Tinejdžeri u Bugarskoj predvode u Evropi po konzumaciji alkohola i droga

19/06/2012

Za razliku od većeg dijela zapadne Evrope, gdje je zloupotreba narkotika i alkohola kod učenika u padu, tinejdžeri u Bugarskoj sve više konzumiraju te supstance.

Tzvetina Borisova za Southeast European Times iz Sofije -- 19/06/12

photo

Zloupotreba narkotika i alkohola kod tinejdžera u Bugarskoj pokazuje trend rasta. [Reuters]

Bugarska je i dalje vodeća na Balkanu i među evropskim zemljama po konzumaciji alkohola, cigareta i droga među tinejdžerima, prema jednom nedavnom istraživanju u okviru Evropskog projekta istraživanja u školama po pitanju alkohola i drugih droga (ESPAD).

Zloupotreba tih supstanci u Bugarskoj je u porastu -- zbog upotrebe amfetamina i kanabisa, te zbog sve većeg broja djevojaka kao korisnika.

U studiji objavljenoj 5. juna kaže se da je Sofija na drugom mjestu samo iza Monaka između 36 obuhvaćenih zemalja po upotrebi amfetamina. Rezultati opokazju da je 7% ispitanih tinejdžera u Bugarskoj izjavilo da ih je koristilo. Za poređenje, taj procenat je u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji 1%, u Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Rumuniji 2%, te na Kipru 4%.

Neki kažu da je razlog iza procvata te droge njena mala cijena u odnosu na druge ilegalne supstance.

"Još 2001. i 2002. godine, kad je džoint koštao oko 0,50 euro centi, amfetamini su koštali 15 eura po gramu. Sad, deset godina kasnije, gram marihuane košta 15 eura, dok je cijena amfetamina 17,5 eura," kaže I.H. iz Sofije, koji nije htio otkriti svoje ime iz bezbjednosnih razloga.

"Jedan gram amfetamina dovoljno je za drogiranje četiri do pet lica. Pored toga, kad uzimate amfetamine, možete mnogo piti a da se ne napijete," kaže on.

Navika konzumacije alkohola među učenicima u Bugarskoj mnogo je veća od prosjeka u Evropi. Studija pokazuje da je preko 39% šesnaestogodišnjaka u jednoj prilici u zadnjih 30 dana konzumiralo više od tri pića.

"Naši nalazi govore da se 5% od svih 300.000 učenika u Bugarskoj napije barem tri puta sedmično, što je krajnje zabrinjavajuće. Mi govorimo o učenicima od 15 do 19 godina," kaže Momcil Vasilev, direktor sofijskog Nacionalnog fokus-centra za ovisnosti, te jedan od istraživača u studiji.

Većina drugih balkanskih zemalja ima niži nivo konzumacije alkohola među tinejdžerima u poređenju s prosjekom zemalja uključenih u studiju.

Neki kažu da je to zbog relativno novijeg otvaranja regiona prema zapadnoj kulturi i stilu života i proširenja tržišta za drogu.

Povezani članci

Loading

Anina Chileva, istraživačica u okviru ESPAD-a za Bugarsku, smatra da je prevencija ključ za preokretanje tog alarmantnog trenda.

"Treba nam interaktivno zdravstveno obrazovanje, zasnovano na učešću mladih, njihovoj međusobnoj komunikaciji, te uspostava sredine za mlade gdje se odluka da se droga i alkohol ne konzumiraju smatra popularnim, odgovarajućim i pametnim izborom," izjavila je ona za SETimes.

Prema riječima Vasileva, situacija će se vjerovatno pogoršavati.

"Bugarska je jedan primjer -- onog trenutka kad smo se otvorili za sva tržišta, otvorili smo se i za ovo. A kad ima tržišta, ima i konzumacije," izjavio je Vasilev za SETimes.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam