Kako se u Srbiji približavaju izbori, broj hapšenja na granici raste

02/04/2012

Srbijanska žandarmerija uhapsila je dvojicu kosovskih policajaca u subotu, istog dana kad su četvorica srbijanskih policajaca koje je u februaru uhapsila kosovska policija puštena.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 02/04/12

photo

Srbijanske snage uhapsile su u subotu (31. marta) dvojicu naoružanih policajaca s Kosova u blizini graničnog prijelaza Merdare između Kosova i Srbije. [Reuters]

Tenzije na kosovsko-srbijanskoj granici su u porastu kako se približavaju izbori u Srbiji 6. maja.

Dvojicu kosovskih policajaca, Shukrija Binakua i Samija Beqirija, uhapsila je u subotu (31. marta) srbijanska žandarmerija na graničnom prijelazu Merdare. Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da "upad dvojice pripadnika KPS-a [Kosovske policije] predstavlja drastično kršenje Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog u Kumanovu 1999. godine," izvještava B92.

"Šta oni rade na teritoriji centralne Srbije i pod koji to sporazum spada?" postavio je pitanje Dačić, dodavši kako "bi bilo ko ko bi se usudio prekršiti Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova bio uhapšen."

Ti policajci su u ponedjeljak, 2. aprila, pušteni pod nadzor EULEX-a i odvedeni su na Kosovo. Priština je saopćila kako su ti policajci patrolirali u zoni nadležnosti kosovske policije.

"Taj podmukli i organizirani akt srbijanske žandarmerije još jednom svjedoči o orijentaciji i agresivnom mentalitetu srbijanske države prema republici Kosovo," kaže se u saopćenju kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga bila je mišljenja da ta hapšenja "predstavljaju napad na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosovo."

Ta hapšenja bila su najnovija u nizu privođenja na granici za koja je Dačić zaprijetio "recipročnim mjerama."

Kosovska policija uhapsila je 28. marta četvoricu Srba jer su kod sebe imali izborne materijale i glasačke liste Srbije. Arber Beka, glasnogovornik kosovske policije, izjavio je za SETimes da su ta hapšenja vezana za pokušaje Srbije da održi izbore na Kosovu.

Srbija je zakazala općinske i parlamentarne izbore za 6. maj i kaže da će u njih uključiti i oblasti na sjeveru Kosova.

Priština se tome snažno usprotivila i saopćila da će, ako je potrebno koristiti i silu da bi zaustavila izbore unutar svojih granica. "Mi imamo operativni nalog [u kom se jasno kaže] šta policija treba poduzeti u takvim slučajevima," izjavio je Beka.

Kosovska policija također je 27. marta u mjestu Vushtri zaplijenila propagandni materijal jedne navodno ekstremističke organizacije. Policija je saopćila kako je pronašla novine pod naslovom Srpske Novine u jednom automobilu s pet Srba.

Policija je pronašla 38 komada tih novina, koje je u Torontu objavio Četnički ravnogorski pokret. Jedna Srpkinja iz te grupe od pet lica zadržana je u pritvoru 48 sati zbog podsticanja na mržnju i podjele. Ona je puštena, ali istraga se nastavlja.

Također 28. marta, dva kosovska Albanca, među kojima je bio Hasan Abazi -- predsjedavajući Metalurškog sindikata -- uhapšeni su zbog špijunaže i krijumčarenja droge, izvještava B92.

Organizacija Human Rights Watch zahtijevala je u subotu da se oni puste, te je predložila da Kosovo stvori uslove za hitan pregled od strane suca misije EU na Kosovu po pitanju optužbi i kućnog pritvora za četvoricu Srba, dodaju iz te organizacije.

"Recipročne mjere nisu u interesu Srbije i srbijanska policija ovo ne želi raditi. Međutim ... ovakva situacija se očito više ne može dešavati bez recipročnih mjera. Ako se neko želi takmičiti u hapšenjima, mi imamo odgovor," izjavio je Dačić.

Dvadeset šestog februara je petero Srba -- među kojima i dva policajca -- uhapšeno na Kosovu po optužbama da su remetili pravosudni poredak. Njima je određen pritvor od 30 dana.

Pozivajući se na dosadašnji dijalog i sporazume između Kosova i Srbije, Dačić je pod znak pitanja stavio sporazum o slobodi kretanja "ukoliko se Srbi mogu hapsiti svaki dan."

Povezani članci

Loading

"To su otvorene provokacije i ja više ne mogu spriječiti policiju da blokira Končulj. U narednim danima će se vidjeti kako izgleda kad se uvedu recipročne mjere," upozorio je Dačić.

Fisnik Rexhepi, politički savjetnik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, izjavio je da su hapšenja građana od strane srbijanske policije u potpunosti politička i suprotna sporazumu o slobodi kretanja.

"Građani Kosova, koristeći se odredbama sporazuma postignutog u Briselu, namjeravali su prolaziti kroz teritoriju Srbije, ne obavljajući nikakvu službenu djelatnost u toj državi. To je razlika između zakonskih akcija kosovske policije i političkih i anti-evropskih akcija srbijanske države," izjavio je Rexhepi za SETimes.

Posrednik EU Robert Cooper izjavio je da bi se politički problemi trebali rješavati putem dijaloga i pregovora, a ne putem selektivne provedbe zakona, izvještava B92. "EU očekuje da će obje strane ispuniti obaveze koje su preuzele u okviru dijaloga," izjavio je on.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam