Ustavni sud Srbije vratio suce na radna mjesta

23/07/2012

Eksperti kažu da najnovija sudska odluka znači neuspjeh pravosudne reforme iz 2009. koju je provela odlazeća vlada Srbije.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 23/07/12

photo

Eksperti pozivaju na reformu pravosuđa u Srbiji. [Reuters]

Ustavni sud Srbije je vratio 194 suca i 122 tužioca na funkciju, čime je doveo pod znak pitanja valjanost posla na reformi državnog pravosuđa od prije tri godine.

Preko 800 sudaca nije ponovno imenovano 2009. godine, tokom pravosudne reforme koju je proveo kabinet na čelu sa bivšom vladajućom Demokratskom partijom (DP).

Opozicija i Udruženje sudaca Srbije osporavali su tu reformu, nazvavši je "političkom čistkom." Njoj su se usprotivili i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope i Evropski parlament.

Za postojeću odluku Ustavnog suda od srijede (18. jula) se kaže da predstavlja prvi korak ka masovnom povratku neimenovanih sudaca na funkcije.

Sudac Višeg suda u Beogradu Omer Hadžiomerović izjavio je za SETimes da bi odluka Ustavnog suda mogla predstavljati problem za državni budžet, iz kog će se morati isplaćivati plaće za sve one koji se vrate na posao. Međutim, on je dodao da je po drugim tačkama ta odluka dobra, jer u pravosuđu nema dovoljno osoblja i ono je preopterećeno brojnim neriješenim predmetima.

"Sad je vrijeme da se razmotri cjelokupna pravosudna reforma. Glavne karakteristike pravosuđa moraju biti nezavisnost i stalnost sudačke funkcije -- ako to nije tako, pravosuđe neće služiti građanima," izjavio je Hadžiomerović.

On je međutim dodao da država ne bi trebala "počinjati od nule" s reformom pravosuđa. "Trebalo bi razmotriti ono što je urađeno i šta je od toga dobro. Uvijek smo počinjali od nule i nikad nismo stizali daleko," kaže taj sudac.

Eksperti odobravaju odluku Ustavnog suda, ali kažu da je vrijeme kad je donesena problematično, jer je ona usvojena prije formiranja nove vlade, u kojoj će konačna riječ pripadati Srpskoj naprednoj stranci -- ogorčenom protivniku pravosudne reforme.

Vesna Rakić-Vodinelić, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Union, kaže da je ta odluka trebala biti donesena 2010, kad su suci koji nisu bili ponovno imenovani uložili žalbe.

"Da je ta odluka donesena u vrijeme kad su suci uložili žalbe, cijela stvar imala bi drugačiji ishod i mogli bismo reći da imamo jednog čuvara vladavine zakona, Ustavni sud, a onda su se mogla iznijeti i druga pitanja vezana za ranije odluke ministarstva pravde i visokog vijeća," izjavila je ona za SETimes.

Zvaničnici ministarstva pravde i Visokog sudskog vijeća odbili su govoriti o toj odluci, ali su izdali saopćenje u kom se kaže da su odluke suda bile "politički motivirane" i da bi mogle imati "mnoge štetne posljedice."

Povezani članci

Loading

Odlukom Ustavnog suda "vraćaju se nedostojni suci kao djelioci pravde u sudnici, čiji je rad tokom zadnjih godina javno osporavan, a među kojima su pojedinci optuživani i osuđivani za teška krivična djela," kaže se u tom saopćenju.

Dragana Boljević, predsjednica Udruženja sudaca, izjavila je za SETimes da je pravosudna reforma "predstavljala političku čistku i eksperiment osuđen na propast."

"Ako neko želi mijenjati sistem, ne treba ga mijenjati smjenama određenih ljudi," izjavila je ona.

Prema riječima Boljevićeve, za uspješno pravosuđe potrebni su jasni kriteriji za ocjenjivanje sudaca, izbor novih članova, vraćanje povjerenja u Visoko pravosudno vijeće i formiranje djelotvornog i ekonomičnog pravosudnog sistema.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Focus on Ukraine

Reportaža

Balkan preduzima mjere opreza protiv širenja eboleBalkan preduzima mjere opreza protiv širenja ebole

Stručnjaci upozoravaju da je ebola ozbiljna prijetnja za tu regiju i da bi je teroristi mogli koristiti kao oružje.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) želi načiniti izmjene u Kur'anu kako bi on bio u skladu s njenom ekstremističkom formom islama. Smatrate li da će taj napor biti odbačen od strane muslimanske populacije u svijetu?

Da
Ne
Ne znam