Mljekari gube bitku s uvozom

02/08/2012

Tokom protekle tri godine, 5.000 proizvođača mlijeka u BiH odustalo je od poslovanja zbog konkurencije iz inostranstva i nedostatka podrške svojoj privrednoj grani od strane političara.

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Tuzle -- 02/08/12

photo

Mljekari u BiH kažu da su isključeni s tržišta jeftinijim uvozom iz inostranstva, a da vlada nije poduzela ništa da im pomogne. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Lakše je i jeftinije proizvoditi mlijeko i mliječne proizvode u inostranstvu i uvoziti ih u Bosnu i Hercegovinu (BiH) nego to činiti u samoj zemlji, što je situacija zbog koje su poljoprivrednici sve manje zainteresirani za uzgoj stoke i proizvodnju mlijeka, kažu iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

"Odluka o provedbi veterinarske naknade, po kojoj proizvođači u BiH moraju platiti 256 eura za pregled [mlijeka i mliječnih proizvoda] za izvoz, dok stranci za uvoz istih plaćaju samo 24 eura, nije mijenjana već godinu dana," izjavio je za SETimes Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Kao posljedicu većih troškova za domaće proizvođače, BiH je godišnje na gubitku za 13 miliona eura, izjavio je Usorac.

Poljoprivrednici u oblasti proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda kažu da su nezadovoljni, kako to oni zovu, nedostatkom pažnje od strane BiH političara, jer njihovo tržište preuzimaju uvozi proizvodi iz regije i EU.

''Ja dobivam 21 cent za litar mlijeka i 7 centi pomoći od vlade, dok se jedan litar u prodavnicama prodaje za 72 centa. To je premalo," izjavio je za SETimes Enes Hasanović, član udruženja.

Hasanović kaže da dodatno na vrlo male marže dobiti, BiH političari još uvijek nisu izglasali uspostavu minimalne zaštitne cijene.

"Proizvođači nisu zaštićeni i mnogi, poput mene, ne žele prodavati vladi mlijeko za skoro pa ništa,'' kaže on.

“Ja potpuno razumijem nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog kašnjenja s provedbom stimulacija. Ministarstvo poljoprivrede FBiH i vlada otvoreni su ra razgovore s proizvođačima. Mi smo svjesni da cijena stimulacije nije dovoljna, ali ne možemo prihvatiti veće cijene mlijeka,” izjavio je za SETimes ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković-Lijanović.

Neki proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda u regionu kažu da se suočavaju sa sličnim problemima. Otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj je najviša u regionu, za 12% veća nego u Srbiji i BiH, ali ipak nije dovoljna da bi proizvođači mogli ostvariti išta više od minimalne dobiti.

U protekle tri godine, 5.000 mljekara u BiH prestalo je s poslovanjem.

''Prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka u EU je 40 centi po litri. Mi bismo trebali biti zadovoljni polovinom toga, a i sretni ako vlada isplati i tako mali iznos, s obzirom da su isplate uvijek u kašnjenju," kaže Vinko Šimić, poljoprivrednik iz Hrvatske.

BiH je prošle godine uvezla 76.000 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, u vrijednosti od 84 miliona eura.

Glavni dobavljači su Srbija i Hrvatska, ali sirovine se često prvo uvoze u te zemlje s drugih mjesta -- recimo iz Rumunije i Poljske.

''Naši poljoprivrednici propadaju, mnogi bacaju mlijeko, jer ga se ne isplati prodavati. Izgleda da u BiH niko za to ne mari, dok trgovinski lobi vrijedno radi na tome da se ovdje mlijeko uvozi i prodaje u velikim količinama," kaže Hasanović.

Povezani članci

Loading

Nedostatak svijesti kod potrošača u smislu kupovine domaćih proizvoda također dodaje ulje na vatru kad su u pitanju problemi mljekara.

Nadležna ministarstva tvrde da ulažu napore kroz politiku pomoći da pomognu proizvođačima, ali proizvođači kažu da ih je vlada iznevjerila.

''Nema uspostavljene strategije za podršku domaćoj proizvodnji, a proizvođači su preslabi da bi se suočili s moćnom evropskom industrijom,''izjavio je za SETimes Vjekoslav Jović, direktor mljekare u Tesliću.

Hrana životinjskog porijekla može se izvoziti u EU samo ukoliko zemlja ima uspostavljene kontrole u skladu s modelom EU iz 2006, a proizvodne objekte mora odobriti Ured za hranu i veterinu u Dablinu.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam