Referendum odluke o sudbini bivšeg rumunskog predsjednika Basescua

09/07/2012

Parlament je glasao o opozivu predsjednika Traiana Basescua u trenutku oštrih unutrašnjih političkih borbi koje su dovele do značajne međunarodne zabrinutosti.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 09/07/12

photo

Predsjednik Traian Basescu odbacio je navode o tome da je prekoračio granice svoje funkcije. [Gabriel Petrescu/SETimes]

Rumuni će 29. jula glasati na nacionalnom referendumu o predsjedničkoj funkciji Traiana Basescua, koji mogao biti skinut s funkcije nakon što ga je parlament prošle sedmice opozvao zbog tvrdnji da je prekoračio svoje ovlasti.

Opoziv, najnovije poglavlje u borbi između Basescua o premijera Victora Ponte, dovodi do novih pitanja o stabilnosti rumunske demokratije i izazvala je poruke o zabrinutosti od strane EU.

Basescu je opozvan u petak (6.jula) glasovima od 256 prema 114 u parlamentu, kojim dominira Pontina stranka, Socijalno-liberalna unija (USL). Predsjednik Rumunije već osam godina, Basescu je optužen da je prekoračio svoje institucionalne prerogative i da je vršio utjecaj na rad vlade.

Kritičari ga optužuju da je Rumuniju pretvorio u de fakto predsjednički režim, čime je tu populaciju doveo do siromaštva provedbom nepopularnih mjera štednje, i za davanje rasističkih komentara na račun Roma i invalidnih lica. On je suspendiran na 30 dana, a novi predsjednik Senata Crin Antonescu služi kao privremeni predsjednik.

Basescu je odbacio te optužbe u govoru malo pred glasanje u parlamentu. "Imam čistu savjest da sam obavljao dužnost prema svojoj zemlji i narodu," izjavio je on.

Basescu je u neslozi sa USL-om i Pontom -- trećim ovogodišnjim premijerom Rumunije -- otkako je Ponta došao na vlast u maju mjesecu. Ta stranka također je prošle sedmice smijenila predsjednike Senata i Poslaničkog doma, obojicu Basescuovih saveznika, te izmijenila ustav tako da se Basescu može smijeniti prostom većinom glasova na nacionalnom referendumu, a ne većinom registriranih glasača.

S tim novim, umanjenim standardom Basescuu će biti teže zadržati posao. Basescu je prebrodio referendum o smjeni 2007. godine, ali je sad mnogo manje popularan, jednim dijelom zbog slabe ekonomije u zemlji.

photo

Glasanje o opozivu predvodila je Socijalno-liberalna unija, na čelu s premijerom Victorom Pontom. [Gabriel Petrescu/SETimes]

EU je izrazila zabrinutost, posebno pošto je USL smijenio i ombudsmena i pokušao smijeniti suce Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji, koje je optužio da su stali na stranu Basescua. I odluku o opozivu Basescua i rezultate referenduma mora potvrditi devet sudaca tog suda.

Ponta je također povukao potez u smislu smanjenja ovlasti Ustavnog suda, koji donosi konačnnu odluku o zakonima koje usvaja parlament.

Val kritika uslijedio je od EU i SAD-a, koji su pozvali vlasti u Bukureštu da osiguraju vladavinu zakona i nezavisnost pravosuđa, prijeteći da bi nova dešavanja mogla čak ugroziti i zaostajuće napore Rumunije na pridruživanju Šengenu. Uslijed političkih tenzija koje su odložile proces odlučivanja, uz krhak ekonomski oporavak, nacionalna valuta opala je na rekordno nizak nivo u odnosu na euro.

"Vjerovatno da će dešavanja uskoro ukazati na ispravnost konstatacije koju je gospodin Basescu iznio o utorak, da njegov opoziv predstavlja samo fazu u pokušaju da se uruši nezavisni duh pravosudnog sistema," izjavio je za SETimes Tom Gallagher, profesor istočnoevropske politike na Univezitetu Bradford u sjevernoj Engleskoj.

Povezani članci

Loading

Posljedice takvih postupaka će uskoro biti vidne, izjavio je Gallagher.

"Mislim da će se vlada suočiti sa sve većim protivljenjem kad postane jasno da će Rumunija vjerovatno platiti tešku i sve veću ekonomsku cijenu zbog ikršenja osnovnih demokratskih normi na način koji već mnogo godina nije viđen nigdje drugdje u demokratskoj Evropi," izjavio je on. "Stabilnost će se za Pontu i njegove saveznike pokazati neuhvatljiva."

Neki se čin se zbunjenim tim političkim manevrima.

"Nisam ljubitelj Basescua, ali suspendirati njega zbog usvajanja mjera štednje u vrijeme kad je cijela Evropa zaronjena u krizu meni izgleda kao loš vic," izjavio je za SETimes Dumitru Staroste, nastavnik iz Bukurešta. "A to me dovodi do zlosretnog zaključka da je nova generacija rumunskih političara duboko ukorijenjena u istim starim bolestima od kojih su patili svih postkomunistički lideri."

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam