Vodovod za Kipar obećava i nešto više od vode

03/04/2012

Vodovod povezuje turski Kipar s Turskom, ali bi mogao predstavljati i motivaciju za saradnju tog podijeljenog ostrva.

Menekse Tokyay za Southeast European Times iz Istambula -- 03/04/12

photo

Voda bi trebala doprinijeti jačanju poljoprivrednog i uslužnog sektora na turskom Kipru. [Reuters]

Turska i kiparski Turci poduzimaju veliki korak ka izgradnji podvodnog vodovoda, nazvanog projekat "Voda za život", kojim će se u konačnici na Kipar dovoditi voda za piće.

Velika svečanost 30. marta na brani Gecitkoy, u blizini Girnea na turskoj strani ostrva, obilježila je drugu fazu projekta dugog 107 kilometara, u u vrijednosti od 850 miliona TL (478 miliona američkih dolara), kojim će se godišnje na ostrvo dovoditi 75 miliona kubnih metara vode.

Prva faza projekta pokrenuta je prošle godine, izgradnjom rezervoara Alakopru u pokrajini Mersin na jugu Turske, odakle će se voda uzimati. Dvije preostale faze, izgradnja podvodnog vodovoda i potporne infrastrukture, trebale bi se završiti do 2014.

Nestašica vode je dugogodišnji problem na tom podijeljenom ostrvu zbog rasta populacije, pretjerane upotrebe podzemnih voda za potrošnju i u poljoprivredi, te povećane potražnje tokom turističke sezone. Velika slanost vode također je doprinijela degradaciji tla.

Turska traži mogućnost za prijenos vode s kopna još od početka 1990-tih. Zbog tehničkih poteškoća, raniji projekti nailazili su na niz prepreka, ali sad je projekat prevazišao samo još jedan "san o vodovodu", kažu analitičari. Turska i sjeverni Kipar također planiraju u budućnosti postaviti strujni kabl koji bi povezivao ostrva.

Ahmet Sozen, profesor međunarodnih odnosa s Istočnomediteranskog univerziteta, kaže da projekat sad ima neophodnu političku i ekonomsku podršku.

"Ovo je veliki projekat i mislim da će ovo biti izvodljivo, s obzirom na činjenicu da ga podržavaju i promoviraju svi najviši državni zvaničnici u Turskoj," izjavio je on za SETimes, dodavši kako niz prestižnih kompanija vodi taj projekat, koji će u potpunosti finansirati Turska.

Tugba Evrim Maden, istraživačica u oblasti hidro-politike pri ankarskom Centru za blistoistočne strateške studije, kaže da se tim projektom neće prevazići samo hronični problemi s vodom na turskom Kipru, nego će se doprinijeti i ekonomskom razvoju.

Maden kaže da će se tim vodovodom dodatno povezati Turska i turski Kipar, ali da će u nekom narednom periodu on otvoriti vrata i za saradnju i međuzavisnost između kiparskih Turaka i kiparskih Grka.

"Pošto i kiparski Grci imaju problema sa dostatnošću vodnih resursa, oni će također u budućnosti tražiti da koriste taj projekat, iako ne odmah," izjavila je ona.

Zvaničnici i kiparskih Turaka i kiparskih Grka podvukli su da bi se voda mogla u konačnici prebaciti na grčku stranu ostrva ukoliko dođe do nagodbe između dvaju zajednica na ostrvu, te će se otvoriti vrata za njegovu ulogu u eventualnom budućem mirovnom sporazumu.

S druge strane, turski ministar šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu uporedio je taj projekat s pupčanom vrpcom koja povezuje turski Kipar s domovinom tokom govora koji je on obavio 30. marta.

Prema riječima Sozena, voda bi se mogla iskoristiti kao "mirovna voda" na ostrvu, kako bi se stvorila međusobna zavisnost i zajednički prosperitet.

Povezani članci

Loading

Didem Akyel, ekspertica za Kipar iz Međunarodne krizne grupe, kaže da je glavni razlog koji stoji iza neuspjeha pregovora o ponovnom ujedinjenju nedostatak kontakta između zvaničnika kiparskih Grka i Turske.

"Kao rezultat toga, nema povjerenja između strana i nijedna ne vjeruje da druga želi rješenje niti da će se pridržavati eventualnog dogovora," izjavio je on. "U tom kontekstu, pitanje vode može predstavljati veliku komercijalnu mogućnost za saradnju između strana, uz učešće kiparskih Turaka kao posrednika u prijenosu te vode," izjavila je ona zaSETimes.

Međutim, Aykelova kaže da se podjela vodnih resursa ne bi trebala uslovljavati rješenjem za kiparski problem.

"To je sad potrebno, kako bi se omogućilo da se postigne održivije, međusobno dogovoreno rješenje na ostrvu," ustvrdila je Akyelova, dodajući da bi zvaničnici kiparskih Grka trebali biti otvoreni za razgovore i s kiparskim Turcima i s turskim zvaničnicima, bez postavljanja preduslova.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam