Najveća ruska banka ulazi u region

06/08/2012

Neki analitičari tvrde da je ulazak ruske Sberbanke na regionalna tržišta dobra stvar, jer se time vrši diverzifikacija u oblasti bankarstva.

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 06/08/12

photo

Sberbanka otkupila je filijale Volksbanke. [Nada Božić/SETimes]

Najveća ruska banka, Sberbanka, otkupila je austrijski finansijski konglomerat, grupaciju Volksbank International AG, i preuzet će filijale Volksbanke u Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj i Srbiji.

Proces preuzimanja trajao je šest mjeseci, što je rezultiralo značajnim smanjenjem cijene od 505 miliona eura.

"Ulaskom Sberbanke će se povećati konkurentnost u oblasti bankarstva u regionu, jer je to najveća ruska banka i značajna na evropskoj skali," kaže Goran Nikolić, ekonomista pri Centru za evropske studije u Beogradu.

"Utjecaj ruskog kapitala u regionu ojačan je pojavom Sberbanke," izjavio je Nikolić za SETimes. U Srbiji već posluju ruske banke Moskva i Gazprom.

Marko Đogo, čelnik bankarskog odjela Udruženja ekonomista Republike Srpske, izjavio je za SETimes da diverzifikacija u sektoru bankarstva predstavlja dobrodošao razvoj dešavanja, a posebno iz SAD-a, Rusije, Kine i Turske.

"Time bi se mogao umanjiti rizik u lokalnom bankarstvu povezan s ekonomskom situacijom u zemljama njihovih 'matičnih' banaka," izjavio je Đogo.

Sergey Gorkov, zamjenik glavnog direktora nadležan za međunarodne odnose u Sberbanci, izjavio je za SETimes da Sberbanka planira unaprijediti efikasnost u filijalama.

"Preuzmanje Volksbanke predstavlja dobro ulaganje kojim se obezbjeđuje potencijal za rast koji nude tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi na srednjoročnoj i dugoročnoj osnovi," izjavio je Gorkov.

Gorkov je također rekao kako važan dio strategije Sberbanke za region predstavlja njen fokus na mala i srednja preduzeća.

"To je nedovoljno pokriven segment u centralnoj i istočnoj Evropi i stoga predstavlja mogućnost za rast u bankarstvu, gdje će Volksbanka proširiti svoje prisustvo pod vodstvom Sberbanke, pružanjem punog spektra usluga, od tradicionalnog bankarstva do inovativnih nebankarskih usluga, uz odgovarajuću brzinu i kvalitet usluga na tržištu," izjavio je Gorkov.

Povezani članci

Loading

"Trenutno u regionalnom portfoliju banke ima 58.000 malih i srednjih preduzeća," izjavila je za SETimes Doris Ladewig, šefica komunikacija u Volksbanci.

U tom portfoliju ima i 16.000 kompanija i preko pola miliona fizičkih lica, dodala je Ladewig.

"Oni će se morati dobro potruditi da uvjere građane i privrednike da njima povjere svoj novac ili poslovanje," izjavio je za SETimes Saša Cvetojević, klijent Volksbanke iz Hrvatske.

Cvetojević, koji je i investitor i član Hrvatske mreže poslovnih anđela, izjavio je da preferira jaku domaću banku kao glavnu finansijsku instituciju, ali da je srpeman da mu Volksbanka bude drugi ili treći poslovni partner.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam