Odlukom suda Basescuu produžena suspenzija

03/08/2012

Odlukom Ustavnog suda o odgađanju mnogo očekivane presude na referendumu prošle nedjelje intenzivira se politička kriza.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 03/08/12

photo

Ustavni sud Rumunije produžio je suspenziju Traianu Basescuu. [Reuters]

Najviši sud Rumunije odložio je u četvrtak (2. augusta) primjenu odluke o valjanosti nacionalnog referenduma o smjeni predsjednika Traiana Basescua, nakon što je vlada neočekivano saopćila da ne može garantirati tačnost glasačkih lista u zemlji.

Ta odluka bacila je Rumuniju u novu krizu, a nacionalnu valutu je srozala još niže u odnosu na euro nego ranije, bacajući sumnju na validnost ljetošnjih lokalnih izbora i obnavljajući strahove da će nacija trpjeti zbog političke borbe između Basescua i premijera Victora Ponte.

"To je najgora odluka koju je sud mogao donijeti, i ona stvara logički neodrživo stanje, izjavila je za SETimes Laura Stefan, ekspertica za pravosuđe pri trustu mozgova Ekspertni forum. "Ta odluka donesena jučer baca mnogo stvari pod znak sumnje i [stvara] stanje nestabilnosti, koje može samo mnogo naštetiti Rumuniji."

Očekivalo se da će suci poništiti prijedlog za smjenu koji je protiv Basescua 6. jula izglasao parlament. Zakonom se precizira da se predsjednik može skinuti s funkcije samo ako taj prijedlog za smjenu odobri najmanje 50% rumunskih glasača.

Centralni izborni biro saopćio je da je na referendum izašlo samo 46% od ukupno 18,2 miliona registriranih glasača u zemlji, što nije dovoljno da se ispuni zakonski standard. Oko 87% njih glasalo je za to da se Basescu zbaci s funkcije.

Međutim, u srijedu, ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da ne može garantirati tačnost glasačkih spiskova. Ustavni sud naložio je vladi da do kraja mjeseca dostavi ažurirane spiskove i saopćio da će svoju presudu odgoditi do 12. septembra.

Pontin saveznik Crin Antonescu nastavit će obavljati funkciju privremenog predsjednika. "Mi smatramo da je to ispravna odluka," izjavio je Ponta nakon presude suda.

Cristian Preda, poslanik Evropskog parlamenta i član Basescuove Demokratsko-liberalne partije (PDL), nije se s tim složio. "Nigdje na svijetu se izborne liste ne utvrđuju nakon izbora. Očito je da je vlada išla na to da stvori krizu slanjem kontradiktornih podataka Ustavnom sudu," izjavio je Preda za SETimes.

Sudac Aspazia Cojocaru iznio je mogućnost novog referenduma o Basescuovoj smjeni. "Ako mene pitate, ja bih poništio taj referendum, jer je on održan na osnovu lažnih podataka," izjavio je on za novinare.

Revidiranu listu pravili bi načelnici općina i gradova u Rumuniji. Većina njih predstavlja USL i lojalni su Ponti, koji je u zavadi s Basescuom nakon što je u maju postao premijer. Ponta je predvodio prijedlog za smjenu u parlamentu, optuživši Basescua za prekoračivanje njegovih zakonskih ovlasti i pretvaranje Rumunije u de fakto predsjednički režim.

Manevriranje USL-a u cilju zbacivanja Basescua s vlasti izazvalo je uzbunu u EU, koja stavlja opredjeljenje vlade ka demokratiji pod znak pitanja. USL je smijenio predsjednike Senata i Predstavničkog doma -- obojicu Basescuove saveznike -- i pokušao izmijeniti ustav kako bi omogućio Basescuovu smjenu prostom većinom glasova onih koji izađu na referendum.

Preda je izjavio da bi ta odluka mogla imati ozbiljne implikacije po Rumuniju.

Povezani članci

Loading

"I referendum i lokalni izbori održani su na osnovu cifre od 18,2 miliona glasača. Uvoditi sad sve to u diskusiju znači delegitimizirati i lokalne izbore," izjavio je on. Što se tiče dugotrajne političke nestabilnosti, "ona će vjerovatno dovesti do osjetnog pada životnog standarda."

Uslijed aktuelne krize, rumunska valuta opala je na rekordno nizak nivo u odnosu na euro. "Ublažavanje napete unutrašnjopolitičke situacije bi nam bilo jako od pomoći," izjavio je u reakciji na nagao pad valute Mugur Isarescu, guverner Narodne banke Rumunije.

Sud je također ostavio gorak ukus u ustima mnogih Rumuna.

"Sad se dešava ono čega sam se najviše pribojavao -- iracionalna politička bitka," izjavio je za SETimes Ovidiu Scarlat, 38-godišnji bibliotekar. "Odluka suda pokazuje ono što je tipično za ovu nezrelu demokratiju, da mi ne znamo donositi presudne odluke onda kad to moramo. Što se tiče političara, oni jednostavno ne mogu podnijeti da gube."

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam