Makedonija usmjerila pogled na Kosovo i Albaniju kao tržišta gasa

11/07/2012

Makedonija je dobila sporednu ulogu u potencijalno ogromnom gasovodu za prirodni gas Južni tok, što bi moglo imati utjecaja na susjede Kosovo i Albaniju.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 11/07/12

photo

Gasovodom poput tog mogla bi se smanjiti cijena prirodnog gasa u Makedoniji. [Reuters]

Skoplje i Moskva su potpisali nacrt sporazuma kojim se Makedoniji daje jedan ogranak predloženog gasovoda Južni tok, kojim će se prevoziti ruski prirodni gas ispod Crnog mora u Bugarskoj do Grčke, Italije i Austrije.

Iako izostavljena iz primarnog pravca tog gasovoda, tim sporazumom Makedonija bi ipak trebala dobiti jedan ogranak koji bi prolazio kroz njenu teritoriju.

"Južni tok će prolaziti kroz mnoge zemlje i imat će jedan ogranak koji će ići za Makedoniju, a koji nije ranije planiran. Međutim, nakon mnogo kontakata koje smo obavili, ruska strana je odlučila uključiti Makedoniju. Time će se zemlji pružiti potrebna energetska sigurnost," izjavio je makedonski premijer Nikola Gruevski.

To je izgleda zamajac potreban Makedoniji da se pokuša pozicionirati ne samo kao potrošač, nego i kao tranzitna zemlja za ruski gas, te time uvećati svoj utjecaj na energetskoj mapi Balkana. Međutim, za sad, to su samo planovi.

Za Konstantina Dimitrova, penzionisanog profesora na Mašinskom fakultetu u Skoplju i eksperta za pitanja vezana za energetiku, Kosovo i Albanija bit će potencijalna tržišta za gas koji bi kroz taj ogranak Južnog toka dolazio iz Rusije.

"Uvjeren sam da će Kosovo i Albanija uskoro osjetiti potrebu za povećanom opskrbom gasom. Pitanje je -- ko će biti njegov dobavljač? Sumnjam da će se oni odlučiti da kupuju iz Srbije," izjavio je Dimitrov za SETimes.

Proširenje tog ogranka na Albaniju i Kosovo bi donijelo koristi i potrošačima u Makedoniji, jer bi se time smanjila cijena prirodnog gasa u zemlji. Zbog loše upotrebe mreže za opskrbu gasom, Makedonija sad plaća jednu od najviših cijena gasa u skoro cijelom regionu -- 490 eura za 1000 m3. Cijene u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj su mnogo niže -- 300 do 390 eura za 1000 m3.

"To je prosta računica -- što više gasa koristite, njegov transport postaje isplativiji i cijena je niža," pojasnio je Dimitrov.

Za sad, samo oko 30 kompanija iz Skoplja i Kumanova, povezanih za mali gasovod iz Bugarske, koriste to komparativno jeftinije gorivo. Povećanjem upotrebe prirodnog gasa na račun skupljih fosilnih goriva i struje dovest će se do povećane konkurentnosti makedonske ekonomije u regionu, izjavio je makedonski privrednik Risto Gušterov.

Međutim, dodao je on, da bi zemlja osjetila stvarnu ekonomsku korist, mnogo je bolje da Makedonija proširi broj korisnika gasa tog ogranka Južnog toka van svojih granica.

Povezani članci

Loading

"Potpisivanje memoranduma pokazuje samo dobru namjeru, i to prije svega makedonske strane, da se uključi u gasovod Južni tok kao potrošač. Za sad mi nećemo biti tranzitna zemlja koja će imati direktne dobiti od prijenosa gasa prema trećim zemljama," izjavio je Gušterov za SETimes.

Makedonske vlasti očekuju da će se tim projektom smanjiti zavisnost zemlje od uvoza energije, smanjiti troškovi energije, a možda čak u budžet unijeti i dodatni prihod od tranzita.

Planira se da će gradnja gasovoda Južni tok početi do kraja ove godine i biti završena 2015. godine. Cijena se procjenjuje na 20 milijardi eura, a prijenosni kapacitet cijevi bit će približno 60 milijardi kubnih metara gasa svake godine.

Ruski gas će teći kroz Bugarsku, Italiju, Srbiju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju. Cjevovod će imati dva ogranka -- južni, kroz Grčku, te sjeverni, kroz Srbiju. Još nije odlučeno koja će od tih dviju zemalja ponuditi ogranak koji će ići za Makedoniju.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam