora gdje dominiraju muškarci, poput građevinske industrije i određenih sfera proizvodnje," izjavila je za SETimes Dora Naydenova, glavni ekspert u Odjelu za tržište rada pri Savezu nezavisnih sindikata Bugarske. "U međuvremenu, turizam, te uslužni i javni sektor, u kojima su većina zaposlenika žene, nisu pogođeni tim previranjima."

Prema Nacionalnom institutu za statistiku Bugarske, u prvom kvartalu ove godine je u zemlji bilo preko 252.000 muškaraca bez posla u starosti od preko 15 godina, a taj broj kod žena u istoj dobnoj grupi bio je na nivou od 169.000.

Skoro 351.000 svih Bugara koji su bez posla imalo je prethodno radno iskustvo. Ogromna većina izjavila je da je izgubila posao jer je radno mjesto zatvoreno, ili je to bio neki sezonski ili privremeni posao. Mali broj muškaraca, a još manje žena, naznačilo je da su bez posla jer nisu bili zadovoljni radnim uslovima.

photo

Stopa nezaposlenosti u šest zemalja regiona od 2009. godine. [SETimes/Eurostat]

Prema riječima Reny Petrove, vlasnice sofijske agencije za zapošljavanje, nagore su pogođeni krizom muškarci u dobi od 45 do 55 godina, posebno oni koji nemaju nikakvih kompjuterskih znanja.

"Žene u Bugarskoj su odgovornije i fleksibilnije [nego muškarci], i one će vjerovatnije napraviti kompromis u ime svoje vlastite dobrobiti ili dobrobiti svoje porodice," izjavila je ona za SETimes.

U susjednoj Rumuniji, nezaposleni muškarci predstavljali su u junu 8,6% radne snage u zemlji.

Kipar, kao peta zemlja koja je ranije u toku ljeta zatražila međunarodnu finansijsku podršku, Eurostat stavlja u grupu 19 zemalja EU u kojima je stopa nezaposlenosti u zadnjih 12 mjeseci u porastu.

"Najveći skokovi zabilježeni su u Grčkoj (sa 16,2% na 22.5%), Španiji (sa 21,2% na 24,8%) i na Kipru (sa 7,6% na 10.5%)," kažu iz statističkog ureda EU.

Povezani članci

Loading

Cifre za Grčku odražavale su promjene u periodu april 2011-april 2012, dok su one iz druge dvije zemlje jugoistočne Evrope zasnovane na podacima za 12-mjesečni period s krajem juna ove godine.

Na Kipru je nezaposlenost među ženama dostigla stopu od 9,8%, dok je stopa za muškarce porasla veća, i znosi 11,1%. Jaz među spolovima u korist žena tako se sa 0,4% u junu 2011. proširio na 1,2% ove godine.

Stanje u Grčkoj bilo je upravo suprotno. Stopa nezaposlenosti među ženama u zemlji, koja je u aprilu iznosila 26%, bila je za 6% veća nego stopa kod muškaraca, i bila je i najviša od zemalja EU.

Prema godišnjim ciframa Eurostata vezanim za nezaposlenost za 2011, postotak žena bez posla u zemlji kandidatu za EU, Turskoj, iznosio je 10,1%, a muškaraca 8,8%. U Hrvatskoj, koja u julu 2013. treba postati 28. članica Unije, jaz između nezaposlenih muškaraca (13,8%) i žena (13,2%) iznosio je samo 0,6%.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam