Tadić kao premijer mogao bi usporiti reforme u Srbiji

30/05/2012

Lider Demokratske stranke Boris Tadić kandidat je za srbijanskog premijera -- što je ideja koja je naišla na protivljenje Srpske napredne stranke.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 30/05/12

photo

Novoizabrani predsjednik Tomislav Nikolić (lijevo) i bivši predsjednik Boris Tadić susreli su se u ponedjeljak (28. maja) u zgradi predsjedništva u Beogradu. [Nikola Barbutov/SETimes]

Nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora prošle sedmice izgubio od lidera Napredne stranke Tomislava Nikolića, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da neće uzimati u razmatranje mogućnost da bude na čelu vlade kao premijer. U nedjelju (27. maja) međutim, lider Demokratske stranke izjavio je kako pokušava sastaviti kabinet.

Tadić je izjavio novinarima u nedjelju kako su ga stranačke kolege i građani obavijestili da se od glavnog cilja Demokratske stranke -- stvaranje pravednijeg društva -- ne smije odustati, što je kod njega dovelo do promjene mišljenja.

Vladimir Radomirović iz Centra za strateške alternative kaže da bi mogućnost da predsjednik i premijer budu iz suparničkih stranki mogla imati negativnog utjecaja na tempo reformi u Srbiji.

"Kao predsjednik, Nikolić će preuzeti kormilo Nacionalnog vijeća za sigurnost, koje je Tadić do sad koristio za kontrolu vlade i važnih dešavanja u državi. Nikolić bi mogao upotrijebiti informacije dobivene na sjednicama vijeća da prikaže Tadićev kabinet kao nesposoban i korumpiran, što će biti uvod u sukobe oko nadležnosti," izjavio je Radomirović za SETimes.

Međutim, on smatra da glavni Tadićev problem ne mora neophodno biti opozicija, nego prije čvrsta vlada i zahtjevi koje su postavili njegovi koalicioni partneri.

"Srbija malo pomalo ide ka bankrotu a Socijalistička partija Srbije, koja će biti manji partner u vladi, zahtijeva da država troši novac, a ne da ga štedi. Problem je što Srbija više nema novca za trošenje. Također, EU poziva na oštru akciju na suzbijanju korupcije, što će biti praktično nemoguće s vladom koja se sastoji od deset stranaka," kaže Radomirović.

Ravnoteža moći u parlamentu daje Tadiću šansu za uspjeh. Pred drugi krug predsjedničkih izbora 20. maja, demokrati su dogovorili koaliciju s trećom po veličini strankom u parlamentu, Socijalističkom partijom Srbije.

Sad im treba treći partner za koaliciju, a mnogi očekuju da će to biti proevropska Liberalna demokratska partija.

Međutim, takvim scenarijem bi se najjača partija u parlamentu, Srpska napredna stranka, izostavila iz vlasti.

Sad ta stranka tvrdi da Tadić nije dobar kandidat za premijera.

Ta funkcija "je zahtjevnija" od predsjedničke funkcije, a građani su na izborima jasno stavili do znanja da lider demokrata "nije ni taj posao dobro radio," izjavio je za SETimes zvaničnik Napredne stranke Marko Đurić.

"Vlada koju ne bi predvodila Napredna stranka bila bi vlada koja ne uživa legitimitet i povjerenje građana, i ne bi imala kapacitet za provedbu neophodnih reformi," dodao je Đurić.

Međutim, predstavnici Demokratske stranke smatraju da im legitimnosti ne nedostaje -- vladu može formirati stranka koja je u stanju okupiti većinu i parlamentu, kažu oni.

Povezani članci

Loading

Na sastanku sa socijalistima po pitanju vlade u ponedjeljak, Tadić je govorio o prioritetima budućeg kabineta. "Mi utvrđujemo osnovne vrijednosti i kodeks vlade, cilj, planove i raspodjelu nadležnosti, kao i njene obaveze u prvih 100 dana na vlasti -- a i sveukupne ciljeve po pitanju pregovora s EU i pitanja Kosova," izjavio je on.

Podijeljeni su i građani.

"Mislim da Demokratska stranka nije shvatila šta joj se desilo na izborima. Mislim da je Napredna stranka pobjednik i da ljudi više ne žele na vlasti vidjeti Tadića i njegovu stranku," izjavio je za SETimes Aleksandar Zekić, administrativni radnik iz Beograda.

Međutim, Dragana Savić, prodavačica, ne slaže se s tim. "Nikolić je osvojio samo nekoliko desetina hiljada glasova više od Tadića. Također, Tadić ima dobru reputaciju u svijetu i mislim da njegova vlada može pomoći Srbiji," kaže ona za SETimes.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može doprinijeti zaustavljanju te rastuće pojave, kažu stručnjaci.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam