Suci i advokati na Kosovu optuženi za korupciju

02/08/2012

EULEX je bio angažiran na sedam slučajeva korupcije u pravosudnom sistemu na Kosovu.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 02/08/12

photo

EULEX je ove sedmice uhapsio suce i advokate zbog optužbi za korupciju. [Reuters]

EULEX je podigao optužnice protiv osam sudaca, jednog advokata i zastupnika jednog društvenog preduzeća po optužbama za korupciju, najnovijim u nizu pogrešnih koraka koji ometaju napore Prištine na izgradnji sistema vlasti i pravosuđa bez prevarnog postupanja.

Te optužnice podignute su u utorak (31. jula). Među optuženima su bivši predsjednik prištinskog općinskog suda Nuhi Uka; bivši suci prištinskog općinskog suda Olga Janićijević, Sanije Muqolli, Shemsije Sheholli i Jehomir Milalić; bivši suci okružnog suda Ekrem Agushi, Ferid Bislimi i Rrahman Retkoceri; prištinski advokat Gazmend Gashi, te Hasnije Balidemaj, advokat bivšeg društvenog preduzeća Kosova Export, bivšeg poljoprivrednog kompleksa.

Uka i suci optuženi su za zloupotrebu ovlasti i pomoć u donošenju protuzakonitih sudskih odluka. Gashi i Balidemaj optuženi su za pomaganje pri zloupotrebi ovlasti i za pružanje pomoći u donošenju protuzakonitih sudskih odluka.

Zvaničnici EULEX-a saopćili su kako se sumnja da su optuženi bili uključeni u 15 građanskih predmeta vezanih za potraživanje imovine od društvenih preduzeća, koji su bili pod nadležnošću Specijalnog vijeća Vrhovnog suda na Kosovu.

Suci su optuženi da su donosili nezakonite sudske odluke o pretvaranju društvenih hektara zemlje u privatnu imovinu. Kosovski dnevnik Zeri izvještava da se vrijednost tog zemljišta, u prištinskim predgrađima Veternik, Čaglavice i Llapnaselle, procjenjuje na i do 60 miliona eura.

EULEX je također podigao optužnicu protiv Nazmija Mustafe, bivšeg čelnika kosovske Operativne grupe za borbu protiv korupcije, i još tri lica, za prekršaje vezane za korupciju. Mustafi, koga je 2010. imenovao premijer Hashim Thaci da predvodi napore na borbi protiv korupcije na Kosovu, uhapšen je 2. aprila od strane EULEX-a po optužbi da je primio mito od 20.000 eura.

EULEX je ove sedmice protiv Mustafija podigao optužnicu zbog zloupotrebe ovlasti i ilegalnog posjedovanja oružja.

Povezani članci

Loading

Glasnogovornik EULEX-a Blerim Krasniqi izjavio je za SETimes da misija vrši istragu u 62 predmeta korupcije na Kosovu i da je u zadnje vrijeme angažirana na sedam slučajeva nezakonitog postupanja u pravosuđu.

"Suđeno je grupi od deset lica, i pet ih je proglašeno krivim, a među njima nekoliko sudaca i jedan tužilac," izjavio je Krasniqi.

Avni Zogiani, čelnik kosovske antikorupcijske nevladine organizacije Cohu (Ustanimo), izjavio je da korupcija u pravosuđu predstavlja značajan problem, jednim dijelom zato što je pravni sistem vezan za politiku. Suci i tužioci svakodnevno rade za interese političkih stranaka.

"U pravosuđu na Kosovu oduvijek ima dosta tih izvještaja [o korupciji], ali tužioci su imali političkog smisla u biranju predmeta, ne učine ništa za predmet kad on miriše na politiku", izjavio je Zogiani za SETimes.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam