Srbija: demokrati odlaze, socijalisti dolaze

29/06/2012

Mandat za formiranje nove vlade Srbije dat je lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću -- čime je bivši predsjednik Borisa Tadić gurnut u opoziciju.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 29/06/12

photo

Lider SPS-a Ivica Dačić preuzeo je mandat za formiranje nove vlade. [Reuters]

Osmog maja, kad su srbijanski socijalisti i demokrati potpisali koalicioni sporazum nakon parlamentarnih izbora, izgledalo je da će te dvije stranke lako formirati novu vladu. Međutim, do toga nikako nije došlo.

Nakon izbora, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je mandat svom rivalu, bivšem predsjedniku Borisu Tadiću, ali su se pregovori sa socijalistima -- bez koji neće biti lako formirati vladu -- na kraju rastegli na preko 50 dana.

Kad su naprednjaci ponudili lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću mjesto premijera, socijalisti su promijenili stranu -- i u četvrtak (28. juna), Dačić je dobio mandat od Nikolića za formiranje nove vlade.

Nikolić je novinaima rekao da se novi kabinet mora brzo formirati.

"Vlada Srbije treba biti mala, efikasna i odgovorna, i treba odlučivati o pitanjima važnim za građane sporazumno," izjavio je Nikolić nakon sastanka s Dačićem.

Dačić je izjavio da će glavni ciljevi njegove vlade biti "izgradnja snažne države koja vodi računa o nacionalnim interesima, nastavak evropskih integracija, socijalna pravda i ravnopravnost, te borba protiv organiziranog kriminala i korupcije."

Nova vlada će se sastojati od Napredne stranke, Socijalističke partije i Ujedinjenih regiona Srbije. Dvije drugospomenute stranke bile su partneri u vladi s demokratima u zadnje četiri godine.

Tadić je izjavio da je problem taj što je on odbio socijalistima dati mjesto premijera.

"Nova vlada ima pravo na svoju šansu, ali pitanje je -- da li ljudi koji danas upravljaju Srbijom imaju dovoljno znanja i iskustva za rješavanje svih ozbiljnih problema?" izjavio je on novinarima nakon objavljivanja te vijesti.

Dejan Vuk Stanković, profesor Univerziteta u Beogradu, izjavio je za SETimes da je prekretnica u pregovorima o formiranju vlade uslijedila onda kad su socijalisti dobili "previše dobru ponudu od Napredne stranke."

"Činjenica je da nema velikih političkih razlika između stranaka, otuda je pravo pitanje ko s kim ne može, prije nego ko s kim može," izjavio je Stanković.

Vladimir Radomirović, iz Centra za stratešku analizu, izjavio je za SETimes da Tadić nije dobro radio nakon svog poraza na predsjedničkim izborima. "Nije rijetko u istočnoj Evropi da se predstavnici starog režima koji su skinuti nakon masovnih demonstracija vrate na vlast."

"Neke takve vlade pokazale su se prilično dobre. Pored toga, čak ni EU nije imala ništa protiv toga da Ivica Dačić uđe u vlast s Borisom Tadićem 2008, i taj kabinet je na zapadu u to vrijeme hvaljen kao 'proevropski'," kaže Radomirović. Građani također imaju pomiješane stavove.

"Demokrati su glavna proevropska snaga u zemlji; ne znam da li će te stranke imati kvalitetane kadrove za vođenje zemlje," izjavio je za SETimes 26-godišnji Milorad Trifunović.

Međutim, Nikola Janković je za SETimes izjavio da će nova vlada biti uspješnija od prethodne. "S demokratima, zemlja je pala u kandže korupcije i mi smo u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji. Ne znam kome može faliti Demokratska stranka."

Povezani članci

Loading

Na Kosovu, savez Nikolić-Dačić neke je podsjetio na sličnu kombinaciju na vlasti u Srbiji 1990-tih godina.

Belul Beqaj, predsjednik Evropskog pokreta na Kosovu, izjavio je da će taj savez raščistiti odnose između Srbije i Kosova i Albanaca i Srba.

"Ovaj sadašnji dvojac će pokušati s transformacijom stanja na sjeveru … kompromis bi bio priznavanje [jedinstvene] realnosti, u kojoj bi funkcionirala dva sistema. Jedan na sjeveru, gdje bi se prioritet dao evropskim zakonima i Evropskoj povelji za lokalnu upravu, a … [jedan na ostatku Kosova.] Sjever bi se kontrolirao više iz Srbije nego s Kosova."

Svoj prilog za ovaj izvještaj dala je dopisnica SETimesa Linda Karadaku iz Prištine.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam